KREŠO VUKOJA Amir Zukić se koristi lažima i obmanama

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojen prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, čije je donošenje izazvalo pravu buru nezadovoljstva među domaćim priređivačima igara na sreću, te nakon što su se u javnosti mogle čuti različite informacije o tome kome zakon odgovara i za koga je pripreman, osvrtom na ključna pitanja, za Novi.ba oglasio se Krešo Vukoja, direktor Premier kladionice.

– Prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH plod je svjesnog i namjernog lansiranja lažnih podataka u svrhu obmane javnosti od strane Amira Zukića i Šerifa Isovića, kazao je Krešo Vukoja, direktor Premier kladionice.

Vukoja tvrdi da usvajanje ovih izmjena i dopuna zakona znači i zatvaranje domaćih privatnih kladionica u FBiH.

 

– Usvoje li se izmjene zakona u Domu naroda privatni priređivači će biti primorani na zatvaranje svih 2.550 poslovnica i otpuštanje 5.500 djelatnika, zašto će posljedice pred narodom snositi upravo ova dvojica zajedno sa svojom strankom. Da cilj izmjene zakona nije klasično “uništenje firmi” SDA i Amir Zukić bi bili zagovornici sveobuhvatne analize izmjena zakona koji bi s jedne strane povećao prihod države, a s druge strane stvorio jednake uvijete poslovanja za sve, kaže Vukoja.

Oporezivanje igrača, a ne kladionica

Direktor Premier kladionice, u svemu ovome što se događalo sa pričom o Zakonu, vidi zakulisne igre jer, prema njegovom mišljenju, Amir Zukić koji je u vezi novog zakona bio najglasniji i najaktivniji, ima mnogo drugačije ciljeve od onih koje predstavlja u javnosti.

– Ovakve izmjene zakona kojima se igrače oporezuje sa 10% na sve uplate i 10% na sve dobitke jasno vode do uništenja domaćih kladionica. Amir Zukić i SDA žele oporezovati igrače-birače, a ne kladionice u pravom smislu, a rezultat njihove želje će biti prelazak na aparate stranog priređivača igara na sreću i crno tržište. Očito ih ništa ne zanima već da tržište očiste od domaćih kladionica i isporuče ga stranom pripređivaču koji radi sa aparatima i to za određenu satisfakciju koja je samo njima poznata. Nije im dosta što preko Lutrije BiH putem jedne firme iznose milijune maraka preko granice, već moraju u potpunosti pokoriti domaće tržište. Trebalo je oporezovati priređivače s određenom stopom na ostvarenu zaradu, kako to rade ozbiljne zemlje, tj. one koje se nisu “poklonile” stranom priređivaču, riječi su gospodina Vukoje.

Ne zna Zukić što je kada rekao

Posebno je indikativno i poptuno zbunjujuće, kako tvrdi Vukoja, to što se u javnosti sa skupštinske govornice odašilju različite i netočne brojke, a ton tomu daje upravo zastupnik Zukić.

– On (Zukić, op.prir.) se najprije mora dogovoriti sam sa sobom s kojim će brojkama izići u javnost. Na početku ove kampanje protiv privatnih kladionica Amir Zukić je javnost obmanjivao tvrdnjama da će izmjene zakona u Federalni proračun godišnje donijeti između 200 i 250 milijuna KM. Sada kad je zakon usvojen u Zastupničkom domu Zukić govori o 50-ak milijuna KM, a niti jedna od tih tvrdnji nije točna. Novi Zakon će uništiti privatne priređivače te će Federalni proračun ostati i bez 75 milijuna KM, koliko bi u 2016. privatni priređivači trebali uplatiti prema projekcijama zasnovanim na brojkama iz prvog kvartala ove godine, rekao je Vukoja.

Zukićeve lažne tvrdnje i obmane

Direktora Premier kladionice posebno zabrinjava to što Amir Zukić u javnim istupima krajnje slobodno i neodgovorno barata opasnim dezinformacijama zbog kojih bi se, kako tvrdi, u uređenijim zemljama odavno našao suočen sa sudskim postupcima.

– Nedopustivo je da jedan zastupnik u Parlamentu tvrdi kako kladionice manipuliraju dobicima do 100 KM, kad je poznato da su serveri kladionica i server Porezne uprave F BiH uvezani i da se svaki listić prije izdavanja evidentira u Poreznoj upravi F BiH pri čemu dobiva GUID broj i tek se onda tiska i uruči igraču. Svi, pa i gospodin Zukić, mogu ove tvrdnje provjeriti na serveru Porezne uprave kao i kod Zukićevog kolege Isovića. Nedopustivo je da jedan zastupnik u Parlamentu lažno tvrdi da “kladionice ne plaćaju porez”, dok u Poreznoj upravi F BiH evidencija pokazuje da sve kladionice koje imaju dozvolu za rad plaćaju porez, jer je poznato da se ne može produžiti odobrenje za rad ako ne priložiš dokaz o uredno izmirenim poreznim obvezama, govori Vukoja, nastavljajući dalje o Zukićevim obmanama.

– Također je nedopustivo da jedan zastupnik u parlamentu u svrhu obmanjivanja javnosti tvrdi kako “kladionice duguju 50 milijuna KM poreza”, svrstavajući sve kladionice u isti koš, kad se zna da se tih 50 milijuna KM odnosi na kladionice Derby i Bet Shop, koje su prestale s radom prije četiri godine i kojima je ovaj iznos “natovaren” od strane Porezne uprave, iako ih je Kantonalni sud Sarajevo oslobodio. Dakle, za sve Zukićeve lažne tvrdnje postoje kontra dokazi u Poreznoj upravi F BiH, ali se ti dokazi drže daleko od očiju javnosti, rekao je Vukoja za kraj razgovora otkrivajući još jednu banalnost u Zukićevim populističkim tvrdnjama.

– Amir Zukić tvrdi da će novi Zakon o igrama na sreću omogućiti redovnu isplatu mirovina. Pitamo se kako, jer je upravo Zukić najavljivao kako će od kladionica isplaćivati redovno mirovine, a istovremeno izmjenama zakona je predviđeno da porez prihoduju, općine, a ne MIO/PIO iz kojeg se isplaćuju mirovine, zaključio je Krešo Vukoja.

 

Odgovori