Košarkaški klub Brotnjo

Košarkaški klub Brotnjo utemeljen je 1977. godine.

 

U prvim godinama postojanja, klub se natjecao u Regionalnoj ligi Hercegovine postižući solidne rezultate. Nakon rata 90-ih godina, dogodio se pravi procvat broćanske košarke. Obnovljen je rad kluba i 1994. godine održano je prvenstvo Herceg-Bosne na kojemu su Čitlučani osvojili drugo mjesto. Već 1995. godine Brotnjo osvaja naslov prvaka Herceg-Bosne a iste godine i povijesni uspjeh, pobjedu u Kupu Radivoja Koraća protiv austrijskog Sparkassea. Nezaboravno je bilo 5. rujna u dvorani Dražena Petrovića kada su Čitlučani nošeni navijanjem više tisuća Brotnjaka ostvarili pobjedu i plasman u 1. kolo natjecanja. To je bila i izvrsna prilika da se promovira hercegbosanska košarka koja je u to vrijeme bila tek u povojima. Uspjeh Brotnja dao je poticaj i ostalim sredinama Hercegovine da krenu u projekt  reaktiviranja kluba. Mostar, Široki Brijeg, Čapljina uz Čitluk su postali središta hercegbosanske košarke.

U godinama koje su slijedile, „Brotnjo” je uz „Široki” bio vodeći košarkaški centar. Na krilima sjajnog Samira Žuže, Joze Prskala i drugih, košarkaši Brotnja osvojili su šest naslova prvaka Herceg-Bosne. Također, generacija predvođena navedenim igračima, u sezoni 1998. – 1999. ostvarila je povijesni uspjeh, plasman u osminufinala Kupa Radivoja Koraća. Ljubitelji broćanske košarke pamtit će prepunu Gradsku sportsku dvoranu, uzavrelo navijanje i košarkaški entuzijazam. Bile su to godine kada se živjelo za košarku, kada su naši košarkaši bili ambasadori svoga kraja diljem Europe.

Nakon sezona uspjeha i izvrsnih trenutaka, uslijedio je nagli i neočekivani pad. Zbog financijskih poteškoća, „Brotnjo” u sezoni 2002. – 2003. gubi prvoligaški status. U godinama koje su slijedile Klub se nakratko (2006. godine) vratio u najviši rang, međutim nedugo nakon toga, ponovno pada. U sezoni 2007. – 2008. nova Uprava kluba krenula je projekt povratka Kluba u društvo najboljih.

To je i ostvareno u sezoni 2009. – 2010. kada košarkaši Brotnja osvajaju prvo mjesto u Ligi Herceg-Bosne. Do plasmana u društvo najboljih momčadi države Čitlučani su se plasirali pobjedom u doigravanju protiv Posušja.

Uz sjajne rezultate ovoga kluba, „Brotnjo” je jedno od najpoznatijih košarkaških središta iz kojega su ponikli vrhunski košarkaši: Zoran Planinić, Bariša Krasić, Andrija Stipanović, Franjo Bubalo... itd.

 

Odgovori