Marin Čilić u finalu Wimbledona!

Najbolji hrvatski reket Marin Čilić u četiri je seta svladao neugodnog Amerikanca Sama Querreyja i izborio prvo finale Wimbledona u karijeri! Marin je bio puno kvalitetniji od Amerikanca i na kraju slavio sa 6:7, 6:4, 7:6, 7:5…

Peta nije bila sreća za Sama Querreyja. Amerikanac niti u petom ogledu nije uspio pobijediti Marina Čilića. U današnjem polufinalnom ogledu u Wimbledonu Querrey je dobivao Marinove poklone, ali kad se sve sažme Hrvat je pokazao da je barem za klasu bolji na travi. Ako ne i dvije.
Ne može s Čilićem bez gubitka ponekog živca, ali i kad je bio u nepovoljnom položaju protiv 24. nositelja Marin je odisao mirnoćom. Nekim promašajima nije mjesto u polufinalu Wimbledona, ali sve je to iza nas, Marin Čilić igrat će prvo finale Wimbledona u karijeri.
Za taj mu je pothvat trebalo gotovo tri sata i četiri seta. Nakon što je Querrey izvukao prvi set u tie-breaku preostala tri uzeo je Marin i s konačnih 6:7, 6:4, 7:6, 7:5 više nego zasluženo prošao u finale travnatog Grand Slama.

Na mahove to nije izgledalo dobro, mora se dati kredit i Amerikancu koji je u poprilično važnim trenucima izvlačio sjajne servise i odlične izlaske na mrežu. Niti sve to nije bilo dovoljno, Marin je jednostavno bolji igrač. Marin na ovom Wimbledonu je jednostavno bolji od većine igrača, u finalu ćemo doznati je li i od svih.
Mogao je i taj prvi tie-break otići u Marinovom smjeru. Već pri 1:0 imao je dva smasha, kojima je morao do mini-breaka, prvim pogađa Amerikanca, drugi šalje u aut. Drugi servis oduzima Querreyju, ali se dobrim izlaskom na mrežu Amerikanac vrlo brzo vraća u egal. Čilićev promašaj gurnuo je Querreyja u prednost, no Međugorac se ekspresno vraća. Možda ključan trenutak dogodio se pri 6:6, na Marinovom servisu. Nekomu je u publici pozlilo, pauza je potrajala i izbacila Hrvata iz ritma. Querrey dolazi do prve set-lopte na svom servisu, Marin ponovno promašuje i Amerikanac vodi 1-0 u setovima.
Tek u drugom setu neki tenisač dolazi do break-prilike. Bio je to Marin, koji je imao više nego dovoljno prilika lakše riješiti ovaj meč. Nije koristio brojne break-lopte, ali na 3:3 spasa za Querreyja nije bilo. Marin dolazi na 0:40, prvu break-loptu izvlači Amerikanac, drugu sjajnim bekhendom uzima Čilić i lagano privodi set kraju.
U sličnom je tonu odigran i treći set. Marin je bio bolji, opasno je prijetio na Amerikančevim servisima, ali je nedostajao onaj završni potez. U prvoj igri spasio se Querrey, u trećoj nije, ali Marin ne zadržava break dugo, pogreškama vraća protivnika u set, ponovno se pobjednik rješavao u tie-breaku. Počeo je Querrey ozbiljno griješiti, Marin hvata mini-break na 4:3, odmah i drugi. Tri set-lopte je dohvatio, dovoljna je bila jedna, sjajnim potezom Marin okreće meč u svoju korist i vodi s 2-1 u setovima.
Nažalost po Hrvata četvrti set nije bio formalnost jer ponovno griješi Međugorac i Querreyju poklanja break u trećoj igri. Mogao se odmah vratiti Marin, ali izvlači se Amerikanac i prednost drži sve do 4:3 kada Čilić odigrava nekoliko sjajnih poena i dolazi do breaka i 4:4.
6:5 za Čilića, Querrey servis otvara dvostrukom pogreškom. 15:15. Amerikanac dvaput promašuje i daruje meč-lopte Marinu. Bez previše stresa Čilić odigrava dobro, Querrey šalje lopticu u mrežu, Marin Čilić igra finale Wimbledona!
Protivnika će saznati nešto kasnije, Roger Federer veliki je favorit protiv Tomaša Berdycha, ali na ovom Wimbledonu nikad se ne zna.

Odgovori