Zubac: “Uzeli smo puno inspiracije od Dražena, Tonija i Dina te sada želimo ispisati svoju priču”

Ivica Zubac ovo je ljeto debitirao za hrvatsku reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a naravno, za službene stranice FIBA-e ponovio je odakle dolazi njegova inspiracija za bavljenjem košarkom.

“Imamo jako puno poštovanja za izgrađeno naslijeđe prošlih generacija i igrača koji su ostvarili velike uspjehe igrajući za Hrvatsku poput Dražena Petrovića, Dina Rađe i Tonija Kukoča. Uzeli smo jako puno inspiracije od njih i sada želimo ispisati svoju priču. Imamo veliki potencijal, želimo izgraditi vlastito naslijeđe, želimo pobjeđivati te pokazati kako je Hrvatska košarkaška zemlja.”

Hrvatska je pobjedama protiv Italije i Rumunjske osigurala drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

“Sretan sam što smo uspjeli proći u sljedeću rundu nakon pobjeda u posljednje dvije utakmice. Bio je to jako težak posao, ali igrali smo kao momčad i uspjeli. Bilo je to veliko zadovoljstvo i olakšanje za sve nas. Imali smo veliku bitku u Italiji, morali smo držati čvrstu obranu i izvući pobjedu. U Rumunjskoj smo željeli pobijediti i pokazati za što smo sposobni. Nakon prve četvrtine počeli smo igrati kako znamo i više nas nisu mogli sustići. Velika je stvar za reprezentaciju ostvariti ciljeve, okrenuti stvari u svoju korist i kvalificirati se u sljedeću rundu”, nastavio je Zubac.

Iako je bio jedan od istaknutijih pojedinaca Zubac nije želio previše isticati svoje individualne brojke.

“Momčadski sam igrač i radim točno ono što mi trener i kaže – pomažem svojim suigračima na obje strane terena i branim obruč. Volim igrati za nacionalnu momčad, kemija među igračima je odlična. Iskoristio sam priliku i kada sam imao loptu u blizini koša pokušavao sam poentirati, ali moj glavni cilj bila je obrana i mislim da smo svi odradili dobar posao. Bio sam uzbuđen što igram za reprezentaciju i veselim se u budućnosti ponovno obući hrvatski dres.”

“Jako puno ponosa, sjajan je osjećaj svaki puta kada obučete hrvatski dres. Znate da igrate za cijelu zemlju i da morate dati sve od sebe. Ljubav i strast za reprezentacijom je velika u Hrvatskoj. Igramo jedni za druge, igramo kao jedan te želimo navijače učiniti sretnima i ponosnima. Još uvijek sam mlad i veselim se pomagati momčadi pobjeđivati, kao i igrati u godinama koje dolaze.”

U drugu rundu kvalifikacija Hrvatska će krenuti 14. rujna protiv Litve, a tri dana kasnije očekuje ju dvoboj protiv Poljske. U skupini će također igrati i protiv Mađarske, gdje će se naći i momčadi koje su s Hrvatskom igrale u prvoj rundi, Nizozemska i Italija. Svi rezultati prenose se u drugu fazu pa će tako Litva krenuti sa 6-0, Italija će biti druga s omjerom 4-2, a preostale momčadi s po tri pobjede i poraza.

“Bit će vrlo interesantna grupa i svaka se momčad može kvalificirati na Prvenstvo.Svaka je reprezentacija jako talentirana i bit će teško za sve doći do prva tri mjesta u skupini. Mi smo na misiji, želimo biti jedna od onih reprezentacija koja će se natjecati u Kini sljedeće ljeto. Litva je na vrhu grupe i bit će ju teško dostići tako da će biti borba s preostalim momčadima. Spremni smo odigrati odličnu drugu rundu i pokušati pobijediti što više utakmica”, zaključio je Zubac razgovor za službene stranice FIBA-e

Odgovori