Boćarski klub „Hrvatski radiša“

Boćanje u Brotnju ima dugu tradiciju. Godine 1989. utemljen je Boćarski klub „Monako” koji kasnije mijenja ime u Boćarski klub „Brotnjo”. Istovremeno na Služnju je osnovan BK „Zmaj” a u Čitluku BK „Studio 3″. Svi navedeni klubovi natjecali su se u Boćarskoj ligi Herceg-Bosne. Uspjesi čitlučkih boćara počeli su 1995. godine kada prvakom tadašnje lige postaje BK „Brotnjo”. Dvije godine kasnije, isti uspjeh ponovili su boćari „Studio 3″. U godinama koje su slijedile zbog financijske situacije „gase” se BK „Zmaj” i BK „Studio 3″.

Za broćansko boćanje treba istaknuti i kako je godine 1998. na Europskom prvenstvu nastupio Ilija Primorac a godinu dana nakon toga na najvećoj smotri boćanja, Svjetskom Prvenstvu nastupio je Ante Juka.

Jedini preostali klub, BK „Brotnjo” godine 2000. osvaja prvo mjesto i stječe nastup u Kupu prvaka. No, i uz ovaj uspjeh BK „Brotnjo” pogodila je ista sudbina i on se iste godine formalno gasi.

Do ponovnog formiranja kluba došlo je u siječnju 2005. godine kada se na inicijativu Krunislava Turudića registrira BK „Hrvatski radiša”.

Nakon godinu dana Klub se preko kvalifikacija i pobjedom protiv Širokog Brijega plasirao u Prvu ligu. Iste godine nastupio je i u finalu Kupa BiH.

U pet godina koliko postoji, „Hrvatski radiša” je osvojio nekoliko međunarodnih turnira, od kojih izdvajamo dvostruku titulu na turniru u Vukovaru, turnir u Sarajevu i Križevcima te Bajramski turnir u Sarajevu.

Odgovori