Benedikt Turudić za brotnjo.sport: Ponosan sam što nosim dres Hrvatske

BENEDIKT TURUDIĆ mladi hrvatski košarkaš rođen u Njemačkoj, inače porijeklom iz našeg Brotnja, izborio je mjesto u juniorskoj Hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji koja je od 13. do 29. travnja sudjelovala na turniru u Kini – 2015 ATLAS Four Nations Tournament. Zanimljivo je da je mladi i perspektivni Benedikt igrao na tri turnira koja su se održala u različitim gradovima, a pozvane reprezentacije u Kinu su bile iste. SAD, Litva, Hrvatska i domaćin Kina. Reprezentacije su igrale od 16. do 20. u Ningdu City (Jiangxi Province), od 20. do 24. u Nanchang City (Jiangxi Province), i posljednji je bio od 24. do 28. u gradu Shenzhen City (Guangdong Province).

 

-Izuzetno smo ponosni što smo dobili poziv na ovaj turnir. Velika je to čast. Prije svega, zadovoljan sam što je hrvatska juniorska reprezentacija prepoznata po svojoj kvaliteti. Čim pogledate imena reprezentacija koje su pozvane jasno vam je o kakvom se turniru i kvaliteti radi. Time sam još više sretan što je i Hrvatska dio ovoga – izjavio je trener ove selekcije Darko Kunce.

Popis juniorske selekcije Hrvatske za turnir u Kini:

Nikić Krešimir (1999, Cibona), Ljubičić Krešimir (Rudeš), Mikšić Karlo i Turudić Benedikt (Cedevita), Vrkić Domagoj i Jelenković Toni (Zadar), Dubelj Petar (Dubrovnik), Radovčić Krešimir (Šibenik), Kalpić Franko (Kvarner 2010), Bulešić Lovro (Stoja), Perković Ivan (Jolly) i Lazić Vuk (Zagreb).

Darko Kunce je trener, pomoćnik mu je bio Rober Jurković, Đorđo Petronio putova kao fizioterapeut.

Mladi Benedikt Turudić je izuzetno ponosan što je uspio izboriti mjesto u hrvatskoj repki, a i njegovi roditelji nisu skrivali svoje zadovoljstvo što im je sin postao hrvatski reprezentativac. Ipak to je veliki uspjeh braniti boje svoje zemlje i biti igrač pred kojim se otvara jedna lijepa košarkaska budućnost.

Benedikt, možeš li nam kratko prokomentirati nastup u Kini ?

Kina je meni bila čista nepoznanica ali evo ukazala mi se preko športa prigoda da vidim bar jedan dio daleke Kine. Bilo je to jedno novo za mene športsko a i životno iskustvo.Malo smo u prvim danima po dolasku u Kinu imali problem s hranom dok se nismo organizirali i pronašli mogućnost ishrane na koju smo mi navikli.Vrlo smo bili iznenađeni velikom posjećenošću gledateljstva na svim utakmicama u svim gradovima gdje smo igrali.Dvorane su bile dosta velike i uvijek su bile sve dupke popunjene. Dvorane primaju od 3.500 pa do 18.500 gledatelja. Interesantno je i to napomenuti da su Kinezi uvijek navijali za našu repku osim kad smo igrali protiov domaćina. Kinu smo pobjedili dva puta, Amerikance također dva puta jedino smo sa Litvom bili uvijek nekako u egalu, na kraju smo utakmice gubili sa minimalnom razlikom. Iako nismo bili u punom sastavu, jer nekoliko naših igrača zbog njihovih klubskih obaveza nisu mogli putovati u Kinu, ipak realno, svi smo zadovoljni sa učinjenim. Ostavili smo vrlo dobar utisak.Sve u svemu bilo je dobro, bilo je skoro pa i odlično.Ovo nam je ujedno bio jedan dobar test a i jedan pokazatelj da imamo vrlo ambicioznu mladu košarkašku naciuonalnu momčad za daljnja natjecanja.

Otkud odluka da se iz Njemačke preseliš u Zagreb ?

Pa nije me trebalo previše nagovarati. Zagreb je jedan lijepi veliki evropski grad, jako mi se sviđa a i ljudi i njihov način življenja me oduševljava. Imao sam u Njemačkoj još nekoliko vrlo kvalitetnih ponuda ali prije toga bio sam na probnom treningu u Cedeviti i jednostavno sam u dogovoru sa mojom obitelji odlučio se i došao u Zagreb. Za sad se nisam pokajao.

Kako si se snašao u Cedeviti ?

Jednom riječju, odlično. Cedevita je košarkaški veliki evropski i vrlo dobro organizirani klub. Moj trener Mladen – Miki Starčević je vrhunski košarkaški znalac ,vrhunski pedagog i jedna sijajna ljudska veličina. Inače svi, bez pretjerivanja u Cedeviti pođući od vlasnika kluba g-dina Emila Tedeschia, direktora kluba Krešimira Novosela , sportskog direktora g. Mateja Mamića, drugog trenera Ivana Perinčića, kondicionalnog trenera Marka Trnića, klubskog staratelja Tomislava Mihalića, stručnog lječničkog tima pa sve do posljednje osobe u Cedevitinom organizacijonom i klubskom lancu, svi su vrhunske i vrlo ljubazne osobe. Svi su me dobro primili tako da sa svima imam izuzetno dobre međuljudske odnose.Hvala im za sve što čine za meine. Ja sam vrlo zadovoljan a morate upitati njih kako je njima samnom ?

Jedan si od glavnih uzdanica juniorskog tima Cedevite koju očekuje završnica hrvatskog košarkaskog juniorskog prvenstva.

Završnica se igra 10.i 11. svibnja. u Zagrebu.U završnicu su se plasirali: Šibenik, Zadar, Cibona i Cedevita. Bit će sigurno teško ali Cedevita je jedan vrlo respektabilan favorit. Svi mi u Cedeviti smo u odličnoj formi i dati ćemo sve od sebe. Držim da neće biti lako ali kao i svaki športaš očekujem naslov.

Planovi za budućnost ?

Planova imam dovoljno ali u prvom redu rad, rad i samo rad.Znam da se puno toga mora kroz život posložiti. Najbitnije je da zdravlje dobro posluži i da ne bude većih športskih povreda. Onda uz Božju pomoć sve će doći na svoje mijesto.

 

Odgovori