Čilić nastavlja potragu za prvim Masters 1000 polufinalom, Murray rutinski slavio

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić ni u svom šestom pokušaju nije uspio izboriti polufinale na turniru iz serije Masters 1000. U Miamiju ga je zaustavio drugi nositelj Andy Murray…

Prvi hrvatski “reket” Marin Čilić nakon tri ostvarene pobjede u glavnom turniru završava svoj nastup u Miamiju. U susretu četvrtfinala bolji je od njega bio Andy Murray 6:4, 6:3 poslije jednog sata i 42 minute igre.

Čiliću je to bilo šesto četvrtfinale na turnirima iz serije Masters 1000 i šesti poraz. Samo je protiv Gillesa Simona 2008. u Torontu i protiv Gaela Monfilsa 2009. u Parizu osvojio set. Sve ostale mečeve izgubio je rezultatski uvjerljivo.

 

Iako se nakon pobjeda nad Johnom Isnerom i Jo-Wilfriedom Tsongom napunio samopouzdanjem, Čilić je po osmi put u devetom susretu poražen od 25-godišnjeg Britanca.

Bio je to klasičan meč ove dvojice suparnika. Murray je bio standardno čvrst i konzistentan s osnovne linije te je vrlo malo riskirao u izmjenama. Više se orijentirao na čekanje Čilićevih pogrešaka i, kao što je to bio slučaj u gotovo svim prethodnim međusobnim dvobojima, dočekao ih je dovoljno puno (37) da si trasira put do pobjede.

U dosadašnja tri meča na turniru Čilića je servis vrlo dobro služio. Protiv Giralda, Isnera i Tsonge ukupno je izgubio samo tri servisa, a protiv Murraya šest. Na svom je početnom udarcu bio uspješan u samo 45% poena. Ubacio je 54% prvog servisa, na kojemu je osvojio 47% poena. Poslije drugog servisa osvojio je 43%.

Unatoč svemu tome, Marin je i u ovom dvoboju imao priliku odvesti meč u drukčijem smjeru. Doduše, ne baš takvu šansu kao u četvrtfinalu lanjskog US Opena kada je prokockao prednost od 6:3, 5:1.

Nakon što je u prvom gemu izvukao 0-40 i još jednu break loptu, Čilić je iskoristio Murrayeve pogreške i probleme s prvim servisom te dvaput imao break prednosti (2:0, 3:1). No u oba je navrata Murray odmah uzvratio istom mjerom.

Nakon pomalo čudnog otvaranja, obojica su zadržali svoje servise, a onda je kod 4:4 Čilić darovao novi break Murrayu. Napravio je dvije dvostruke pogreške i još dvije pogreške iz igre. Nedugo zatim Britanac je odservirao za prvi set premda je Čilić zaprijetio došavši na 0-30.

Bez većeg truda Murray je i u prvom gemu drugog seta stigao do breaka. Sva četiri poena koja je osvojio dobio je na račun Čilićevih pogrešaka.

Kod 1:2 Čilić je odigrao svoj najbolji gem u meču. A izgubio ga je. Odličnom igrom u kombinaciji s učestalijim (i pravovremenim) izlascima na mrežu potpuno je pritisnuo Murraya i izborio se za ukupno četiri break lopte. No treći tenisač svijeta anulirao je sve četiri.

Najbliži oduzimanju servisa Čilić je bio na trećoj prilici kada je Murray imao dosta sreće. Lopta s njegova reketa odbila se od mreže i završila u Čilićevoj polovici terena, dovoljno daleko da je hrvatski tenisač ne može stići.

Poslije 15 minuta velike borbe Murray je zadržao servis i poveo 3:1, a u sljedećem je gemu Čilić izvukao jednu break loptu. Ipak, od dvostrukog breaka 11. tenisač svijeta nije uspio pobjeći kod 2:4 kada je bez osvojenog poena izgubio svoj početni udarac.

No tu priči nije bio kraj. Čilić je nadoknadio jedan break zaostatka, ali je potom ponovno izgubio servis. Dugo je odolijevao hrvatski predstavnik, da bi na koncu pao na ukupno sedmoj meč lopti. 

 

hrsport.net

 

Odgovori