Najtrofejniji direktor Brotnja Ivo Bevanda govori za naš portal:Brotnjo 94 je sportski ponos Hercegovine

Bubamare su još jednom oduševile broćanske ljubitelje sporta osvajanjem titule Kadetskih prvakinja Bosne i Hercegovine.  Za naš portal govori direktor Kluba, Ivo Bevanda, koji već šestu godinu uspješno vodi Bubamare.

Gospodine Bevanda, kakav je osjećaj nakon osvajanja titule prvakinja?

Zasigurno da je lijep osjećaj. Takva dominacija u bilo kojem sportu rijetko se događa. Seniorsko, kadetsko i pionirsko prvenstvo Herceg-Bosne te Kadetsko prvenstvo Bosne i Hercegovine smo osvojili bez poraza. Sve te rezultate smo ostvarili sa domaćim igračicama, od kojih je većina tih igračica 1996. godište. U klubu vlada skladna atmosfera, nema razloga da se ovakvi rezultati ne nastave i ubuduće.

 

Kako je biti na čelu najtrofejnijeg kluba u Brotnju?

Aktualna Uprava je na čelu “Brotnja 94” dva mandata. Voditi bilo koji klub u današnje vrijeme nije lak posao, to zahtjeva određena odricanja. To čovjek jednostavno mora voljeti i svakodnevno biti u tome. Kada sve lijepo funkcionira, onda ste zadovoljni jer znate da ste dijelom i Vi doprinijeli tome.

Koju biste igračicu istaknuli?

Naše najjače oružje je kolektiv. Već sam rekao da je glavnina ekipe 1996. godište. Naš trener Jerkić je cijelu strategiju gradio upravo na toj generaciji. U seniorskoj ekipi osim tih igračica imamo Miu Čarapinu, koju ne treba posebno predstavljati. Riječ je o najboljoj igračici iz Hercegovine svih vremena. Možda to nekome izgleda smješno, ali Miina sportska biografija će potvrditi moje riječi. Zatim, tu su Marijana Barbarić i Nikolina Musa, koje mogu da igraju važnu ulogu u bilo kojoj ekipi u državi. Od naših kadetkinja, koje nastupaju i za starije uzraste, izdvojio bih Karlu Krasić, Anu Gakić, Anu Kordić i Romanu Bevanda , koje već prate ekipe iz Hrvatske te za koje postoje konkretne ponude za prelazak u druge klubove. Potpunu igračku afirmaciju u ovoj sezoni su postigle Martina Šego i Matija Doko, a od pionirki bih izdvojio Anamariju Čarapina i Mariju Barbarić.

Kakav status ima ženska košarka u Brotnju?

Kao što je Široki Brijeg prepoznatljiv po košarkaškom klubu Široki, Mostar po nogometnom klubu Zrinjski, Ljubuški po rukometašima Izviđača, Čitluk je srce ženske košarke u Hercegovini. Ova rečenica se naravno odnosi na loptačke sportove. Ne smijemo zanemariti uspjehe čitlučkih karatista, tenisača i ostalih sportaša. Ženska košarka u Hercegovini ima veliki potencijal. S druge strane svjedoci smo da se svakodnevno gase ženski klubovi. Ove godine to se dogodilo sa Zrinjskim i Tomislavom, koji imaju bogatu tradiciju. Ženska košarke je manje privlačna sponzorima od primjerice muške košarke ili nogometa. Uzmemo li sve to u obzir, onda naš uspjeh još više poprima na važnosti.

Planovi za sljedeću sezonu?

Sada nas čeka Skupština kluba. Mi iz aktualne Uprave smo najavili odlazak sa čela i prepuštanje vodstva nekim novim ljudima. Vrijeme je da se Uprava osvježi novim osobama, potrebna nam je nova snaga i energija u vodstvu kluba kako bi se ponovili dosadašnji uspjesi te nastavilo normalno i stabilno funkcioniranje kluba.. Pojedine kandidature su već stigle na adresu kluba.

Ja osobno ću uvijek biti na raspolaganju novom vodstvu. Što se tiče planova za sljedeću sezonu tu prije Skupštine ne možemo imati službeni stav. Ja mogu iznijeti samo svoj osobni stav, kojeg ću svakako ponoviti i na Skupštini kluba. Protivnik sam nastupanja u Premier ligi BiH, jer tim našim nastupom na kvaliteti ne bismo ništa dobili a samo bismo punili kasu Košarkaškom savezu BiH. Taj savez svojim postupcima klubovima iz Hercegovine samo odnemaže. Tome u prilog nam najbolje govori situacija vezana za određivanje domaćina proteklog finalnog turnira Kadetskog prvenstva BiH, kada smo vodili rovovsku bitku sa demagozima iz Saveza, koji primaju plaću zahvaljujući klubovima. S druge strane, imamo situaciju da su pionirke i juniorke iz Trebinja te čitlučke kadetkinje osvojile sve naslove na državnim prvenstvima. Znači, sva tri kluba iz Hercegovine. Moj prijedlog je da isključivo sa mlađim kategorijama igramo državna prvenstva te da u našim ekipama nastupaju isključivo domaće igračice.

Na kraju razgovora, gospodin Bevanda, kao dugogodišnji sportski djelatnik, nije zaboravio zahvaliti  našem portalu koji je uvijek pratio istinske sportske vrijednosti, među kojima su i Bubamare.

Nadamo se da će nas Bubamare  i dalje  uveseljevati brojnim pobjedama i titulama.

 

Čestitke igračicama, trenerima Damiru Jerkiću i Davoru Doki te članovima Uprave kluba, direktoru Ivi Bevanda, predsjednici Zdravki Martinović i dopredsjednicima Ivanu Krasiću i Ivanu Stojiću. 

 

Odgovori