Razgovor s majstorom borilačkih vještina svjetskoga glasa Slavenom Planinićem

Početkom listopada u Mostaru će se održati Filipino Martial Arts kojeg vodi majstor borilačkih vještina Slaven Planinić. Planinić koji je porijeklom iz Brotnja, više od 25 godina u vrhunskim borilačkim sportovima a o njegovim sportskim pothvatima najbolje svjedoče priznanja svjetskih majstora. Sa Slavenom smo razgovarali za naš portal.

Slavene, kad si se počeo baviti borilačkim vještinama?

– Borilačkim vještinama počeo sam se baviti u desetoj godini života kad sam se upisao na karate,trenirao dosta kratko i prestao.Ozbiljno i u kontinuitetu borilačkim vještinama bavim se zadnjih 25 godina.

Koje karakteristike treba posjedovati kvalitetan borac?

Borac u određenim borilačkim sportovima naravno da treba posjedovati tehnike i sposobnosti potrebne za taj određeni sport pa tako na primjer tehnike udaraca nogama iz Taekwondoa nisu potrebne za recimo judo ili hrvanje.Druga je stvar s MMA borcima koji bi trebali biti verzirani u vise različitih područja borbe a to su udarci rukama (boks),nogama (taekwondo,karate,kickboxing),upotreba laktova i koljena(tajlandski boks),bacanja i obaranja (judo,hrvanje)borba u parteru ( brazilski jiu jitsu).

Ako je riječ o nekome kome borilačka vještina treba za samoobranu tada je sve ovo prethodno uz vještinu borbe sa i bez oružja a tu je najefikasniji odgovor filipinska borilačka vještina Kali.

Koji su ti najvažniji uspjesi u karijeri?

– Natjecao sam se u različitim borilačkim sportovima a od nekih uspjeha mogao bih istaci vojni taekwondo prvak,1998. drugo mjesto na međunarodnom MMA turniru u Rimu i 2007.drugo mjesto na prvenstvu Europe u Brazilskom jiu jitsu.

Koliko su razvijeni borilački sportovi u BiH?

– Borilački sportovi su uvijek bili prisutni ovdje i tako ce biti i u budućnosti.Postoji samo veliki problem vrlo male pomoći državnih institucija ali klubovi opstaju najviše na osnovu vlastitog entuzijazma. Mi iz borilačkih sportova i vještina navikli smo na to,borba je inače dio naŠeg života pa i to smatramo za jedan vid borbe,borba za bolje mjesto u društvu i za veću podršku jer uz veću podršku i veći rezultati a znamo da su na kraju jedan od najvećih promotora neke države ili naroda njeni sportaši.

Koliki je interes mladih za treniranje borilačkih sportova?

Mlade su uvijek interesirali borilački sportovi,od 1997.od kada podučavam borilačke vještine imao sam strasno puno talenata na treninzima. Problem je u tome kad ti mladi postanu nešto stariji i kad shvate da se od nečega treba živjeti a to u našem podneblju nikako nisu borilačke vještine.Na kraju odlaze iz sportova zauvijek zaposle se i počinju realni život.

Početkom listopada očekuje nas Filipino Martial Arts seminar.

– Seminar bi trebao biti promocija Filipinskih borilačkih vještina kao izuzetno realnih i efikasnih borilačkih sustava.Spomenute sustave borbe treniraju različite vojne i policijske postrojbe sirom svijeta i svi su oni prepoznali koristi koje dobivaju baveći se filipinskim borilačkim vještinama.Predstavnik sam legendarnog majstora Dan Inosanta,njegov jedini certificirani instruktor na ovim prostorima pa ću se tako i potruditi da dostojno predstavim i promoviram njegovo učenje.Vjerujem da ce svi sudionici seminara neovisno o prethodnom nivou znanja biti zadovoljni i da ce svi naučiti nešto novo, a prije svega korisno za svakodnevni život.

 

Odgovori