Povijest sporta

Sport je u Brotnju oduvijek imao svoje mjesto, posebno od osnutka općine Čitluk 1955. godine. Međutim sportska kultura bila je prisutna i prije i ljudi su se ovome kraju od davnih dana bavili sportom. U prvoj polovici 20. stoljeća razvijena je bila atletika kojom se bavio velik broj Brotnjaka. Kada govorimo o “kraljici sportova”, jedno ime ostaje zapisano zlatnim slovima u analima broćanske atletike. Riječ je o Mati Petrušiću, nekadašnjem reprezentativcu bivše Jugoslavije, koji je bio jedan od najvećih sportskih vizionara Brotnja. Najznačajniji uspjeh mu je prvo mjesto na Balkanijadi 1935. godine u disciplinama bacanje koplja i diska.

Iste godine kada je i osnovana općina Čitluk, 1955. osnovan je Nogometni klub Brotnjo. Sedamdesetih godina razvija se košarka i karate, koji su danas u Brotnju uz nogomet i atletiku najpopularniji i najuspješniji sportovi. Početkom 80-ih godina 20. stoljeća u općini Čitluk značajan sportski rezultat postigli su i kuglaši koji su u sezoni 1981./82. osvojili naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

Broćanski sport svoj vrhunac je doživio 90-ih godina prošloga stoljeća, u vrijeme kada je Čitluk bio jedno od glavnih košarkaških središta države.

Nakon rata, obnovljen je rad HKK „Brotnja” i u godinama koje su slijedile, košarkaši „Brotnja” nekoliko su puta osvajali naslov prvaka tadašnje Herceg-Bosne, te ostvarili značajne rezultate u Kupu Radivoja Koraća.

U vrijeme najvećih uspjeha, Brotnjo je dobilo nadimak “hercegovačka Cibona”. Godine 1994. u Čitluku je osnovan i ŽHKK “Brotnjo 94″ čijim formiranjem je populariziran ženski sport i to je ujedno bio prvi ženski sportski kolektiv u Brotnju.

Tamo gdje su košarkaši započeli, nogometaši su nastavili. U sezoni 1999./2000. Čitlučani su osvojili naslov prvaka Bosne i Hercegovine te ušli u povijest bh. nogometa kao prvi osvajači naslova nakon rata. Nogomet je u tim godinama bio na vrhuncu što je potvrđeno i sudjelovanjem u pretkolu najjačeg europskog natjecanja, Lige prvaka.

Uz košarku i nogomet, karate je sport koji u Brotnju ima dugu i plodnu tradiciju. Klub nastao 70-ih godina prošloga stoljeća može se pohvaliti s velikim brojem osvojenih europskih i svjetskih medalja svojih članova. Karate klub „Hercegovina” jedan je od najjačih karate kolektiva u zemlji i klub čiji su članovi bili standardni reprezentativci nekadašnje Jugoslavije a danas reprezentativci Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kada govorimo o imenima treba istaknuti braću Danijela i Marija Vučića, Gorana Božića, Matu Odaka, Marka Miloša i Peru Vučića, kao najjače izdanke čitlučke škole karatea.

Uz navedene sportove, u Sportskom savezu Brotnjo registrirano je 17 sportskih kubova od kojih svaki na svoj način promiče sportsku kulturu.

Uz momčadske uspjehe, broćanski se sport može pohvaliti i velikim brojem uspješnih sportaša koji su poniknuli upravo iz ovoga kraja.