Hrvatski nogometni klub Brotnjo

Nogomet je u Brotnju oduvijek imao svoje mjesto. Prema pisanom tragu, nogomet se na ovom području počeo igrat davne 1948. godine u Blatnici. Tada se igrala općinska liga u kojoj se natjecalo 10-ak klubova. Nakon utemeljenja općine Čitluk, 1955. godine formiran je i Nogometni klub „Brotnjo”.

Godine 1967. klub se plasirao u viši rang natjecanja, Zonsku ligu Južne Hercegovine.

Niz sjajnih majstora „crnobijele bubamare” ponikli su upravo u ovome klubu a od njih ističemo Predraga Jurića, braću Nikolu i Davora Juričića, Vladu Vasilja.

Ono po čemu pamtimo nogometaše Brotnja je osvajanje titule prvaka Bosne i Hercegovine u sezoni 1999. – 2000. godine. Kao prvak države, Brotnjo je zabilježilo nastup u kvalifikacijama UEFA Lige prvaka gdje je izbačen od Litvanskog Žalgirisa. Sezonu poslije Brotnjo osvaja drugo mjesto i nastupa u pretkolu Kupa UEFA gdje ga je eliminiran od norveškog Vikinga. I sljedeće godine nogometaši Brotnja su se zadržali u vrhu bh. nogometa. Osajaju treće mjesto u prvenstvu i stječu nastup u Intertoto kupu gdje igraju sa švicarskim Zurichom.

Nakon toga, zbog financijske krize, klub je 2008. godine pao u niži rang natjecanja. S domaćim kadrom klub igra u II. ligi NS FBiH. Sezonu 2011. – 2012. završio je na drugome mjestu, iza livanjskog Troglava.

 

 

Odgovori