Ivan Martinac: Europsko zlato vrhunac je moje karijere

Hrvatska karate reprezentacija na Europskom prvenstvu u Poreču stigla je  do prvoga seniorskog zlata. I ovoga puta, povijesni anale hrvatskoga sporta su upisali hercegovački sportaši. Braća Anđelo i Ivan Kvesić i Brotnjak Ivan Martinac predvodili su karatiste do najsjajnijeg odličja, a upravo je naš Ivan imao  ključnu ulogu u polufinalnom i finalnom meču.

  • Europsko prvenstvo bilo je  neočekivano dobro. Moram priznati da smo prije samoga prvenstva znali da možemo do medalje, ali nitko nije očekivao zlato. Ponajprije, jer je konkurencija izrazito jaka i dosta reprezentacija  je pretendiralo na medalju. Mi smo se jako dobro pripremili i na turniru su nam se poklopile neke stvari. Odradili smo najbolji turnir otkako je ova generacija na okupu i sigurno da je to za nas sve vrhunac naših karijera – kazao je Ivan na početku našega razgovora.

Desetljećima su hercegovački karatisti stup hrvatskoga karatea. Godine 2008. trojica Brotnjaka, predvođena kapetanom Perom Vučićem, odveli su  juniore do zlata. Braća Kvesić i ti nastavili ste tu tradiciju osvajanja europskih i svjetskih medalja. 

Drago mi je da smo mi Hercegovci pokazali kako se na našim prostorima radi jako kvalitetno i imamo sigurno najjače karate škole u regiji.

 Nasuprot tebe u polufinalnom meču  stajao je jedan od najboljih svjetskih boraca, Francuz Da Costa. Što se u tom trenutku događa u glavi sportaša kada s jedne strane ulazi u borbu s favoriziranim borcem, a s druge strane ima mogućnost  svoju zemlju odvesti u veliko finale?

To je nešto što svaki sportaš priželjkuje u svojoj karijeri. Poseban je osjećaj kada nastupate za domovinu i sigurno da je ovo nešto što sam sanjao dugo. Da Costa je jedan od najjačih svjetskih karatista što je dokazao poslije osvajanjem olimpijskog i svjetskog zlata. Sigurno da nije bilo lagano, ali me momčad motivirala i taj pozitivni naboj,domaća publika i vjera u sebe me ohrabrila prije meča. Iskreno, kada radite borbu protiv favorita, to ima jako puno prednosti. Ja sam jako dobro poznavao njegov stil karatea, tehnike i način kako radi, on je mene manje znao i to sam iskoristio kako bi došao do pobjede. Znao sam da ga mogu pobijediti na taktički način. U meč sam ušao pun samopouzdanja i hladne glave što je ključno, jer uzalud dobra forma i tehnika ako ne vjeruješ u uspjeh. Ovim putem želim zahvaliti  mojoj obitelji koja mi je najveća potpora u mojoj sportskoj karijeri i njima posvećujem europsko zlato.

Finalni meč protiv Crnogorca Hodžića također je  bio težak, ali si i u njemu pokazao taktičku zrelost.

On je kvalitetan  borac koji ima dvije seniorske europske medalje i bio je favorit protiv mene. Odradio sam to s maksimalnom snagom i na kraju donio momčadi treći, odlučujući bod i povijesno zlato.

Momčad predvođena hercegovačkim triom ostaje na okupu i za sljedeće europske i svjetske cikluse?

Mislim da hoće, barem nas nekoliko. Nažalost, na svjetskom prvenstvu nismo ostvarili rezultat kakav smo očekivali; splet okolnosti, nekoliko sudačkih odluka, ostavilo nas je bez medalje. To nam je lekcija za iduća prvenstva sljedeće godine i nadam se da ćemo na njima  potvrditi svoju klasu i reputaciju.

Ostaje žal što je karate kao sport eliminiran iz programa sljedećih Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Nažalost, naša generacija sigurno neće imati priliku nastupiti na Olimpijskim igrama. Velika je šteta i za našu generaciju, ali i za cijeli sport što karate nije dio olimpijskog programa. Nadam se da će sljedeće generacije dobiti tu čast predstavljati Hrvatsku na Igrama.

Godinama si vrhu i na postoljima državnih prvenstva. Je li došlo vrijeme za novi pojedinačni međunarodni rezultat u seniorskoj konkurenciji?

U ovoj godini jako sam dobro radio i mislim da je vrijeme da ostvarim rezultate u pojedinačnoj konkurenciji. Sazrio sam dovoljno  i za pojedinačne rezultate, kako na državnoj tako i na međunarodnoj razini i vjerujem kako ću, uz dobru pripremu, to i ostvariti.

Braća Kvesić u posljednjih  nekoliko godina ostvarili su fenomenalne uspjehe. Koliko ti znači njihova potpora i svakodnevni treninzi  u Karate klubu „Hercegovina – Zagreb“. 

Jako puno! Uz druženje u klubu, mi smo i privatno jako dobri prijatelji i njih dvojica su svakome veliki motiv. Bez Ivana i Anđela ne bi imali tako jak klub i rezultate koje postižemo zadnjih godina. U karateu jako puno znači kada imate tako kvalitetne sparing partnere na treninzima jer je onda i na natjecanju puno lakše. Njih dvojica su u vrhu svjetskog karatea i dodatni motiv svima nama u klubu.

U klubu je s tobom i naš Brotnjak Ivan Pehar, aktualni državni prvak Hrvatske.

Ivan je također dobar dečko, s velikim potencijalom što je potvrdio i osvajanjem  titule  prvaka Hrvatske. Jako puno je napredovao  i pred njim je  svjetla budućnost i može napraviti velike rezultate.

 

 

Odgovori