Najavljujemo 5. izdanje Mostarskog polumaratona

U izuzetno neizvjesnim vremenima organizatori ove manifestacije uspijevaju kroz trčanje ukazati na važnost kretanja i aktivnog životnog stila za zdravlje populacije. Unatoč pandemiji virusa Covid 19, važno je naglasiti kako trčanje kao aktivnost koja se odvija na otvorenom i bez fizičkog kontakta predstavlja važan segment zaštite tjelesnog i mentalnog zdravlja. Mostar Run Weekend kroz tri utrke različitih dužina zamišljen je kao manifestacija za cijelu obitelj, odnosno ljude različitih godina od djece do onih starijih.

Polumaraton

Središnji događaj manifestacije 5. Mostarski polumaraton (20. ožujka) i ove godine će se trčati certificiranom stazom preko 7 gradskih mostova što je postao i zaštitni znak ove utrke. Staza utrke je zamišljena kao trkačka razglednica, tako da prolazi kraj velikog broja prirodnih i kulturnih znamenitosti grada Mostara. Pored profesionalnih atletičara u utrci polumaratona sudjeluje veliki broj rekreativaca koji vrijedno treniraju kako bi mogli istrčati dužinu od 21,1km.

Motivaciju za sudjelovanjem u ovakvoj utrci često prati promjena pasivnih životnih navika što uvelike utječe na zdravlje trkača, pa možemo reći da je trčanje u službi podizanja kvalitete života. Pozitivan trend je vidljiv i kroz trkače koji su trčali sva četiri izdanja Mostarskog polumaratona što su organizatori nagradili popustom od 50% na kotizaciju za natjecanje. Organizatori također simboličnom gestom žele podržati i najbolje trkače kroz besplatne kotizacijaonimakoji imaju u zadnjih 5 godina istrčan polumaraton ispod 1:15 i trkačicama ispod 1:22.

Utrka građana

Poseban dio manifestacije je utrka građana u dužini od 4km. Utrka koja prolazi samim centrom grada ima za cilj privući što veći broj građana, od onih mlađih do najstarijih tako da osjete pozitivne efekte sudjelovanja u jednoj ovakvoj manifestaciji te se nakon niza godina bez tjelesne aktivnosti odluče obući tenisice i pokrenuti.

S druge strane ova utrka ima humani karakter gdje dio kotizacija svake godine bude usmjeren za pomoć nekoj od organizacija koju organizatori prepoznaju kao partnera. Ove godine sa sloganom „Hope“ ili „Nada“ podržati ćemo udrugu „Novi pogled“ koja prvenstveno okuplja žene oboljele od karcinoma dojke i ostalih malignih bolesti. Cilj ove udruge je psihološka podrška i pomoć oboljelim ženama i njihovim obiteljima tijekom i poslije liječenja, te podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju.

Nadamo se da ćemo zajedno sa trkačima i svim uključenim u organizaciju ove utrke barem malo pomoćii ukazati na važnost kretanja, kao jednog od uvjeta za očuvanje zdravlja, ali i skrenuti pažnju na sve probleme u društvu sa kojima se susreću osobe oboljele od malignih bolesti. Vremenski limit za završetak ove utrke postavljen je na 60 minuta od starta što omogućuje svima koji žele sudjelovati da mogu i šetnjomu ovoj utrci podržati naša nastojanja – priopćili su organizatori.

Brotnjo.info

Odgovori