Đoković bez popusta: Čilić uhvatio tek tri gema

U svom prvom četvrtfinalu u Monte Carlu Čilić je doživio i 12. poraz od prvog svjetskog reketa. Novak Đoković u polufinale je prošao s tek tri izgubljena gema.

Poznato je da su Novak Đoković i Marin Čilić dobri prijatelji. Međutim, prvi reket svijeta s prvim hrvatskim nikako ne želi „prijateljevati” i na teniskom terenu. Zakon velikih brojeva probudio je nadu i Marina Čilića i njegovih navijača da bi se moglo posegnuti za sada već izlizanom frazom Vitasa Gerulaitisa, ali Đoković je ostao dosljedan.

U 11. prethodnih mečeva s Đokovićem Čilić je najbliže podvigu bio u Wimbledonu prošle godine kada je Srbina odveo u peti set.

Nije bilo daleko ni iste godine u Indian Wellsu kada je također o pobjedniku odlučivao set odluk. Ali otkako je postao Grand Slam pobjednik, Čilić je protiv Đokovića uhvatio tek pet gemova. Čudno? Da. Zabrinjavajuće? I ne baš. Nećemo okriti toplu vodu ako kažemo da je Čilića u Londonu od svog najboljeg tenisa udaljila ozljeda ramena, a isto tako što je u četvrtfinalu Monte Carla odigrao svoj četvrti meč u sezoni, a Đoković na isti meč stigao s 15 pobjeda – zaredom.

Sve to opet vjerojatno nije dovoljno opravdanje za Čilićevo izdanje u prvom setu. U 31 posljednjem setu s Đokovićem, i svima uopće, Čilić ni jednom nije doživio popularnu kvrgu. Štoviše, do lanjskog Wimbledona nikada nije ostajao ispod dva. U prvom monegaškom četvrtfinalu dogodilo mu se upravo to. Đoković ga je po prvi put ostavio bez gema u setu i na tek osam osvojenih poena. Ako ćemo tu spojiti i posljednji Đokovićev set u osmini finala s Haider-Maurerom, Srbin je uspio „sastaviti bicikl”.

Čilićev prvijenac stigao je u devetom gemu meča. Sva publika, pa i ova u Monte Carlu zna prepoznati odnos snaga na terenu, pa je i Čilića počastila gromoglasnim aplaudiranjem. Đoković je u tim trenucima podigao ručnu, umjesto robotskog počeo prikazivati ono ljudskije lice, pa je Čilić ušao u svoju mini-seriju. Čak se u kod Đokovićeva vodstva 4:3 i servisa ukazala prilika da Hrvat zakomplicira meč i ponudi uspavanoj publici malo dramatike. Izborio je Čilić i prvu break loptu, ali Đoković je danas „zaboravio” ponijeti košaru s poklonima.

Poraz, treba biti realan i priznati očekivan, neće sigurno umanjiti Čilićeve razloge za zadovoljstvo. Izborio je svoje sedmo Masters 1000 četvrtfinale u karijeri, a od sljedećeg tjedna napredovat će i za jedno mjesto na ATP ljestvici i postati deveti igrač svijeta.

REGISTRIRAJTE SE I UZMITE SADA 100 EUR BONUSA!

 

Odgovori