Alberto Valenti: Brotnjo je rasadnik sportskih talenata

Košarkaši Brotnja natjecateljsku sezonu 2020./2021. završili su porazom u polufinalu doigravanja od Posušja.   Iz Uprave kluba ističu kako je u ovoj sezoni naglasak bio na jačanju omladinskoga pogona i priprema domaćih igrača  za sljedeće sezone u kojima je cilj povratak u društvo najboljih.  S ciljem toga u Brotnjo je doveden i talijanski trener Alberto Valenti koji će svoje bogato trenersko iskustvo prenositi na mlade Čitlučane.

Moja trenerska karijera započela je kad sam imao 20 godina. Počeo sam trenirati omladinske kategorije u  klubovima u Novari i Vareseu i osvojio sam 3 seniorska prvenstva i bio pomoćni trener Serie A i Serie B. Tih godina moj najveći primjer bio je Dražen Petrović.  Uvijek sam gledao njegove igre i pokušavao ga oponašati kad sam igrao, a kad sam postao trener, želio sam shvatiti kako se može naučiti igrati poput njega – ističe gospodin  o svojim trenerskim početcima.

Kad ste počeli ozbiljnije se baviti trenerskim poslom?

Godine 1989. otišao sam u Monaco na finale Kupa prvaka i otkrio Jugoplastiku u Splitu. Imao sam sreće 1990. godine da me je Branko Radović (osnivač kluba) osobno nazvao da budem njegovim gostom i zahvaljujući njemu uspio sam razumjeti kako raditi s igračima. Poslao me po Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji da učim od najvećih trenera. 1993.u Novara s Brankom sam osnovao klub Pianeta Basket  koji je radio počevši s djecom, a tijekom godina poceo je osvajati regionalna prvenstva i razvijati košarkaški pokret u regiji i šire.

Kako je došlo do suradnje s HKK Brotnjo?

2002. godine u Brotnju je kao trener bio Boris Kurtović, kojeg sam u Splitu upoznao zahvaljujući Branku, i pozvao me na ljetni kamp sa svojom momčadi iz Novare.   Najveći utjecaj kad sam stigao ovdje bio je s vjerom. Od tada svake godine dolazim ovdje mnogo puta. Sastanak s fra Svetozarom omogućio je kompletiranje košarkaške opreme (parketa i koševa)u Majčinom Selu zahvaljujući mom znanju u Italiji. U posljednje 3 godine moje prijateljstvo s Milom Galićem omogućilo je sudjelovanje na međunarodnom Monte Zott turniru kada se rodila ova dublja suradnja koja me dovela ovdje sa svojom djecom, koja su također igrači.

Koji su primarno Vaši ciljevi u klubu?

Počeo sam upoznavati mlade ljude iz omladinskog sektora i započeo sam razvojni rad za budućnost s grupom kadeti i juniori.  Ove sezone već očekujem poboljšanja jer ima dobrih momaka koji su već strastveni u košarci zahvaljujući njihovom treneru Anti Prci koji ih je uputio na pravi put.

Koliko Vam je poznata povijest kluba?

Da, znam povijest kluba i nadam se da ću moći dati svoj najbolji doprinos kako bi i drugi igrači poput Stipanovića, Zubca, Planinića,Pinjuh, Krasića također mogli imati budućnost i kako bi klub mogao imati natjecateljsku seniorsku momčad s najboljim domaćim igračima.

Odgovori