Krav Maga klub u Čitluku

U Čitluku je odnedavno otvoren borilački klub Krav Maga koji je jedini na prostoru cijele Hercegovine.

Pokrenut je od strane voditelja kluba Igora Rajića koji je ljubiteljima borilačkih sportova u Brotnju odavno poznat.

S instruktorom Rajićem smo razgovarali za naš portal.

Igore, što je zapravo Krav Maga?

Krav Maga, hebrejski znači kontaktna borba. Naziv koji se veže za Izrael, za sistem samoobrane. Prvenstveno Krav Maga je sistem samoobrane, koji obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine. Krav Maga nije sport, nema natjecanja te kao takav sistem ima poseban i jedinstven način učenja. Krav Maga je jednostavna za učenje i bazira se na prirodnim i instinktivnim reakcijama čovjeka. Proučava stresne situacije i reakcije ljudskog tijela na takve situacije. Treniranjem, odnosno učenjem Krav Mage, osoba se priprema prvo psihički na stresnu situaciju na način da upozna problem, a onda i na njegovo rješenje.

 

Što polaznici ove borilačke vještine mogu očekivati na treninzima?

Prvenstveno, tu je prevencija stresne situacije („bolje spriječit nego liječit”). Ukoliko unatoč prevenciji dođe do fizičkog kontakta napadača i osobe koja se brani, Krav Maga nudi treniranje i učenje raznih načina padova i bacanja u svim uvjetima (dvorana, cesta, livada, šuma…). Nudi obranu od raznih napada , oružanih (vatreno oružje, hladno oružje i svi ostali oblici oružja) i nenaoružanih korištenjem svih mogućih alata za obranu, od naših fizičkih (noge, ruke, laktovi, glava..) do predmeta u okolini. Uz to trenira se i obrana od jednog ili više napadača, od jednog naoružanog i više nenaoružanih napadača i razne kombinacije. Trenira se u raznim realnim prostorima (hodnici, sobe, parkovi,ulice ,disko klubovi…).

Što biste istaknuli kao najvažnije u ovoj borilačkoj vještini?

Krav Maga priprema učenika da se brani u svim uvjetima i scenarijima. Cilj je što realnijim i stresnim napraviti okruženje u kojem učenik trenira kako bi njegov mozak takvu situaciju zapamtio te se lakše „snašao” u stresnoj situaciji ukoliko do nje dođe. Takav jedinstveni princip treninga pruža iznimne rezultate, kako na psihičkom stanju učenika, tako I na fizičkom. Nema odvojenih grupa, žene rade uz rame s muškarcima i u većini slučajeva rješavaju iste probleme I zadaće kao I muškarci.

Gdje se mogu prijaviti zainteresirani za učlanenje u klub?

Svi zainteresirani za Krav Maga u Čitluku mogu se javiti na e-mail [email protected] ili na mobilni 063/432-703 ili doći osobno u klub koji se nalazi na adresi Kralja Tomislava 123.Treninzi su utorkom i četvrtkom od 19:00-20:30.

Prvi trening je besplatan! Svi ste dobro došli!

 

Odgovori