INTERVJU: IVAN DODIG – Od svih rekorda i uspjeha važnija mi je ljubav prema tenisu

Naš sjani tenisač, gotovo specijalist za igre parova, Ivan Dodig, nedavno je ostvario još jedan odličan rezultat – u paru sa Slovakom Polašekom osvojen je Australian Open. Dodig je tako postao i naš rekorder, s ukupno pet najvećih naslova.

Razgovarala: Dana Anders

Sa Slovakom Polašekom u Melbourneu osvojili ste naslov pobjednika Australian Opena. A malo je poznato da Polašek nije igrao pet godina do vašeg poziva?

Osvojili smo prvi zajednički Grand slam nakon godinu i pol suradnje. On je kao što ste rekli bio van tenisa 5 godina i odlučo se vratiti nakon dosta vremena profesionalnom igranju i evo sada je postao prvi Slovak koji je osvojio Grand Slam. Drago mi je za njega jer je super momak i odličan igrač

I vi ste gotovo šest godina, otkako ste s Brazilcem Marcelom Melom osvojili parišku zemlju i Roland Garros, čekali na novi Grand Slam naslov. Jasno, u muškim parovima. Je li to bilo dugo čekanje?

Pa bilo je dugo čekanja sigurno ali isto bilo je i dobrih rezultata dosta puta sam bio blizu osvajanja Grand slama samo što neke stvari jednostavno nisu se poklopile. Trenutno imam odličnog partnera i nadam se da će biti još ovakvih rezultata

S Latishom Chan osvojili ste tri naslova u mješovitoj konkurenciji. Koja je razlika u igri kad igrate u paru sa ženom, a kada s muškercem?

Da, imam tri Grand slama u mješovitim parovima i suradnja s Lathishom Chan je odlična što pokazuju i naši rezultati. To je opet dosta drugaiji način igre od muških parova i sigurno da je bitno što bolje se prilagoditi načinu igre što smo pokazali da se mi dosta dobro snalazimo.

Dodig i Larisha Chan (Foto: Instagram)

Sada ste postali i naš rekorder, s ukupno petim najvećim naslovom, pretekli ste Matu Pavića, koji ima četiri. Idete li na nove rekorde?

Drago mi je vidjeti ovaj broj 5 Grand slamova i sigurno da je to vrhunski uspijeh i nešto što me čini sretnim i ponosnim. Iskreno rekordi mi nisu toliko važni koliko moja ljubav prema ovom sportu i motivacija da budem svaki dan bolji i bolji. Rezultat je samo plod upornosti, volje, ljubavi i rada i sigurno da su pobjede veliko zadovoljstvo koje dolazi na kraju..

Mijenjali ste partnere u muškim parovima. S kim ste najbolje surađivali?

Parovi su takav sport gdje mijenjanje partnera je normalna stvar. Iako ja nisam baš obžavatelj velikih promjena to se ponekada desava, Imao sam lijepe rezultate sa svim partnerima ali definitivno najduže sam igrao s Melom, Granolloresom i Polašekom i s njima sam napravio najbolje rezultate. Super se slažem s Polašekom i mislim da to rezultati na terenu i pokazuju

Neko vrijeme igrali ste s Pavićem. Kako je došlo do prekida suradnje?

S Pavićem sam igrao neke turnire i uvijek su to bili uspješni turniri gdje god da smo igrali ali nikada nismo imali dugoročnu suradnju. To su uvijek bili turnir ili dva odnosno par turnira u godini.

Što cijenite posebno kod sadašnjeg partnera Polašeka?

Odličan je tenisač i super momak. Jednostavno imamo odličnu komunikaciju super Team i to je ono što me veseli, Dobri smo prijatelji i cijeli Team super komunicira i slažemo se odlično na terenu i van terena i to je ključ našeg uspjeha.

Foto: Dana Anders

Igrate li radije u paru nego li solo?

Većinu svoje karijere sam igrao pojedinačno i to mi je bio prioritet i ponosan sam na svoje rezultate s obzirom na činjenicu da sam jednostavno imao drugačiji teniski put od većine igrača a parove sam uvijek uživao igrati od malih nogu što mi je kasnije kada sam morao stati s pojedinačnim nastupima radi problema s leđima omogućilo da igram parove i nastavim igrati sport koji jako puno volim i danas i dalje uživam u njemu i igram ga s puno ljubavi i strasti.

Kako gledate na svjetski tenis s obzirom na pandemiju?

Pandemijq je promijenila puno stvari svim ljudima u normalnom životu pa tako i u sportu, U teškim smo vremenima ali se trebamo prilagoditi i nadati da ćemo se brzo vratiti u normalu.

Kako gledate na tenis u Hrvatskoj, na perspektivu?

Tenis u Hrvatskoj je uvijek imao vrhumske igrače i rezultate, a to će uvijek biti jer jednostavno ima jako puno talenata kod nas za sport, Trenutno imamo vrhunske rezultate i igraće a u budućnosti se nadam isto tako.

Foto: HTS

Kakvi su vam planovi?

Planovi su malo se odmoriti kod kuće i Međugorju pa dalje na tirnire Doha, Dubai, Miami.

Kad jedan dan prestanete igrati kako zamišljate svoj život?

Teško mi je ići baš tako daleko ali sam siguran da ću ostati u sportu i u tenisu na neki način.

Imate li neispunjenih želja?

Sve sam želje svoje ispunio i premašio ali kao sportaš si uvijek zadajete nove ciljeve i sigurno da sam još motiviran za velikim uspjesima i nadam se da mogu postati i broj 1 u parovima što mi je jedna od želja.

Siguran sam da neće biti lako ali izazovi daju veliku motivaciju i to je ono što me svaki dan motivira,,

Odgovori