Braća Ivica (16) i Antonio (14) imaju zajedno nogu broj 108

Kad se rodio, Antonio je imao šest kilograma i 58 cm, a Ivica 5,5 kilograma i čak 68 cm, kaže Dijana Zubac, majka talentiranih košarkaša Cibone.

Ivica i Antonio Zubac mogli bi biti hrvatski rekorderi po veličini stopala. Mnogim košarkašima noga naraste preko broja 50, ali 16-godišnji Ivica sve ih je potukao. No ni on nije siguran jer brat Antonio još “napreduje”.

– Stopala mi još rastu – kaže 201 cm visoki 14-godišnjak.

Ivica je već visok 212 cm, a stasitost mogu zahvaliti genima. Tata Ivan visok je 201 cm, a mama Dijana 189. Imaju još dvoje djece, veće visine i stopala od vršnjaka. Mario (11) nosi 42-43, a Marijaanđela (12) 39.

Već je u vrtiću nosio broj 39

– Ivica se od djetinjstva isticao, bio je za glavu viši od vršnjaka, zato smo ga u školu poslali sa starijima – kaže tata Ivan, a Dijana se prisjetila kako je Antonio već u vrtiću nosio 39, čak desetak brojeva veće od ostale djece.

Lako je bilo dok su bili djeca, cipele su im kupovali na odjelu za odrasle, no uskoro su prerasli i te veličine.

 

– Nekad smo im cipele kupovali u Njemačkoj, a sad na internetu. Čak i nisu toliko skupe, ali vjerujte, kad konačno pronađete potreban broj, ne pitate za cijenu – nasmijala se mama.

Cibonine nade

Ivica je u Cibonu došao prije dvije godine, a Antonio mu se pridružio ovog ljeta. Sad im tenisice nabavlja klub, a Ivici će uskoro pomoći i sponzori.

– Dok je zvijezda NBA lige Derrick Rose ovog ljeta bio u Zagrebu, Adidas je ponudio ugovor meni i još dvojici kadetskih reprezentativaca, Žižiću i Benderu. Ja sam potpisao, čekam da potpišu i oni. Dobit ću određeni iznos koji mogu potrošiti na opremu – rekao je Ivica, koji će propustiti veći dio sezone baš zbog loma koščice u stopalu.

Do ozljede je, osim za Cibonine juniore, igrao na posudbi u drugoligašu Zrinjevcu, a Antonio se tek nameće. Ivica zasad u igri najviše koristi prednost u visini i težini nad vršnjacima, ali želio bi postati kao njegov idol Tim Duncan, jedan od najboljih svjetskih košarkaša u proteklih 15-ak godina.

Najveća stopala među košarkašima

Inače, službeno najveća stopala među košarkašima imale su zvijezde NBA lige Shaquille O’Neal i Dikembe Mutombo, koji su nosili 59-60. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najveća stopala u povijesti imao je Amerikanac Matthew McGrory, koji je prije smrti u 33. godini nosio broj 64. Zabilježeno je i da je 272 cm visoki Robert Wadlow, koji je patio od gigantizma, nosio broj 71 iako neki izvori tvrde da je dosegnuo čak broj 75.

 

24sata.hr

 

Odgovori