Atletski klub Brotnjo

Nedugo nakon utemeljenja, mladi atletičari Brotnja započeli su impresivan niz rezultata.

Natjecanja diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine redovito su u znaku dominacije broćanskih atletičara. Odjedanput je atletika postala sve popularnija a želja za priključivanjem radu kluba svakim danom je rasla. Sjajna ekipa osnovnoškolaca krenula je hrabro u brojna natjecanja a svako od njih okrunjen je medaljama. To je dalo dovoljno poticaja za uspjehe i u seniorskoj konkurenciji. Godine 2010. obranivši po treći put titulu prvakinja u skakačkim disciplinama, mlade atletičarke Brotnja su ušle u povijest bh. atletike kao prva ekipa kojoj je to pošlo za rukom. Oni su ti koji svojim rezultaima ruše rekorde i pišu povijest bh. i hrvatske atletike.

Godine 2006. započeo je pobjednički pohod. Na Dalmatinskoj ligi u Splitu osvajaju prvo mjesto a uspjeh potvrđuju i na Pojedinačnom prvenstvu BiH za uzrast do 13 godina. Dvostrukim prvakom je postao Ivan Gagro, a medalje su još osvojili i Ružica Stojić, Monika Božić, štafeta i Ivana Sušac.

U lipnju te godine značajno je spomenuti i otvaranje suvremene atletske staze čime su stvoreni svi preduvjeti za napredak naših atletičara. Drugi dio 2006. godine obilježio je sjajan nastup na Kupu BiH do 15 godina gdje Čitlučani osvajaju prvo mjesto te nastup na tradicionalnom Božićnom kupu u Splitu.

Sljedeće godine nastavljena je berba medalja a ponovno je Kup BIH stigao u ruke naših atletičara. Uspjesi su postignuti i na turnirima diljem BiH i Hrvatske.

 Godina 2008. bila je u znaku Ivana Gagre koji je u ovoj sezoni osvojio titulu trostrukog prvaka Hrvatske – skok u dalj, bacanje loptice od 200 gr i višeboj (troboj: loptica, dalj, 60m), kao i titulu šesterostrukog prvaka BiH: dalj, vis, troskok, 100m, 100pr i višeboj (troboj).

Početkom godine na Dvoranskom prvenstvu BiH osvojili su 25 medalja ( Marija Soldo, 60 m – zlato, dalj – zlato,Ena Jurić, 60m prepone – zlato, Anđela Kovačević, troskok – zlato, 60m – srebro,Ružica Stojić, troskok – srebro, 60m –bronca, i 60m prepone – srebro,Monika Božić, troskok – bronca, Marijana Ereš, dalj – bronca, Karmen Petković, 60m – bronca, dalj – bronca, Klaudija Planinić, troskok – bronca, Ivan Gagro, 60m prepone – zlato, dalj– zlato, troskok – zlato, Tomislav Sušac, 60m prepone – srebro, troskok – zlato, Dario Ostojić, 60m srebro, dalj – srebro, troskok – bronca,Marijan Pehar, troskok – bronca).

U ovoj sezoni naši atlečari su osvojili Kup BiH do 15 godina a na Pojedinačnom prvenstvu BiH do 15 godina titulama prvaka su se okrunili:

80m prepone – Ena Jurić, 80m prepone – Ivan Gagro, 100m, Marija Soldo, 300m Ružica Stojić, dalj, Monika Božić, vis.

U kolovozu na Pojedinačnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u atletici za mlađe juniorke i juniore ( uzrast 1991 i mlađi ) osvojili su 11 medalja.

Posebno se istaknula Monika Božić koja je osvojila prvo mjesto u skoku u vis i time izborila mjesto u reprezentaciji BiH i nastup na Balkanskim atletskim igrama.

Zlatno odličje osvojila je i štafeta Brotnja 4x100m (Anđela Kovačević, Marijana Ereš, Ružica Stojić i Marija Soldo.

S dvije medalje okitila se i Anđela Kovačević koja je osvojila drugo mjesto u skoku u dalj i treće mjesto u troskoku, a Ena Jurić osvojila je broncu u utrci na 400m s preponama.

Na Atletskom prvenstvu BiH za dječake i djevojčice do 13 osvojeno je 28 medalja, uz dominaciju Ivana Gagre i Darija Ostojića koji su postali trostruki prvaci Bosne i Hercegovine. U utrci na 100 m prepone titulom prvaka se okitio Franjo Selak.

Na Atletskom prvenstvu Hrvatske za uzrast do 15 godina održanom u Čakovcu u srpnju, Ivan Gagro je dvostruku krunu prvaka Hrvatske.

Ivan je u uzrastu do 13 godina naslov prvaka osvojio u disciplini skoka u dalj oborivši osobni rekord s preskočenih 5,68 m i u bacanju loptice od 200 gr. Uz ova dva naslova, u skoku u vis Ivan je zauzeo drugo mjesto i s tri osvojene medalje odnio je titulu najuspješnijeg atletičara u tom uzrastu. Uz Ivana, uspješna je bila i Ružica Stojić, koja je u utrci na 300 m s preponama u vrlo jakoj konkurenciji osvojila drugo mjesto.

Na kraj sezone Čitlučani su nastupili na Božićnom kupu u Splitu gdje su zlatne medalje osvojili Anđela Kovačević (1993.) – 100m; Ružica Stojić (1994.) – 300m i Josipa Dragičević (2000.) – 150m i štafeta 4 x 100m (Anđela Kovačević, Marijana Ereš, Ružica Stojić i Marija Soldo ). Srebrne medalje osvojili su: Dario Ostojić (1995.) – 300m; Josip Soldo (1996.) – 300m, Karmen Petković (1996.) – 300m, Marija Soldo (1993.) – 100m i 300m, te Ivan Gagro – 100m.Brončane medalje su osvojili Marija Lesko – 300m, Dario Ostojić, – 100m, 4 x 100m (1994.) (Martina Zovko, Marija Tomić, Marija Lesko i Ena Jurić) i 4 x 300m (Marija Ivanković, Orjana Kordić, Klaudija Planinić i Karmen Petković).

Uspjesi su nastavljeni i u sljedećoj sezoni. Između niza uspješnih rezultata u ovoj godini, izdvajamo sljedeće:

– djevojčice Brotnja ekipne prvakinje BiH ( Sarajevo, ožujak 2009 )

– dječaci Brotnja ekipni prvaci BiH ( Sarajevo, ožujak 2009 )

– atletičarke Brotnja seniorske prvakinje BiH u skakačkim disciplinama ( Zenica, travanj 2009 )

– mlađe juniorke Brotnja osvajačice Kupa BiH ( Sarajevo, lipanj 2009 )

– atletičarke Brotnja druge na ekipnom prvenstvu BiH za juniorke ( Sarajevo, rujan 2009 )

– dječaci i djevojčice Brotnja osvajači kupa BiH ( Čitluk, listopad 2009 )

– Na pojedinačnim prvenstvima BiH i Hrvatske, atletičari i atletičarke Brotnja osvojili preko 100 medalja i zabilježili nastupe za reprezentaciju BiH i Hrvatske sudjelujući na Balkanskim igrama i nekoliko međunarodnih mitinga.

Mlada atletičarka AK „Brotnjo” Ružica Stojić u ovoj godini ostvarila je povijesni uspjeh za čitlučku atletiku. Naša atletičarka osvojila je drugo mjesto na tromeču između Hrvatske, Slovenije i Mađarske održanom u listopadu u Mađarskoj i time donijela Klubu prvu međunarodnu medalju.

U utrci na 300m s preponama Ružica je uz drugo mjesto srušila i osobni rekord za više od sekunde.

Mlada atletičarka Brotnja tijekom cijele sezone postizala je sjajne rezultate među kojima izdvajamo titulu kadetske prvakinje Hrvatske, juniorske prvakinje Bosne i Hercegovine i dva zlatna odličja, u štafeti 4 x 100m na Seniorskom prevenstvu BiH i u štafeti 4x300m na finalu Kupa BiH za mlađe juniorke – do 17 godina.Sezona je završena trijumfalno osvajanjem Kupa kupa Bosne i Hercegovine za dječake i djevojčice. naši atletičari su po četvrti put zaredom osvojili naslov čime su ušli u povijest bh. atletike kao jedini klub kojemu je to dosad uspjelo.

Atletski klub „Brotnjo” organizator je i poznatog atletskog mitinga koji se svake godine organizira u rujnu, u sklopu programa Dana berbe grožđa.

 

U travnju 2010. na Državnom prvenstvu BiH za pionire i cicibane naši su atletičari osvojili osam medalja. Posebno treba istaknuti Josipu Dragičević koja je osvojila dvostruki naslov prvakinje države u disciplini 60m i skok u dalj. U utrci 80mpr prvo mjesto i titulu prvakinje osvojila je Marija Ivanković koja je medalju, (srebrnu) uzela i u disciplini skok u dalj. Medalje su još osvojili i Anđela Kordić (dalj – srebro), Anđela Burić (vis – bronca), štafeta 4 x 100m u sastavu Gabrijela Soldo, Anđela Burić, Josipa Dragićević i Marija Ivanković – bronca te Antonela Pehar (kugla – bronca). Istoga dana u Splitu je održano drugo kolo Dalmatinske lige na kojemu su Čitlučani osvojili devet medalja.

U skoku u dalj Ivan Gagro je osvojio prvo mjesto a isti uspjeh postigli su i Anđela Kovačević (troskok), Ružica Stojić (400m), te štafeta 4x100m u sastavu: Ena Jurić, Anđela Kovačević, Marija Soldo i Ružica Stojić. Srebrnu medalju osvojio je Dario Ostojić (600m), a brončanu Marija Soldo (200m), Marija Lesko (400m), Tomislav Sušac (400m) i Marija Pavičić (400m).

Sezona 2010. posebno je bila uspješna za Anđelu Kovaević koja je na Seniorskom prvenstvu Bosne i Hercegovine osvojila titulu državne prvakinje u disciplini skok u dalj (5.68.) Uz zlato, Kovačević je medalju (srebrnu) osvojila u disciplini troskok. Brončanu medalju osvojila je i Ena Jurić u disciplini 100m s preponama. Atletičari Brotnja uspješni su bili i na mlađem juniorskom prvenstvu Hrvatske gdje su osvojili četiri medalje. Tomislav Sušac osvojio je drugo mjesto u troskoku i treće mjesto u utrci 400m s preponama. Monika Božić osvojila je broncu u skoku u vis a aketalna kadetska prvakinja Hrvatske Ružica Stojić brončanu medalju osvojila je u disciplini 400m s preponama.

Novi uspjesi nastavljeni su na Prenstvu Dalmacije. Zlatnim odličjem okitili su se Ružica Stojić ( 300 m), Dario Ostojić (600 m), i Ivan Gagro ( skok u dalj). Anđela Kovačević osvojila je drugo mjesto u troskoku i u utrci 100 m, a srebro su osvojili još i Maja Lesko (800 m) i Ena Jurić ( 100 m prepone).

Brončano odličje osvojile su Marija Pavičić ( 800 m) i Marija Soldo (100 m).

Na prvenstvu Hrvatske u višeboju Ivan Gagro osvojio je srebrnu medalju. U šest disciplina od koliko se i sastoji višeboj, Ivan je postigao ukupno 3833 bodova što je 241 bod manje od prvoplasiranog.

Na svečanoj Skupštini u sklopu proslave 60. obljetnice od osnutka Atletskog saveza BiH 2008. Atletski klub Brotnjo dobio je priznanje za svoje rezultate.

 

 

Odgovori