ITF-ova logika: Čilićev prekršaj nije jako ozbiljan, no ipak je zaslužio devet mjeseci suspenzije

Međunarodna teniska federacija objavila je službeno priopćenje u vezi devetomjesečne suspenzije Marina Čilića. Podsjetimo, Čilić je rekao kako nikad nije svjesno uzeo doping i namjerava se žaliti Sportskom arbitražnom sudu. ITF kaže kako je Čilić 10. lipnja bio službeno optužen za dopingiranje zbog testa koji je obavio 1. svibnja u Muenchenu. Pismo s upozorenjem o pokretanju postupka je dobio 11. lipnja u Londonu, uoči svog prvog dvoboja u Queens Clubu, turniru na kojemu je došao do finala i izgubio od Andyja Murrayja.

 

Nakon toga hrvatski je tenisač počeo nastup na Wimbledonu i pobijedio je u prvome kolu 24. lipnja. Dva dana poslije njegovi odvjetnici u Bruxellesu su u njegovo ime dobrovoljno prihvatili privremenu suspenziju do konačne odluke o slučaju, odrekavši se prava na analizu B uzorka, piše ITF.

Povukao se s Wimbledona citirajući kao razlog ozljedu koljena da izbjegne publicitet, kaže ITF.

Glasnogovornik organizacije objasnio je da Čilić bio unutar svojih prava da se povuče zbog navodne ili stvarne ozljede, jer ITF nije imao ovlasti u tom trenutku slučaj objaviti javnosti.

Detaljna analiza otkrila je da je Marinova majka Koviljka kupila sinu glukozu u ljekarni u Monte Carlu jer je Čilić ostao bez svoje zalihe, a glukoza mu je bila potrebna da pomogne tijelu u uzimanju legalnog dodatka prehrani kreatina.

ITF-ovo tijelo za borbu protiv dopinga ističe da je Coramine, pripravak s glukozom, imao i na i u kutiji upozorenje na francuskom jeziku o mogućnosti pozitivnog dopinškog testa.

Svatko tko je pročitao natpise na strani kutije ili na listu u kutiji, čak i s ograničenim znanjem francuskog jezika, lako je mogao shvatiti opasnost od pada na dopinškom testu, zaključio je ITF, dodavši: Kratka internetska pretraga potvrdila bi da je Coramine s niketamidom mogući uzrok pada na dopinškom testu.

Ipak, prihvaćeno je Čilićevo objašnjenje da nije svjesno to uradio. Također Marin je ITF-u objasnio da je bio pod stresom u to vrijeme jer se njegovi roditelji i trener nisu najbolje slagali.

ITF kaže kako prekršaj nije jako ozbiljan u usporedbi s nekim drugima, no ipak je zaslužio devet mjeseci suspenzije.

HRT.hr

 

Odgovori