Čilić: Rafa, Federer, Murray… Svi su mi dali podršku!

Bili su to najgori dani moje karijere i života, a neovisno da li su pogriješili slučajno ili namjerno, od Međunarodnog teniskog saveza (ITF) očekujem javnu ispriku, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu hrvatski tenisač Marin Čilić.

ITF je Čilića kaznio sa devet mjeseci zabrane nastupa, ali je nakon Čilićeve žalbe u petak Arbitražni sud za sport (CAS) tu kaznu smanjio na četiri mjeseca, pa se u prošli ponedjeljak Čilić vratio tenisu nastupivši na ATP turniru u Parizu.

“Bilo je iznimno neugodno prolaziti kroz proces i saslušanja na kojima tužitelji pokušavaju na sve načine dokazati nemoguće.

Dogodila se pogreška, ispada da su me optužili s pogrešnom supstancom, a iako sam bio iskren i pošten, te cijelo vrijeme surađivao s ITF-om, oni su me optužili da sam supstancu uzimao s namjerom, te tražili čak i veću kaznu. Srećom, imao sam vrhunske odvjetnike koji su pred CAS-om dobili slučaj “, kazao je Čilić koji je objasnio da farmakološki nalaz nije bio pozitivan na sporni niketamid, već na njegov marker, koji nije zabranjena supstanca, ali ostaje u tijelu puno duže.

“Moji odvjetnici su u pripremi za prvo saslušanje tražili slične sučajeve uzimanja glukoze i pronašli pet-šest, u kojima je niketamid pronađen u tijelu ili isti dan ili najduže jedan ili dva dan nakon testiranja, a ne pet dana kako je navodio ITF. Istraživanja su dokazala da je efekt te supstance maksimalno dva sata, pa nema ni govora o nekakvome pokušaju varanja. Jako su me oštetili, prošao sam kroz težak period mojeg života u kojem ništa nije bilo u mojim rukama. Srećom, završilo je i mogu se opet posvetiti tenisu”, kazao je Čilić, koji je kazao da neće pokrenuti sudski postupak protiv ITF-a jer bi mu “to odnijelo i previše energije”.

Čilić je dodao kako se malo pribojavao reakcije ostalih igrača nakon povratka na turniru u Parizu, ali da je sve prošlo u najboljem redu.

“Rafael Nadal mi je odmah dao podršku, također i Roger Federer i ostali, a Andy Murray mi je poslao poruku. Stekao sam dojam da stoje iza mene, te da nijednom nisu posumnjali u moju nedužnost. Bilo je, zapravo, kao da uopće nisam bio odsutan”, kazao je Čilić, koji je objasnio i svoje povlačenje iz Wimbledona, gdje je predao dvoboj 2. kola.

“Moji odvjetnici su me savjetovali da slučaj dopinga ne komentiram medijima, a iz ITF-a su vršili pritisak da odustajem od igranja. No, već u 1. kolu Wimbledona, ne toliko tijekom meča, već poslije, osjetio sam jake bolove u koljenu. Odlučio sam ne pogoršavati stanje svoje ozljede, ali i ne pogoršavati svoju situaciju s ITF-om, te sam odmah obavio manju opraciju u Monte Carlu, gdje sam primio injekcije u oba koljena i nekoliko dana proveo na štakama. Kako se iz Wimbledona ne možete povući samo tako, već mora postojati dobar razlog, a u mome slučaju je to ozljeda, imam sve dokumentirano”, naglasio je Čilić, koji se raduje novoj sezoni.

 

Odgovori