Čilić sezonu otvorio porazom

Marin Čilić nije uspio zabilježiti pobjedu u prvom nastupu nakon pauze zbog ozljede. Na turniru u Delray Beachu bolji je od njega bio 22 mjesta lošije rangirani i sedam godina stariji Finac Jarkko Nieminen…

Iako je u prvom gemu Čilić na servisu Finca imao break loptu (koja je ostala jedina Marinova prilika za break u prvom setu), nije ju uspio iskoristiti te je odmah nakon toga kažnjen. Nieminen je poveo s 2:0, a to je ostao ključni trenutak za razrješenje prve dionice susreta. Ni Hrvat ni Finac nisu imali lagan posao na servisu do kraja seta, ali jedan break prednosti bio je dovoljan Nieminenu da kapitalizira vodstvo koje je stekao (6:3).

 

U drugom je setu Čilić okrenuo situaciju u svoju korist oduzevši servis protivniku za 3:1. No, Nieminen se nije predavao i prepuštao kormilo u potpunosti Međugorcu pa je u sljedećih par minuta uspio vratiti break zaostatka, iskoristivši drugu break loptu za rezultat 4:3.

Hrvatski tenisač, inače 21. na svijetu, ostao je priseban u sljedećem gemu te se oduzevši servis 43. tenisaču svijeta doveo u poziciju da servira za poravnavanje u setovima na 1-1.

Nakon što je bez većih problema upisao 6:3, Čiliću je u odlučujućem setu ponestalo koncentracije. U drugom se gemu Čilić jedva izvukao iz 15:40, da bi ipak u četvrtom upao u zaostatak (3:1). Na trenutak se vratio za 3:2, ali pobjednik ovogodišnjeg Sydneya svoju je nadmoć dokazao prvo odgovorivši na break novim oduzetim servisom, a nešto kasnije i meč loptom na servisu Marina (5:2), kojom je zapečatio ovaj susret.

Ni statistički, Čilić nije odigrao na razini dovoljnoj za pobjedu. Postotak ubačaja prvog servisa od 49% i 66% osvojenih poena na prvom servisu bili su, unatoč boljem omjeru od Nieminena na drugom servisu (48% prema 44% iskorištenosti), nedovoljni za prelazak preko opasne prepreke u prvom kolu. Međugorac je imao i pet dvostrukih pogrešaka te, u konačnici, samo tri iskorištene break šanse (od sedam) u odnosu na Nieminenovih pet (od devet).

Marin Čilić upisao je tako svoj prvi poraz u prvom nastupu u sezoni, a Nieminen će prolaz u četvrtfinale tražiti protiv Izraelca Sele.

ATP Delray Beach, prvo kolo:

Jarkko Nieminen (Finska) – Marin Čilić (Hrvatska, 2) 6:3, 3:6, 6:2.

 

Hrsport.net

 

Odgovori