Karate klub Hercegovina

Jedan je od najtrofejnijih klubova Brotnja, utemeljen davne 1979. godine.

Osnovan je pod imenom KK „Brotnjo” i 1989. godine mijenja ime u KK „Hercegovina”.

Čitlučki karatisti desetljećima se nalaze u vrhu bosanskohercegovačke i hrvatske karate scene, a njegovi članovi redoviti su reprezentativci i osvajači brojnih odličja. Karate sport u Brotnjo je „donio” Željko Jelavić i Ivan Šantić a prvi predsjednik bio je Zdravko Bevanda.

Ljubitelji čitlučkog karatea s radošću će se sjetiti 80-ih godina i sjajnih rezultata jednog od najvećih boraca Jugoslavije, Valentina Ćorića. Zahvaljujući upornom radu i talentu ubrzo je klub postao renomiran u državi.

Godine 1987. osvojili su 1. mjesto na Regionalnom prvenstvu Hercegovine a ekipa koja je ostvarila taj uspjeh bila je u sastavu:

Franjo Pinjuh, Mario Pinjuh, Vladimir Tomić, Jakov Sušac, Ivica i Zdenko Lučić.

U tom vremenu iz Regionalne lige uskoro prelaze u viši rang natjecanja, Republičku ligu u kojoj su 1990. godine osvojili prvo mjesto. Time su stekli pravo nastupa u Saveznoj ligi Jugoslavije.

Pod trenerskim vodstvom Valentina Ćorića, uspjehe su nizati Dinko Ostojić, braća Mario i Franjo Pinjuh, Mate Pehar. Mario Pinjuh godine 1989. okrunio se titulom juniorskog prvaka BiH.

Klub je reaktiviran 1994. godine a te iste godine u Čitluku je održano Otvoreno prvenstvo Herceg-Bosne. Prvakom HB postaje Dinko Ostojić u apsolutnoj kategoriji, a drugo mjesto osvaja Vladimir Tomić.

Uspjeh je ponovljen na momčadskom prvenstvu HB gdje Hercegovina dominatno uzima zlato. Taj uspjeh donio im je mogućnost nastupa na Prvenstvu Hrvatske gdje Čitlučani osvajaju tri medalje:Tomić (srebro), Ostojić i Pinjuh (broncu). Državna medalja navedenoj trojci ujedno je značila i ulazak u reprezentaciju Hrvatske i odlazak na Europsko prvenstvo u Helsinki.

Godina uspjeha završena je na Croatia cupu u Zagrebu gdje se Hercegovina okrunila zlatom u ekipnoj konkurenciji.

Godine 1995. Klub je uz seniorsku momčad započeo raditi i s mlađim uzrastima. Počela je s radom škola karatea koju su vodili Dinko Ostojić, Josip Primorac i Mate Pehar. Te iste godine ponovno su seniori dokazali da pripadaju najvišem rangu hrvatskoga karatea. Osvajanjem titule na Croatia cupu ’96. godine, Dinko Ostojić, Mario Pinjuh i Ivan Senjanović nastupili su na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Godina 1995. obilježena je i prvim uspjesima u mlađim dobnim kategorijama.

Na prvenstvu Dalmacije u Splitu u studenom, karatisti su osvojili 11 medalja. Posebno su se istankuli muška i ženska kata tim te Zlatko Markota i Igor Vučić.

Potonji je uspjeh ponovio na Prvenstvu Hrvatske osvojivši srebro i time dobio poziv u reprezentaciju Hrvatske. U ovoj godini uspješna je bila i mlada Ines Marinčić koja osvaja broncu na državnom prvenstvu. Na Prvenstvu Dalmacije u Splitu u prosincu prava berba medalja za Čitlučane kada je 20 medalja. Godine 1996. u Ligi šampiona Hrvatske Mario Pinjuh osvaja srebro a Dinko Ostojić broncu i time su se plasiralo u reprezentaciju  za Prvenstvo Europe u Francuskoj. Na Prvenstvu Dalmacije odžanom u Pločama, karatisti su osvojili 22 medalje. U svibnju 1996. na Croatia cupu osvojeno je devet medalja. Najsjajnija odličja osvojili su Ivan Senjanović, Zlatko Markota, te kadetska ekipa.

Drugo mjesto osvojio je Mario Pinjuh i Berislav Paponja, a treće Igor Vučić, Dinko Ostojić i Mate Pehar.

Istoga mjeseca na Državnom prvenstvu za kadete i juniorke osvojene su tri medalje, Zlatko Markota osvojio je srebro, a broncu Ines Marinčić i ekipno muški.

Na Međunarodnom karate turniru Rijeka Cup 1997. sjajno je odigrao Zlatko Markota koji osvaja zlato u teškoj kategoriji. Irina Vučić u lakoj kategoriji osvaja srebro, a Danijel Vučić i Maja Milićević broncu.

Na Prvenstvu Dalmacije krajem godine osvojeno je 30 medalja. Od uspjeha u 1997. godini izdvajamo:

7 kolajni s državnog prvenstva za juniore i juniorke (srebro: Martina Krešić i Mario Vučić, bronca: Ines Marinčić, Berislav Paponja, Zlatko Markota, Igor Vučić i Mirjana Krndelj.

– Dinko Ostojić ( srebro na Prvenstvu Hrvatske, zlato na Croatia Cupu, bronca u Ligi šampiona.

Uspješan je bio i Zlatko Markota koji se okitio srebrnom medaljom na Svjetskom kupu za kadete održanom u Mađarskoj, titulom kadetskog prvaka Hrvatske i broncom juniorskog prvaka. U 1997. godini državne medalje su osvojili i Berislav Paponja, Ivan Raspudić, Josip Grgić, Mario Vučić. U ženskoj konkurenciji uz Ines Marinčić, Irinu Vučić, Mariju Korać, Martinu Krešić, Mirjanu Krndelj, treba istaknuti i Ivanu Hrstić, Maju Miličević i Adrijanu Miletić.

Na Seniorskom prvenstvu Hrvatske osvojene su tri brončane medalje, Dinko Ostojić i Marija Korać te ekipno. Na Regionalnom prvenstvu Dalmacije u Pločama 1998. osvojeno je 10 medalja.

Impresivna je brojka osvojenih medalja, nastupa na najvećim europskim i svjetskim borilištima što samo dokazuje koliko je uspješan naš karate klub. Braća Vučić i zlatni kvartet Odak, Miloš, Vučić i Božić bili su nositelji momčadi Tu treba spomenuti i zlatnu 3M ekipu (Marija Sušac, Marija Grgić i Martina Jarkić). Danas se klub može pohvaliti nizom sjajnih rezulata na prvenstvima Hrvatske. Sa svakoga turnira redovito se vraćaju okićeni kolajnama što je potvrda odličnog rada u Klubu.

 

Odgovori