Čilić zadržao zagrebačku krunu, jubilarna deseta titula na ATP Touru

Marin Čilić je četvrti put otišao do kraja na PBZ Zagreb Indoorsu i time osigurao ukupno deseti naslov u karijeri na ATP turnirima. Poslije 2009., ’10. i prošle godine, Čilić je došao do nove titule na zagrebačkom dvoranskom ATP turniru pobjedom u finalnom ogledu s prvopostavljenim Nijemcem Tommyjem Haasom, koji ove nedjelje nije imao dovoljno dobre odgovore za ono što je pružio hrvatski tenisač…

Tjedan je prolazio s usponima i padovima u igri, ali Marin Čilić ostavio je ono najbolje za kraj i osvojio svoj četvrti naslov na PBZ Zagreb Indoorsu. Petopostavljeni hrvatski adut obranio je zagrebačku titulu napravivši završni korak sa 6:3 i 6:4 u finalu protiv prvog nositelja Tommyja Haasa, protiv kojega je pokazao sve što je trebalo za završetak meča s uzdignutim rukama.

 

Iz Čilićeva kuta gledanja, početak meča nije bio dobar, s problemima s prvim servisom koji su trajali kroz cijeli prvi set, a u ranoj fazi finala Haas ih je iskoristio za break u prvom gemu. No, hrvatski adut se u nastavku dvoboja popravio, okrenuo prvi set, da bi uz ključni break u sedmom gemu riješio i drugu dionicu u svoju korist.

Poslije slabog otvaranja, igra trenutno drugog hrvatskog reketa popravila se u dovoljnoj mjeri da izvede preokret u prvom setu. U tom dijelu meča Čilić je imao samo 37 posto ubačenog prvog servisa, ali drugi je funkcionirao dobro, a u izmjenama s crte radio je bolji posao od Nijemca, koji je više promašivao i tražio svoje najbolje izdanje.

U drugoj dionici Haas je bio bolji, ali više je pokazao i Marin, koji je podignuo prvi servis na 64 posto ubačaja u tom setu i time skinuo dobar dio tereta iz ranijeg dijela finala. Ipak, ni u drugom setu nije išlo baš glatko.

Haas je kod vodstva od 3:2 došao do svoje jedine break-lopte u tom dijelu meča, a nakon što ju je Čilić izvukao asom i potom držao za 3:3, gem kasnije dogodio se break poslije kojega se Nijemac nije uspio vratiti. Hrvatski adut bio je čvrst u svoja posljednja dva servis-gema, ne dajući prvom nositelju veću nadu da će uspjeti produžiti ovo finale.

Poslije druge pobjede u međusobnim susretima s Haasom, za poravnanje na 2-2 u ukupnom omjeru, Čilić je mogao proslaviti ukupno deseti ATP naslov u karijeri, prvi nakon prošlogodišnjeg Zagreba, a novi izazov imat će idućeg tjedna na ATP turniru iz kategorije 500 u Rotterdamu. U prvom kolu srest će se s Čehom Lukašem Rosolom.

PBZ Zagreb Indoors, 9.2.2014., finale:

Čilić (Hrvatska, 5) – Haas (Njemačka, 1) 6:3, 6:4

 

hrsport.net

 

 

 

Odgovori