I bez briljantne igre Čilić izborio drugo kolo Rotterdama

Premda nije odigrao meč u kategoriji onih kojih će se rado sjetiti, Marin Čilić bez izgubljenog seta i servisa pronašao je put do drugog kola turnira u Rotterdamu. Sedmi je put, sa 7:6 (5) i 6:4, svladao Denisa Istjomina.

Nije bilo lijepo i efikasno, nije bilo onako kako bismo željeli da izgleda, ali bilo je efektivno i sasvim dovoljno da Marin Čilić opravda ulogu favorita i drugog nositelja na startu turnira iz serije 500 u nizozemskom Rotterdamu gdje je u posljednjem dolasku, 2014. godine, igrao i izgubio finale.

 

Iako je u prethodnih sedam utakmica s Uzbekistancem Denisom Istjominom kao pobjednik izlazio šest puta, ta gola statistika, a i trenutna Čilićeva forma, nije bila tako sigurna oklada Čilićeva prolaska u drugo kolo. Za tek jednu, eventualno dvije pobjede može se reći da su bile lagane, u svim ostalima Čilić je morao itekako dobro zasukati rukave.

Tako je bilo i u Areni Ahoy premda je uzbekistanski tenisač u nju stigao s četiri poraza iz sva četiri nastupa ove sezone. Najbolji hrvatski tenisač nije nikako mogao uspostaviti igru i konzistentnost na returnu, najviše što je napravio u prvom setu protiv servisa bilo je izjednačenje kod rezultata 5:5.

Srećom, s istim se problemom borio i Istomin koji je protiv Čilićeva servisa do odlučujuće 13. igre u prosjeku skupio tek poen po gemu. Kada već nisu izmjene s osnovne linije, sigurnost je Čiliću davao njegov početni udarac, za tie-break itekako velik kapital. Istomin se približio na dva poena od seta (5:4), a Čilićeva serija od tri poena, uključujući i jedini mini-break, bila je dovoljna za stjecanje važne prednosti koja je vrlo lako mogla otići i na drugu stranu. Ništa manje ne bi bilo nezasluženo.

Prva prava prijetnja za servis stigla je s Čilićeve strane u petom gemu drugog seta. Dvije break-lopte otišle su u rubriku neiskorištenih, kao i još tri pri rezultatu 4:4. Kao i u prvom setu, Čilić je ponovno sigurnost crpio iz svojih servisa, ukupno dvije trećine pogođenih prvih servisa i deset neobranjivih broj je koji Čilićev servis u dvoranskim uvjetima čini teško slomljivim.

Kada još malo podigne razinu ostalih udaraca, a to se dogodilo kako se drugi set bližio kraju, pad Istomina bilo je samo pitanje vremena. Dogodio se kada je Uzbekistanac servirao za ostanak u meču, a Čilić je i tu dionicu završio identičnom serijom poena kao i onu prvu.

I Čilić, kao i njegov kum Ivan Dodig, odradili su prvu prepreku prema mogućem izravnom četvrtfinalnom okršaju. Prije toga, Čilić će morati proći ili Andreasa Seppija ili Gillesa Muellera, no za obojicu će drugi nositelj morati bolje od otvaranja.

ATP 500, Rotterdam, prvo kolo:

Marin Čilić (Hrvatska, 2) – Denis Istjomin (Uzbekistan) 7:6 (5), 6:4

 

Odgovori