Kad Ivica igra, Čitluk ne spava: Zubac živi svoj san, ali mu u LA-u fale Hercegovina i mamina sarma

PREMDA je ove sezone za slavnu momčad iz LA-a odigrao svega 54 minute, Ivica Zubac živi svoj san. Kad je kao 32. pick na draftu došao u slavnu franšizu, mnogi su bili sumnjičavi.

Taj 19-godišnji centar, tumačili su mnogi, preskočio je nekoliko igračkih stepenica i prerano otišao u Ameriku. Dežurna gunđala možda su i bili u pravu, Zubac igra vrlo malo, više sjedi na tribinama nego što igra, a trener Lakersa Luke Walton u dogovoru s generalnim menadžerom kluba Mitchom Kupchakom sve češće seli mladog centra u razvojnu momčad Los Angelesa, Lakers D-Fenderse.

Svakodnevne selidbe iz jedne momčadi u drugu posve su zbunile mladog centra, pa je i sam priznao da nikad nije siguran u kojoj će momčadi tog dana zaigrati.

 

”Ponekad se dogoditi da se probudim i znam da taj dan imamo utakmicu, ali nemam pojma hoću li igrati za Lakerse ili za D-Fenderse”, u šali kaže Ivica.

Međutim, istina je negdje na sredini. Zubac vjeruje da je dolaskom u Lakerse donio pravu odluku, a trener Walton vjeruje kako se radi o mladiću koji će u bliskoj budućnosti biti uzdanica kluba.

”Ivicu pratim iz dana u dan i napredak je očit. Svi u klubu oduševljeni smo napretkom koji je pokazao u rekordno kratkom vremenu. Nismo očekivali da će se tako brzo adaptirati. On je još dijete, a nevjerojatno se dobro prilagodio igrajući u najjačoj ligi svijeta, u podneblju u kojem nikad nije bio. Fasciniran sam. Siguran sam da je Ivica budućnost našeg kluba”, rekao je Walton prije nekoliko dana.

Zubac je oduševljen. Zna da sada nije u prvom planu, ali smatra da je tek na početku svog košarkaškog puta i spreman je učiti.

”Možda još nisam u prvom planu, ali osjećam da klub stoji iza mene. Kad vidim da imam podršku, to je nevjerojatno važno za moje samopouzdanje. Napredujem iz dana u dan, znam to i osjećam to. Bolji sam igrač. Poštujem da svatko ima svoje mišljenje, ali znam da sam napredovao i da se mogu nositi s najboljima”, smatra Zubac.

Mladi hrvatski centar izgubio je osam kilograma i napredovao je u brzini. Čelni ljudi Lakersa vjeruju da će Zubac već ubrzo biti važan dio slavnog kluba, ali smatraju da ne treba žuriti.

”Svjestan sam toga da me čeka još puno rada. I to mi ne smeta. Nigdje mi se ne žuri. Sjedit ću na klupi ili ću igrati za drugu momčad. U svakom slučaju, svaki dan naučit ću nešto novo, a sve što se sad događa smatram izazovom. Jako mnogo radim i krvavo treniram jer moram biti spreman kad prozovu moje ime”, nedavno je rekao Zubac.

Los Angeles Times danas je objavio veliki tekst u kojem je predstavio Zupca, ali je i ispričao opširnu priču o podneblju u kojem je odrastao mladi centar.

Odmah na početku teksta novinar LA Timesa piše kako Čitluk, maleno mjesto u Bosni i Hercegovini, najpoznatije po vrhunskim vinima, ne spava kad igraju Lakersi.

Svake noći obitelj Zubac – mama, tata, dva brata i sestra – okupe se ispred računala i nadaju se da će gledati svog Ivicu koji je tisuće kilometara daleko.

Lakersi su igrali protiv Atlante, a Ivica je dobio prvu ozbiljniju rolu otkako je došao u NBA. Postigao je šest poena i napravio je četiri osobne pogreške, a svih 10 tisuća građana Čitluka sljedeći dan slavilo je lokalnog klinca koji je proslavio njihov gradić.

”Svi su bili ponosni na njega. Cijeli grad gledao je tu utakmicu. Cijela obitelj, njegovi prijatelji, nema onoga u Čitluku tko te noći nije bio uz ekran. Bilo je nevjerojatno”, kaže Dijana Zubac, majka hrvatskog košarkaša.

Priča gospođe Dijane neodoljivo podsjeća na one koje je prije više od 20 godina pričala Biserka Petrović, kad je Dražen kao jedan od prvih Europljana zaigrao u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Cijelu noć čekali su poziv, no Ivica je tu noć odmah poslije utakmice otišao u krevet. Bio je premoren. Nazvao je tek sutradan. Dijana Zubac kaže da svaki dan razgovaraju, prije ili nakon treninga.

”Ponekad bi Ivica želio da smo s njim. Nedostaje mu obitelj i domaća hrana. Fali mu nenametljivo prijateljstvo Hercegovaca. Pati jer ne čuje svoj jezik”, rekla je njegova mama, ali je naglasila da Ivica nema ni vremena previše razmišljati o nostalgiji.

Ivica govori kako ne može vjerovati da mu se sve ovo događa. Život mu izgledao kao bajka. Lakersi su ga najprije izabrali u drugom krugu, a onda je kao mentora dobio jednog od najvećih košarkaša svih vremena – Kareema Abdula-Jabbara koji ga uči tajnama horoga, šuta koji je on doveo do savršenstva.

Kad čuje svoje ime u prepunom Staples Centru protrne:

”Živim prekrasan život”, kaže Ivica.

Lakersi su mu bili suđeni. Dijana Zubac otkrila je kako je Ivicu, dok je imao samo dvije godine, oblačila u majice Lakersa. Kad je Ivica imao 12 godina, Dijani je bilo jasno da će njen sin biti profesionalni košarkaš. Kao tinejdžer često je igrao košarku s Draganom Benderom, još jednim hercegovačkim izvrsnim mladim igračem, od ljeta košarkašem Sunsa.

Već s 14 godina Ivica je otišao od kuće. Otišao je u Zagreb, glavni grad Hrvatske. U Zagrebu je Ivica upoznao Kristinu Prišč koja mu je danas djevojka.

Kristina je uz njega bila kad se preselio u Beograd dok je igrao za Megu, a uz njega je i u Los Angelesu.

”Pomaže mi u svemu. Ne mogu zamisliti da nije tu. Ne znam što bih i kako bih bez nje. Neizmjerno sam joj zahvalan. Nadam se da me neće ostaviti ovdje samoga”, otkriva Zubac o svojoj ljubavi.

Kristina priznaje kako udaljenost od obitelji i prijatelja teško podnosi. Utjehu što su odvojeni od doma, prijatelja i obitelji Ivica i Kristina pronalaze u crkvi svetog Ante, u središtu Los Angelesa. Na nedjeljnim misama tamo se okupi puno Hrvata, ponajviše onih iz Bosne i Hercegovine koji su oduševljeni što je jedan njihov zemljak član velikih Lakersa.

”Kad se negdje u inozemstvu susretneš s Hrvatima, to je sjajno. Imaš osjećaj da ste najbolji prijatelji”, priznao je Ivica.

Za božićne blagdane Ivicu je posjetila obitelj. Došli su mu majka Dijana i dvojica braće. Dok je Ivica bio zaokupljen treninzima, a majka Dijana kuhanjem sarmi, Krstina je imala zadatak da klincima bude vodič i prevoditelj.

I dok je brat Mario gunđao jer su mu smetali fanovi koji se žele fotografirati s njegovim bratom, majka Dijana bila je ponosna. Njen sin je igrač čuvenih Lakersa!

 

Odgovori