Utjelovit će Dražena Petrovića, a za ulogu se priprema s trenerom Antom Prcom u Čitluku

Još u vrijeme dok su završavali ZG80, dakle vraćamo se u 2016. godinu, pala je ideja dvojice filmskih producenata, a poklopilo se da su obojica nekada igrali košarku i da su bili opčinjeni karijerom Dražena Petrovića.

”Moramo snimiti film o Draženu”, složili su Ljubo Zdjelarević i Ivor Šiber.

I tada je krenula priprema za dugometražni igrani film o košarkaškom Mozartu. Scenarij je raspisao Ivan Turković-Krnjak, dok je 2021. godine pala odluka da se režijom filma bavi još jedan košarkaški fanatik, Danilo Šerbedžija – piše Jutarnji List.

– Kad su Danila pitali što treba gledati za vrijeme korone, on je izjavio da se pogleda Draženova utakmica u dresu Real Madrida protiv Snaidera. Kad su ga pitala tko je GOAT, odmah je kazao Dražen – govori nam Ivor Šiber.

Premijera u listopadu 2024.

Danilo je živio ono, najveće vrijeme. A mi niti 30 godina nakon Draženove smrti nemamo film o istinskom velikanu, ne samo hrvatske i ne samo sportske povijesti. Ili ga nemamo barem do sada. Ovo vrijeme u kojemu producenti užurbano rade, slažu posljednje mozaike financijske konstrukcije, dogovaraju lokacije za snimanje jer prva klapa trebala bi pasti u rujnu. Plan je da film ugleda svijetlo dana 22. listopada 2024. godine, kada bi Dražen Petrović – da je živ – napunio 60 godina.

I vjerojatno vam je već nešto zapelo za pažnju vezano uz najavu snimanja prvog igranog filma o Draženu, a sada ćete doznati i pitanje svih pitanja.

Dakle, Dražena Petrović će utjeloviti 25-godišnji Domagoj Nižić. Koji je uz završenu glumačku akademiju i aktivno, profesionalno igrao odbojku, bio je u Mladosti i reprezentaciji, pa mu svijet sporta nije stran. Ali, ne samo to. Uostalom, otkriva Nižić kako je on uopće završio “kao Dražen”…

– Došao sam u jedan razgovor za posao u Sarajevu, sjeo sam u kafanu, naručio pelin, kad mi se pojavila fotka Dražena i poziv za casting. Odmah sam poslao mail, sve ostalo je povijest.

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX/Jutarnji.hr
I tvrdi Nižić da je sve to negdje zapisano…

– Moj je osjećaj bio kad sam dobio tu ulogu kako se to moralo dogoditi. Naime, kao klinac sam imao frčkavu kosu, pa sam imao nadimak vezan za Dražena. I još tada kao srednjoškolac, kad sam počinjao s glumom, nekako sam si rekao da ako se budem bavio profesionalno glumom i ako se bude snimao film o Draženu, da to mora biti moja uloga.

Biografske priče inspiriraju

I posljednja dva mjeseca, a bit će tako i mjesecima koje dolaze, Nižić je sav u pripremama za najveću ulogu svoje mlade karijere.

– Riječ je o istinskoj sportskoj i ljudskoj veličini i pristup mora biti na najvišoj razni. Čim me Ljubo nazvao i kazao mi da puštam kosu, odmah sam krenuo u pripreme, u istraživanje.

I ne samo to, barem ne samo ono što podrazumijevate oko glumačkih vještina. Haklao je Nižić košarku, ali posljednjih mjesec, mjesec i pol on u Čitluku, na terenu gdje je i ponikao Ivica Zubac, naporno trenira za sve one kadrove u kojima će morati biti s loptom u rukama.

– Nećemo se lagati, skinuti Draženove pokrete je nemoguće, ali sve se to može dovesti do vrhunske razine zahvaljujući filmskoj magiji, montaži. I da, iako sam po vokaciji odbojkaš, baš sam se zaljubio u košarku. Radim s trenerom Antom Prcom na elementima, baziramo se na šut i neke finte. Ono što je zahvalno kod Dražena jest da je, kao i kod najvećih stvari u životu, njegova košarka bila jednostavna. Onaj naskok na dvije noge iz kojega je tražio rješenja, je poput naskoka u odbojci, recimo…

 

S obzirom na to da je priča o Draženu velika, ne samo u nas, ne samo u bivšoj državi, već i šire, Nižić je svjestan i svoje odgovornosti u tome da prezentira Dražena Petrovića na što uvjerljiviji način.

Kako je došlo do toga da Nižić s pripremama za ulogu krene trenirati baš u Čitluku?

Prije nekoliko mjeseci kontaktirao nas je Ljubo Zdjelarević osnivač produkcijske kuće Kinoteka Zagreb koja snima film o Draženu i vrlo rado sam pristao na suradnju – kaže za Brotnjo.info Ante Prce, trener HKK Brotnjo

– Odgovornost jest velika, jer mi to ne pričamo o hrvatskom ili europskom, nego i svjetskom velikanu. On nije bio samo Bog za nas, na stranu i njegovo košarkaško umijeće, tu je taj sportski pristup najvećeg svih vremena, Taj pristup je njegova velika ostavština. Odgovornost je stoga na nama nekim mladim ljudima otvorimo nove vidike, koliko tu treba požrtvovnosti i odricanja za postići velike stvari. Ali, i ispričati priču o čovjeku.

Biografski filmovi danas pune kino dvorane i streaming servise, Nižić ih i sam voli pogledati.

– Volim gledati biografske priče, jer oni inspiriraju. Recimo, volim film The Blind Side sa Sandrom Bullock. Super je i Hustle, komercijalno, zavodljivi film. Ovdje se, pak, radi o filmu u kojemu ne govorimo samo o košarci, nego i jednoj ljudskoj veličini koja stoji iza te priče. Ovo definitivno neće biti još jedan košarkaški film…

Jutarnji List

Odgovori