Čilić: “Phau me iz igre nije mogao ničime ozlijediti, više sam mogao ozlijediti sam sebe”

Marin Čilić uspješno je prošao i četvrti ovogodišnji izazov na PBZ Zagreb Indoorsu. U potrazi za četvrtim naslovom na zagrebačkom dvoranskom ATP turniru, drugim u nizu, Čilić je u subotnjem polufinalu sa 6:3 i 6:4 bio jači od 34-godišnjeg Nijemca Björna Phaua, koji je svoj put u glavnom hrvatskom gradu započeo još prošlog vikenda u kvalifikacijama.

“Lajović i Phau me nisu potaknuli da moram igrati bolje”

Kao i ranije ovog tjedna protiv Dušana Lajovića, Čilić u subotu nije pokazao svoje najbolje. No, rekao je da se nije osjećao previše ugroženo: “Mislim da nisam bio previše testiran, više sam igrao sa svojim mogućnostima i više sam se borio sam sa sobom da odigram najbolje što mogu. S Matom (Delićem, op.) sam servirao sjajno, s Lajovićem i danas me ni jedan ni drugi nisu potaknuli da moram igrati bolje, nisam bio u nekom rezultatskom zaostatku.”

 

Čilić nije igrao na svojoj najvišoj razini, ali pronašao je put, neovisno o tome što ga ovog puta nije najbolje služio ni servis, sa samo 49 posto ubačenog prvog u meču.

“Statistika pokazuje da nije funkcionirao dovoljno dobro”, kazao je Marin o vlastitom servisu u subotu poslijepodne: “Imao sam osjećaj da ga nisam pogađao, posebno u ključnim trenucima. Danas sam bio najopušteniji na servisu cijelog ovog tjedna. Dosta sam promašivao na stranama, na početku sam imao ritam, a kasnije sam osjećao da sam taj ritam izgubio.”

“Iz igre me nije mogao ničime ozlijediti, više sam mogao ozlijediti sam sebe u današnjem meču”, osvrnuo se Čilić, dodajući da je u ogledu s Phauom bilo i pritiska na njegovoj strani: “On danas nije imao ništa za izgubiti, došao je iz kvalifikacija do polufinala. Malo jest bio pritisak, pogotovo na početku meča, nisam se nikad susretao s njim i tada mi je čak drugi servis stvarao više problema nego prvi.”

Slavio i mlađi brat Čilić

Uz Marina Čilića, u subotu je u Zagrebu bio uspješan i njegov 19-godišnji brat Mile, koji je prošao prvo kolo kvalifikacija Futuresa u glavnom hrvatskom gradu sa 6:4, 1:6 i 6:2 protiv Srbina Petra Pjevčevića. “Drago mi je zbog Mile, ne igra previše i nije imao previše pobjeda u prošloj sezoni. Nadam se da može nastaviti niz”, opisao je stariji Čilić.

“Rano sam spasio nekoliko break-lopti i dobio prvi set, a u drugom su počele komplikacije. Zašto bi bilo jednostavno kada može teže?”, opisao je petopostavljeni hrvatski adut drugu dionicu dvoboja, u kojoj je došao do dva breaka prednosti i zatim izgubio jedan servis-gem, ali ne i više od toga.

Nedjeljni suparnik u borbi za naslov, s početkom u 17 sati, bit će jači iz susreta Tommyja Haasa i Daniela Evansa, a da može birati, Marin bi radije izbjegao dvoboj s prvopostavljenim Nijemcem – iako bi finale protiv Haasa bilo bolja pozivnica da tribine Ledene dvorane Doma sportova budu pune do kraja.

“Koliko se sjećam, Haas ima sjajan skor u finalima. Kada sam igrao s njim u Hamburgu, kasnije tog tjedna izgubio je finale od Monaca, a prije toga mislim da je bio na 12-0 u finalima”, istaknuo je Čilić: “Bolje Evans nego Haas, statistički gledano, i po renkingu i po svemu.”

 

Odgovori