Čilić probio barijeru trećeg kola: Preko Tsonge stigao do prvog četvrtfinala u Monte Carlu

Konačno je „procvjetala ljubav” između Marina Čilića i Monte Carla i na onom profesionalnom planu. U mjestu gdje Čilić ima prijavljeno prebivalište, u svom drugog dnevnom boravku nikada nije otišao dalje od trećeg kola. Sve je to postalo pomalo zabrinjavajuće, sve do devetog dolaska u kraljevinu Rafaela Nadala.

Kao i 2010. godine, za taj su „pothvat” Čiliću trebale samo dvije pobjede, s obzirom da je i ove godine bio u krugu prvih osam noistelja. Nakon pobjede protiv Mayera koja je vrijedila puno više nego na papiru, Čilić je nastavio u trendu „povratnik protiv povratnika”. Jo-Wilfried Tsonga vratio se u Miamiju prije dva tjedna, a za razliku od Čilića monegaška četvrfinala su mu postala rutina.

 

No na njegovu nesreću tri u nizu će mu zasad ostati i rekordna. Naletio je na raspoloženog Čilića koji ne samo da je i rezultatski popravio dojam iz prvog kola, već i onaj na terenu. Dobar, autoritativan, na trenutke i odličan. U tim trenucima insipracije Čilić je u stilu nanizao 12 poena i slomio Francuzov servis kojeg dva kola ranije nisu uspijevali ni Struff ni Goffin.

Teško se bilo odlučiti što je bolje funkcioniralo u Čilićevoj igri u prvom setu. Servis je radio fantastično, debelo iznad prosjeka. Kada u tom segmentu Čilić ima gotovo 80 % ubačaja i do posljednjeg gema potvrde seta gotovo stopostotnu realizaciju, onda su njegovi protivnici osuđeni na mrvice.

Tsonga nije odavao profil tenisača koji je spreman nauditi Čiliću. Koliko god se monegaška publika trudila povisiti spušteni Francuzov gard. Uspjela su u tome donekle tek nekolicina poena koja po automatizmu dižu i publiku i igrače. Takav je jedan bio u situaciji kada je Čilić imao priliku riješiti meč, ali Tsonga je neutralizirao obje prijetnje osmog nositelja.

Čilićev servis znatno se spustio u postotku, pa je i Tsonga imao materijala za „počiniti štetu”. Prva prijetnja francuskog tenisača ujedno je i značila set loptu, ali Tsonga ni u trećem međusobnom meču nije oduzeo Čilićev servis. Najrealniju odluku o drugom setu, 13. igru, Čilić je otvorio s 3:0, da bi Tsonga uzvratio s pet od sljedećih šest poena. Čilićev odgovor bio je još konkrentniji, s tri vezana poena otišao je do prvog četvrtfinala u Monte Carlu i potencijalnog okršaja s prvim reketom svijeta Novakom Đokovićem.

HRsport.net

 

Odgovori