Marin Šego iz Poljske za naš portal:Uvijek mi je bila čast igrat za Hrvatsku

U Španjolskoj je u tijeku Svjetsko rukometno prvenstvo. Hrvatski su „Kauboji” na ovu smotru otputovali s visokim ambicijama, najavljujući novo odličje za domovinu. U normalnom sportskom okruženju, koje je vladalo proteklih godina gdje su naši rukometaši bili fokus sportske javnosti, čije smo izvanredne poteze pratili i divili se majstorskim potezima, nije bilo mjesta za situacije koje su nažalost aktualne trenutno u hrvatskom rukometu. Svojim postupcima koji su poznati samo njemu i ljudima koji vode cjelokupnu politiku ovoga sporta u državi, izbornik Slavko Goluža je pokazao sve svoje pravo lice, i kao čovjek i kao nekadašnji „legendarni Keta” koji je sa Ćavarom, Saračevićem, Bilićem, Metličićem harao rukometnim svijetom.

Blamaža lika i djela Slavka Goluže krenula je s nepozivanjem legende hrv. rukometa Ivana Balića uz svima poznat argument kako nije mogao doći do telefonskog broja navedenog igrača. Iako smo ga ponekad kudili, ovaj rukometni maestro u najmanju ruku nije zaslužio da izbornik javnosti obrazloži svoj potez već smiješnim argumentom. Ono što nas posebno boli, a usudimo se kazati i ljuti jeste nepravda prema našem Marinu Šegi. Međugorčanin brani u životnoj formi, daleko je najbolji vratar u Poljskoj a svaki njegov nastup u nacionalnom dresu bio je na razini. Bolji poznavatelji rukometa prisjetit će se i njegove izvanredne igre protiv Španjolske, vrhunskim obrana u dresu Zagreba protiv Barcelone i Kiela, i još mnogo njih. Dostojanstven i kao igrač i kao čovjek, Šego se iz Poljske očitovao na ovaj potez Goluže sljedećim riječima:

– Uvijek mi je bila i bit će mi čast igrati za Hrvatsku, reprezentacija je svakom sportašu svetinja. Razgovarao sam s izbornikom prije ovih priprema i odazvao sam se njegovom pozivu i moram priznati da sam bio, u najmanju ruku iznenađen kada me, na koncu, izostavio s užeg popisa igrača jer su sve najave i planovi išli u smjeru toga da budem dio ekipe u Španjolskoj. Nažalost, meni to s ovim izbornikom nije prvo takvo iskustvo, događalo se i ranije da mi izbornik obeća jedno, a sutra uradi totalno drugo. Mislio sam da je to prošlost, ali nažalost se ponovilo i ovaj put gdje mi je obećao da idem i zadnju večer promijenio odluku. Takve situacije nisu ugodne niti jednom igraču, ali sam nakon više takvih izbornikovih poteza naučio ostaviti emocije po strani, dići glavu i ići dalje. Smatram da nije čudno očekivati da se obećano ispuni. Nekad je čovjekova riječ bila pitanje časti, neki to tako gledaju i danas. Ipak, ja sam igrač, nisam ničiji sudac, volim rukomet i na terenu ću uvijek dati maksimum od sebe kako u klubu tako i u reprezentaciji. Ukoliko moj rad i moji rezultati nisu prepoznati, ne zadovoljavaju nečije kriterije ili se ja jednostavno ne uklapam u koncepciju iz bilo kojeg razloga, na meni je da to poštujem. Hoću li se s tim pomiriti u potpunosti – to je drugo pitanje. U takvim situacijama postoji vrlo jednostavno i učinkovito rješenje koje se može svesti na jednu rečenicu koja glasi: “nekad je i negativna motivacija najbolja motivacija”. Mojim suigračima želim puno uspjeha na predstojećem prvenstvu i vjerujem da mogu realizirati zacrtane ciljeve – kazao je Marin.

Umjesto Marina u Španjolsku je otputovao Filip Ivić, vratar Zagreba. Nama ostaje vječna dilema je li mjesto u reprezentaciji uvjetovano klubom za koji se nastupa i jesu li igrači taoci moćnika  koji se na brutalan i nimalo sportski način osvećuju igračima koji ne ispunjavaju njihove uvjete.

Poznajući Marina Šegu, uvjereni smo kako će ipak jednoga dana ponovno nositi dres hrvatske reprezentacije, jer igrač kao što je on to u najmanju ruku zaslužuje.

Momcima koji nastupaju u Španjolskoj, želimo puno uspjeha!

 

Odgovori