Najavljena kampanja Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!

Vođeni pozitivnim rezultatima prethodne kampanje, djelujući kao pokretač, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je, u okviru vlastitog resora, prepoznalo vrijedne nositelje društvene odgovornosti i osjetljivosti – BH Telecom, HT Eronet i JP Autoceste Federacije BiH, kao ključne partnere u ostvarenju ove inicijative.

Cilj ove inicijative, usklađene s općim javnim interesom, jest smanjenje korištenja mobilnih uređaja tijekom vožnje, što će posljedično rezultirati smanjenjem broja prometnih nesreća i ozljeda.

Načelnik Jedinice za sigurnost prometa u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija Tomislav Bojić izjavio je da su podaci o  sigurnosti prometa na cestama BiH porazni, kao i statistika zemalja iz EU-a te da je korištenje mobitela tijekom vožnje, jedan od vodećih uzroka prometnih nesreća.

“HT Eronet i ove je godine, zajedno s partnerima, dio kampanje kojom ponovno svi zajedno želimo upozoriti i skrenuti pozornost na opasnost korištenja mobitela tijekom vožnje. I ne samo to. Želimo ukazati i na posljedice koje sa sobom nosi općenito uporaba mobitela kod sudionika u prometu, primjerice kod pješaka dok prelaze cestu, što je osobito izraženo među mladima.

Svi sudionici u prometu, bilo vozači bilo pješaci, moraju biti svjesni rizika koji sa sobom nosi nepažnja prouzročena korištenjem mobitela. Kampanju planiramo predstaviti i na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, a u suradnji s Federalnim ministarstvom prometa i županijskim MUP-om i na platou ispred Mepas Malla u Mostaru”, kazala je rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta Misijana Brkić-Milinković.

“Ove godine će fokus komunikacije biti na targetiranju mlađe populacije, koja, prema istraživanjima, najviše koristi mobilni telefon za vrijeme vožnje, a također ćemo, u suradnji s Autocestama FBiH, dijeliti promo materijal na ulaznim rampama jer vjerujemo da značajan broj mladih koristi mobilni uređaj i snima vožnju pri velikim brzinama”, izjavila je Nađa Lutvikadić Fočo, rukovoditeljica Sektora za upravljanje promocijom u BH Telecomu.

Kampanja „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!“ počinje u utorak, 2. travnja 2024. godine. Taj je datum simbolično odabran budući da je 3. travnja 1973. godine obavljen prvi poziv mobitelom, što predstavlja prekretnicu kako u svakodnevnom životu tako i u prometu. Kampanja će trajati do 30. travnja 2024. godine, a HT Eronet, BH Telecom i JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine će, u sklopu svojih promotivnih aktivnosti, poticati svijest sudionika u prometu o neprihvatljivosti korištenja mobilnih uređaja tijekom vožnje.

Nadležna ministarstva unutarnjih poslova (MUP-ovi) u županijama, kao ključna karika u lancu sigurnosti prometa na cestama, dosljedno će provoditi aktivnosti u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. Njihov neosporni doprinos proizlazi iz redovnih aktivnosti usmjerenih na unaprjeđenje sigurnosti u prometu, čime se kontinuirano radi na stvaranju sigurnijeg prometnog okruženja za sve sudionike.

Koncept društvenog marketinga, koji je koncipiran sredinom sedamdesetih godina, potvrdio se kao učinkovita strategija za suzbijanje nepoželjnog ponašanja sudionika u prometu te predstavlja ključni čimbenik u poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa, kako u smislu preveniranja uzroka prometnih nesreća tako i u smanjenju njihovih posljedica.

Ovom prigodom pozivamo vas da postanete promjena koju želite vidjeti na cestama!

Odgovori