Razgovor s direktorom Brotnja 94 – Ivom Bevandom

Bubamare su nedavno osvojile Međunarodni košarkaški turnir u Dugopolju. Pod vodstvom trenera Damira Jerkića, Čitlučanke su dominirale u odnosu na konkurente i najavile odličnu sezonu koja ih uskoro očekuje. Tim povodom za naš portal smo razgovarali s direktorom Brotnja 94, Ivom Bevandom.

Gospodine direktore, kako teku pripreme za novu sezonu?

Za sada pripreme teku prema planu. Sve igračice su redovne na treninzima. Jedini problem nam predstavljaju pripremne utakmice s obzirom na slabiju kvalitetu ekipa iz susjedstva.

Stoga smo primorani okretati se klubovima iz Republike Hrvatske. Tu prvenstveno mislim na ekipu “Rhea” iz Imotskog, koja je poput Brotnja 94 najprepoznatljivija po radu sa mlađim kategorijama. S njima smo odigrali jednu pripremnu utakmicu u Čitluku i pobijedili smo. U planu nam je uzvratna utakmica u Imotskom, a nastupili smo i na košarkaškom turniru u Dugopolju. Planiramo otići i na turnir mlađih kategorija u Trogir.

Dominantno ste osvojili turnir u Dugopolju.

Jeste, osvojili smo košarkaški turnir u Dugopolju, što će zasigurno pozitivno utjecati na samopouzdanje naše ekipe pred početak prvenstva.

Kakav je igrački kadar?

Najstarije naše igračice su Nikolina Musa koja je 1993. te Marijana Barbarić koja je 1994. godište. Sve ostale igračice su kadetkinje i mlađe su od 1996. godišta.

Kako ocjenjujete stanje u bh. košarci?

Natjecanja na nivou države nas zanimaju samo kada je riječ o natjecanjima mlađih uzrasta. Aktualni smo kadetski prvaci BiH, nadam se da ćemo uspjeti obraniti titulu. Što se tiče seniorskih natjecanja, na zanima nas Prva liga BiH iz razloga što Košarkaški savez BiH ima maćehinski odnos prema ekipama iz Hercegovine. To se najbolje vidjelo prilikom starta ovogodišnjeg prvenstva kada se ekipama iz nekih drugih dijelova BiH omogućava natjecanje bez obzira što nisu izmirili dugovanja koja su nastala uslijed dugogodišnjeg neplaćanja obveza prema Savezu. Sa druge strane, prema nama vrijede drugačija pravila. Od delegiranja sudaca iz najudaljenijih mjesta i obračunavanja troškova koji su po 2 ili 3 puta veći nego ekipama iz nekih drugih dijelova BiH do nekih drugih stvari. Prošle godine smo imali slučaj da nam se pokušava uskratiti domaćinstvo završnice Kadetskog prvenstva iako je naša ponuda daleko povoljnija od konkurencije. Naša Uprava je zauzela stav da seniorsku ligu na nivou BiH nećemo igrati do dajnjeg bez obzira što bez poraza osvajamo prvenstvo na nivou Herceg-Bosne. Cilj je da se svake godine napravi rezultat sa nekim mlađim uzrastom.

Koja je formula uspješnog vođenja kluba?

Jedinstvo u klubu je ključ svega. Imamo kvalitetne trenere Damira Jerkića i Davora Doku, koji svoj posao rade na najbolji mogući način. Uz ranije spomenute Nikolinu Musa i Marijanu Barbarić te za naše mlađe igračice Karlu Krasić, Anu Gakić, Anu Kordić i Martinu Šego interes pokazuju veliki klubovi. Članovi Uprave kluba prate ekipu na svim utakmicama tako da možemo kazati da u klubu vlada dobra atmosfera. Uskoro nas očekuje i klupska skupština, koja će donijeti određene promjene u rukovodstvu. Vrijeme je za nove ljude i nove ideje koji će nastaviti dosadašnje uspjehe i klub podići na još veću razinu.

Ima li klub dovoljnu potporu broćanskih sponzora?

Brotnjo 94 raspolaže sa skromnim financijskim sredstvima. Nemamo igračica niti trenera sa strane, raspolažemo isključivo domaćim kadrom. Financijska kriza je ostavila traga i na našem klubu, sponzora i novca je zasigurno manje nego proteklih godina. Unatoč svemu, Uprava je uspjela posložiti stvari, klub nema nikakvih dugovanja i spremni ulazimo u novu sezonu.

 

Odgovori