Čilić: “Optimističan sam da ću do kraja sezone biti među prvih deset ili 15 na svijetu”

Šesti put u devet izdanja PBZ Zagreb Indoorsa, hrvatski tenisač pozirao je s trofejem u rukama na kraju turnira. Marin Čilić je ove godine to napravio četvrti puta. Za kraj ovotjednog pohoda u Zagrebu, Čilić je u finalu sa 6:3 i 6:4 svladao prvopostavljenog Nijemca Tommyja Haasa, još jednom potvrđujući da se u Ledenoj dvorani Doma sportova osjeća vrlo ugodno.

“Bilo je stvarno najbolje ovaj tjedan”, opisao je hrvatski adut poslije slavlja u finalu, spominjući pripremu za meč u suradnji s trenerom Goranom Ivaniševićem: “Danas je bila dosta bitna taktička igra, Goran me pripremio jako dobro za Tommyja, gledao ga je protiv Evansa. U ključnim trenucima sam znao da se mogu osloniti na stvari koje sam spremio u taktici.”

 

“Deset titula mi stvarno puno znači”

Čilić je ovogodišnjom pobjedom u Zagrebu pretekao svojeg trenera Gorana Ivaniševića u broju titula na bivšem zagrebačkom i splitskom Indoorsu, Goran ih je imao tri, a dostigao je Ivana Ljubičića u broju naslova u karijeri na ATP turnirima. Sada i Ljubo i Marin imaju po deset, ali nije bilo previše razmišljanja o toj statistici.

“Ne gledam na to, to mi nije važna stavka”, komentirao je Čilić: “Osvojio sam deset titula i to mi stvarno puno znači, pogotovo s pet od tih deset naslova u Hrvatskoj. Na svim turnirima na kojima igram tražim svoj najbolji tenis. Ipak, Grand Slam pobjede je ono čemu svi teže, nadam se da će biti i njih.”

“Servis na početku meča nije bio najbolji, ali znao sam da se mogu osloniti na njega kada sam ušao u ritam, poslije problema u kojima sam bio u prva dva ili tri gema”, nastavio je Marin: “Izvdojio bih retern koji je bio vrhunski, taj retern mu je stvarao probleme, na kraju je počeo mijenjati na servisu, smanjio je brzinu, to mi je pokazalo da nije uspio stvoriti neku prednost kada je servirao.”

Čilić je ove sezone već imao nastup s kojim je bio vrlo zadovoljan, pobjedu nad Grigorom Dimitrovim u osmini finala Brisbanea, ali ovo je bio drugačiji meč: “S Dimitrovim je to više bio boom-boom tenis s dva-tri udarca, s Haasom se trebalo nadigravati. Ako se krene igrati na ‘bombe’ s njim, čak to više voli, kretanje mu nije najbolja strana i zbog toga sam morao miksati s mekšim ili višim loptama.”

“Jedna od sitnica koja mi je zadavala sigurnost u igri je da ne moram ići na winner sa svim udarcima, nego ga trebam ‘raširiti’ što više. To da sam igrao na 60-70 posto snage udarca učinilo me sigurnijim u poenu”, opisao je hrvatski adut, ističući da će mu obranjeni bodovi iz lanjskog odlaska do kraja u Zagrebu olakšati situaciju u nastavku sezone.

“Da nisam obranio bodove, renking bi bio ispod 50. ili 60. mjesta”, rekao je Marin: “Bilo bi upitno što bi se događalo na zemljanim turnirima, u Madridu i Rimu. Sada imam za braniti četvrtfinale Miamija, ali zašto to ne bih poboljšao i napravio još bolji rezultat nego lani?”

“Jedan dobar turnir iz Masters serije bi me već doveo do prvih 15, ovo je sjajan početak, mogu biti optimističan da ću do kraja sezone biti među prvih 10 ili 15 na svijetu”, zaključio je novi i stari pobjednik Zagreba.

Tommy Haas je poslije poraza čestitao Čiliću na osvojenom turniru, dodajući da nije bio zadovoljan vlastitom igrom. “Krenuo sam s breakom, ali imao sam osjećaj da ne igram najbolje kada sam ga mogao pritisnuti. Igrao je bolje kada su bili ključni trenuci i zaslužio je dobiti”, kazao je 35-godišnji Nijemac.

Na dodjeli trofeja nakon finala, Haas je spomenuo da nije bio zadovoljan linijskim sucima, priželjkujući “Oko sokolovo” u Zagrebu, a kasnije je objasnio da nije mislio ozbiljno.

“Bilo je nekih dvojbenih situacija, ne kažem da sam u pravu svaki put kad se bunim”, osvrnuo se Nijemac na vlastite riječi na proglašenju: ” Nije lako procijeniti kada se radi o centimetrima ili milimetrima, malo sam se šalio s onim s Hawk eyeom, ali možda će turnir o tome razmisliti s vremenom s obzirom na to da smo na to već naviknuti na turnirima. No, sve se izjednači na kraju, neke se stvari sude u moju korist, neke drugačije.”

 

Odgovori