Borna Pehar – nova šahovska nada Brotnja

Šah je za mene puno više od igre. Po cijeli dan razmišljam samo o njemu. Dok sam u školi, razmišljam o njemu. Sve što radim bude mi jednostavnije jer imam više koncentracije, za razliku od nekih mojih vršnjaka koji provode sate, dane, godine na mobitelu – a ja samo vježbam.

Tek mu je dvanaest godina, a već se okitio s dva naslova državnog prvaka u šahu za dječake do te dobi. Nazivaju ga novom šahovskom nadom Hercegovine, točnije Brotnja, područja današnje Općine Čitluk, koje smatraju sportskim fenomenom svjetskih razmjera, s obzirom na uspjehe glasovitih sportaša s ovog područja poput Ivana DodigaMarina ČilićaZorana PlaninićaMarina ŠegeJelene Pehar

Borna je član šahovskog kluba Brotnjo koji djeluje u sklopu istoimenog, regionalnog sportskog saveza.  U šahovsku ploču zaljubio se još kao četverogodišnjak i od tada do danas strast prema ovome sportu iz dana u dan sve je jača, a prate ju brojni uspjesi. Ako je nešto u domu obitelji Pehar konstanta, onda je to šahovska ploča na stolu u dnevnom boravku, gdjekoja figurica na podu na koju uvijek nagazi mama Tereza, ili otac Bornin za tom šahovskom pločom na stolu, dok Borna sjedi zavaljen na trosjedu i igra s ocem šah na pamet.

Kad ga upitah je li šah za njega samo igra ili nešto puno više od toga, odgovorio mi je kako ističem u uvodu ovog članka “Šah je za mene puno više od igre. Po cijeli dan razmišljam o njemu.”

Ostali ga sportovi previše ne zanimaju, iako je redovito na nekom terenu, uglavnom zbog kondicije jer, kaže, za višesatne partije šaha potrebna je i zavidna fizička snaga da bi se ti umni napori mogli izdržati.

– Što je to u tom šahu da to tebe tako silno privlači?

– Volim razmišljati i volim da ima mnogo kombinacija pa onda izaberem jednu za koju mislim da je najbolja.

– A kako se to uči? Jel ti sam sebi budeš i protivnik kad vježbaš? Kako to ide?

– A ne. Zapravo, trener mi šalje ili partije ili nekakve probleme da rješavam.

– Koliko si uspješan u rješavanju tih problema?

– Dobar sam u rješavanju tih problema. Mislim, tako govori moj trener.

– Znači li to da si ti dobar matematičar kad tako dobro razumiješ taj šah?

– Pa da, jesam.

– Kako ide škola, ako si vječito u nekim svojim šahovskim filmovima?

– Dobro. Mislim, ja čak i učim. Nemam vremena za igru, ali zato sam i odličan učenik.

– Sve stigneš?

– Da.

– Rekao si mi da s trenerom igraš na daljinu. Igraš li još s nekim tako?

– Pa da. Imam dosta prijatelja. Evo, imam iz Srbije, imam iz Bosne i Hercegovine…

– Gdje si se sve natjecao?

– Može se reći da sam prošao cijelu Bosnu i Hercegovinu i dosta Hrvatske. I baš sam odigrao dosta turnira i dobrih partija. I vjerojatno bih kao najbolji turnir izdvojio turnir u Čapljini.

– Kako si prošao na tom turniru?

– Pa imao sam 5 bodova od 9, ali tu su bili jači igrači kao, na primjer, velemajstori. I baš bih izdvojio i jednog FIDE majstora koji ima iznimno veći rejting od mene.

– I njega si dobio?

– Da.

 A koga bi još želio pobijediti?

– Pa vjerojatno svog trenera Antu Brkića.

– Govorili smo o dobroj kondiciji za višesatne partije. Znači, bilo ih je?

– Da. Na primjer, na Europskom šahovskom prvenstvu u Bratislavi 2019. Izgubio sam, al' sam svejedno pružao dobar otpor jer je igrač bio dobar. I tamo sam imao 3 i pol bodova od mogućih 9. Tad sam još bio klinac i igrao sam s Rusima, s jakim igračima, a ja nisam imao ni trenera. Oni su svi imali barem 3-4 trenera, a ja tad nisam imao ništa. Samo sam došao tamo da vidim kako je to. A sad je druga priča. Već se dosta pripremam za sljedeće prvenstvo.

– Što tvoji vršnjaci kažu na taj tvoj hobi?

– Njima se čak to i sviđa jer i oni znaju da sam ja tada baš popularan.

– Sviđa mi se ovaj stakleni šahovski komplet, krasan je. To je poklon?

– Da. Od moje strine. Prvi put kad sam postao državni prvak do deset godina, 2019., mislila mi je to pokloniti, ali ipak nije se mogla baš tako rastat od njega. Ali ove godine opet sam postao državni prvak i odlučila mi ga je dati.

– Tko ti je uzor?

– Imam ih dosta, ali sad bih izdvojio Jana Nepomnjaščija. On je inače ovogodišnji izazivač na svjetskom prvenstvu.

– Znači ti si budući izazivač svjetskog prvaka?

– Pa, volio bih da budem.

– Koji su zapravo daljnji planovi?

– Da postanem velemajstor i da završim neki fakultet, da imam neki posao i da mi šah bude zanimacija, ali da budem isto dobar.

– Od šaha se ne može živjeti?

– Pa, teško. Jedino ako uđete u top 30, 20. Tada može nešto, ali…

– Je li to možda neki tvoj krajnji cilj da uđeš u tih top 20, 30?

– Cilj mi je ući u top 100, a kad uđem u top 100 onda ću postavljat sebi više ciljeve, rekao je Borna Pehar.

Sljedeći Bornin korak prema tome cilju je i Europsko prvenstvo u ubrzanom i brzopoteznom šahu za mlade koje se upravo održava u Novom Sadu. Uz obitelj i Sportski savez Brotnjo, u sklopu kojega djeluje Bornin šahovski klub, potporu ovome mladome, posvema nadarenom Hrvatu u Hercegovini, uoči odlaska na Europsko prvenstvo u Republiku Srbiju, iskazao je i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tatjana Rau/glashrvatske.hrt.hr

Odgovori