Željko Dodig: Ivan i Marin sanjaju medalju s Olimpijskih igara u Tokiju

Tenis klub Međugorje protekle godine je proslavio 25. godišnjicu postojanja. Jedna od najboljih teniskih škola, u kojoj su svoje prve korake napravili Ivan Dodig i Marin Čilić, može se pohvaliti nizom uspješno realiziranih projekata i velikim brojem članova.

Ono što je 90-ih pokrenuo Žarko Dodig, utemeljitelj Sportskog društva Međugorje, nastavio je Željko Dodig koji se svojim dugogodišnjim radom afirmirao među najbolje teniske trenere za mlađe uzraste.

Svoju reputaciju dokazao je i u dalekome Libanonu, gdje je osnovao jednu od najjačih teniskih akademija na tom prostoru.

Povratkom u Međugorje u ljeto 2020., tenis je ponovno doživio svoju ekspanziju. Podigao je klub na višu razinu i najavio kako se na zemljanim terenima Sport centra Međugorje rađaju novi teniski prvaci, nasljednici Ivana i Marina. Uz to, Željko ove sezone dominira na turnirima iz serije Hercegovina Tour gdje je do sada osvojio tri turnira.

“Hercegovina Tour okuplja veliki broj kvalitetnih igrača iz cijele Hercegovine na kojemu sudjeluju rekreativci, treneri, suci, inače veliki zaljubljenici u ovaj sport. Podijeljeni su u dvije kategorije + 35 i – 35 godina. Ja trenutno nastupam u konkurenciji iznad 35 godina i zasad imam jako dobro sezonu. Osvojio sam prvi turnir u Čitluku (Bobita Indoor) pobjedom nad Igorom Musom, potom sam igrao finale parova u Mostaru s Grgom Vučićem. Osvojio sam i Carska vina open Međugorje kao i turnir Memorijal Vinko Dževlan u Ljubuškom. Cijeli rekreativni tenis je na jakom visokoj razini, veliki je broj prijavljenih igrača na turnirima i to me jako veseli” – ističe Željko na početku razgovora.

Dolazite iz najpoznatije teniske obitelji na svijetu. Brat Ivan je ove godine ispisao povijest sporta postavši najtrofejniji hrvatski tenisač u povijesti a najmlađi brat Mladen Mišo je glavni Ivanov trener i prvi bh. trener s ATP licencom. Koliko je trebalo rada i truda da se ovako nešto ostvari?

Svi smo u sportu, izgleda ovako lijepo ali iza toga stoji naporan i trnovit put. O Ivanovom putu već se dosta toga zna na kraju uspio je. Mlađi brat Mladen (Mišo) također gradi jako uspješnu karijeru kao tenis trener. Jedan je od najuspješnijih mladih trenera na svijet i vlasnik je ATP trenerske licence. Ni njegov put nije bio lak, ali iz Međugorja gdje je radio kao trener juniora, otišao je u Luksemburg gdje je s vremenom postao glavni trener u jednom od najvećih klubova u Luksemburgu a i dalje je tamo uključen u rad sa nekoliko klubova. Sa obzirom na njegovo tenisko znanje logično je bilo da ide na najveću međunarodnu scenu kao ATP trener. Imao je priliku uz Ivana putovati, učiti od najbolji i napredovati i tako ući u elitni razred najboljih tenis trenera svijeta. Imao je priliku raditi već, s nekim top 10 igračima na ATP-u. Trenutno je fokusiran samo na Ivanovu karijeru i on mu je glavni trener. Poslije Ivana siguran, sam da će trenirati s nekim top igračima.

S obzirom da su Ivan i Mišo preko 300 dana na putu, ja sam se kao najstariji potrudio da bar netko ostane u Međugorju i fokusira na razvoj tenis ovdje. Tako svoje znanje i iskustvo probam prenijeti djeci sa naših prostora u nadi da će kroz sport svi naći neki svoj put. Rezultati koje radimo su jako dobri i to mi daje motivaciju da i ja dajem još više od sebe. Danas je toliko mladih koji su kroz tenis uspjeli i to je dokaz, da radimo dobro. Tako danas imamo preko 15 igrača na američkim sveučilištima, trenere koji rade u prestižnim svjetskim klubovima, sudce koji sude tenis turnire i djecu koja osvajaju turnire i žive zdrav život. Zar i to nije uspjeh?

Svojedobno ste boravili u Libanonu gdje ste osnovali tenisku akademiju

Pozvan sam od jedne agencije da radimo na cjelokupnom projektu od izgradnje infrastrukture do strategije razvoja. Učinio mi se jako zanimljiv projekt i prihvatio sam. Napravili smo jako uspješnu akademiju koja broji preko 300 igrača, od kojih 40 njih je već u natjecateljskom programu i bilježe odlične rezultate. Kad sam došao u Libanon, tenis je bio nepoznanica, nisu imali ni terena i tek nekih 10-ak članova. Danas je situacija puno drugačija i tenis je dobio na važnosti, postao je omiljen među djecom. S obzirom na njihov zemljopisni položaj, jako su otežani uvjeti rada i nekako sam se radi sigurnosnih razloga vratio u Međugorje, ali i dalje vanjski sam suradnik za tu akademiju i idem tamo kada situacija to dozvoli.

Povratkom u rodno Međugorje, pokrećete novi projekt na ovim prostorima, tenis igraonu za djecu od 4. godine života. Otkud ideja za ovaj projekt?

Tenis igraona je novi projekt, a ideju za njega sam dobio radeći u školi, gdje sam uvidio koliko djeca imaju loše razvijene motoričke sposobnosti. Povratkom iz Libanona 2020. godine, pokrenuo sam igraonu koja je okupila 50-ak djece. Većina njih je sada već ušla u natjecateljski program i jako sam zadovoljan radom djece i suradnjom s roditeljima. Tenis je jako kompleksan i ovaj program od najranije dobi je jako bitan i koristan tako što pruža maloj djeci da kroz zabavu nauče mnoštvo vještina i time budu spremni i sposobni za uključivanje u različite škole i grane sporta gdje će se lakše uklopiti i napredovati.

Za nešto više od mjesec dana na terenima Sport centra Međugorje počet će i prvi sportski kamp čiji ste inicijator

Tenis klub Međugorje sustavno radi na popularizaciji sporta i projektima koji će omogućiti mladima da napreduju u svoje razvoju. Osim naših standardnih, višegodišnjih projekata, ove godine smo se odlučili za organizaciju međunarodnog ljetnog kampa u kojemu su zastupljena četiri sporta. Kamp će trajati 10 dana i na njemu će djeca u cjelodnevnom programu imat priliku vidjet kako izgleda jedan dan u životu profesionalnog sportaša i cijeli taj proces iskoristit da bi napredovali i podigli svoju razinu igre. Pored toga, svi sudionici će uživati u čarima Sport centra Međugorje, posjetiti Herceg Etno selo, vodopade Kravicu, kanu safari na rijeci Trebižat i druge znamenitosti našega kraja. Ovaj kamp je međunarodnog karaktera i imamo već najava da će doći ljudi iz nekoliko europskih zemalja. Iako je situacija s koronavirusom nepredvidljiva, nadam se kako ćemo uspjet realizirati ovaj projekt i ugostiti brojne mlade sportaše iz cijele Europe.

Koje biste projekte još istaknuli u ovoj godini?

Nakon sportskog kampa, naš program rada nastavlja se jednim jako zanimljivim projektom, koji je također međunarodnog karaktera. Riječ je o dvomjesečnoj manifestaciji „Dani tenisa“ koja je po prvi put održana prošle godine i sastojala se od nekoliko zasebnih turnira. Posebno bih naglasio sve veći interes naših tenisačica za ovaj sport kao i projekt Festivali tenisa koji je velike važnosti za našu djecu jer im omogućava da kroz zabavu i igru i druženje podignu razinu svoje igre.

Za kraj, mogu li dvojica najvećih izdanaka međugorske škole, donijeti klubu i olimpijsku medalju?

Odlazak na Olimpijske igre je san svakoga sportaša. Ivan i Marin sanjaju tu medalju i bilo bi jako lijepo da svoje karijere okrune medaljom s Olimpijskih igara.

Večernji List

Odgovori