Pobjednički niz Marina Čilića ide dalje – Tsonga u Rotterdamu također nemoćan

Marin Čilić prvi je tenisač koji se na ATP turniru u Rotterdamu plasirao u četvrtfinale. Drugi hrvatski “reket” u drugom je kolu eliminirao petog nositelja i desetog tenisača svijeta Jo-Wilfrieda Tsongu 6:4, 6:4 za sat i 11 minuta igre.

Čilić je tako produljio svoj pobjednički niz na sedam uzastopnih pobjeda i 14 uzastopnih setova. U svom drugom četvrtfinalu u Rotterdamu u petak će igrati protiv boljeg iz dvoboja trećeg nositelja Andyja Murraya i austrijskog kvalifikanta Dominica Thiema.

 

Drama u završnici

U devetom gemu drugog seta, pri servisu Tsonge kod 3:5 Čilić je stigao do meč-lopte (30-40). Početkom sljedećeg poena čula se kratkotrajna buka, kao nekakav jak udarac koji je natjerao Tsongu da stane usred poena. Sudac u stolcu Carlos Bernardes nije zaustavio igru, a Čilić je pored “ukopanog” Tsonge zabio. Tsonga je tražio da se poen ponovi i uslijedila je rasprava s Bernardesom, ali i Čilićem. Nedugo zatim odlučeno je kako će se poen ponoviti, a činilo se kako je i Čilić zagovarao takvu odluku. Tsonga je osvojio ponovljeni poen, potom je spasio još jednu meč-loptu, no u sljedećem je gemu Čilić potvrdio svoj trijumf.

Čilić je do svoje prve pobjede nad igračem iz Topa 10 od Queen’sa prošle godine (Berdych) došao prilično lako. Meč su praktički prelomila dva loša servis-gema Tsonge, po jedan u prvom i u drugom setu.

Francuz tijekom cijelog susreta nije uspijevao pronaći pravi ritam u izmjenama s osnovne linije, dok je Čilić u tom segmentu bio vrlo siguran. Uz to je hrvatski tenisač bolje koristio svoj servis, koji je u pravu opasnost došao samo jednom i to pri njegovu vodstvu 4:3 u drugom setu. Tsonga je tada imao 0-40, ali nije realizirao ni jednu break priliku.

Vodeći tenisač u 2014. godini po broju asova (145 prije ovog turnira) meč je započeo idealno – breakom već u prvom gemu. Sva četiri poena Čilić je dobio Tsonginim neprisiljenim pogreškama. Bio je to ujedno i jedini loš servis-gem uopće u setu. 37. tenisač svijeta na svom je početnom udarcu izgubio samo tri poena, a ni Tsonga se nakon prvog gema više nije nalazio u opasnosti. Kod 5:4 na servisu za set Čiliću je Tsonga zaprijetio došavši na 30-30, no dalje od toga Francuz nije mogao.

Do 30-30 finalist Rotterdama iz 2011. stigao je i kod 1:0 u drugom setu, no Čilić se i iz te situacije izvukao neokrznut. Drugi loš servis-gem Tsonge došao je kod 2:2. Francuz je ponovno nanizao nekoliko jeftinih pogrešaka i Čilić je bez većih poteškoća poveo 3:2 sa servisom.

Najveći test na putu do pobjede Čilić je položio kod 4:3 kada je izvukao već spomenutih 0-40. Tsonga je jedinu pravu šansu zapucao na prvoj prilici kada je pogriješio poslije poduže izmjene. U sljedećem je gemu Čilić prokockao dvije meč-lopte na servisu Tsonge, no na svom je početnom udarcu bez izgubljenog poena priveo meč kraju.

Iako je do pretposljednjeg servis-gema bio na preko 70%, Čilić je meč završio sa solidnih 65% prvog servisa, na kojemu je osvojio 88% poena. Poslije drugog servisa osvojio je 63% poena. Zabio je pet asova i napravio dvije dvostruke pogreške. Realizirao je dvije od pet break lopti i spasio sve tri koje je imao Tsonga.

U međusobnim susretima s Francuzom Čilić se sad izjednačio na 3-3, no ovo mu je druga uzastopna pobjeda. Lani je slavio u osmini finala Miamija, također u dva seta.

ATP Rotterdam, 2. kolo:

Čilić (Hrvatska) – Tsonga (Francuska, 5) 6:4, 6:4

 

hrsport.net

 

 

Odgovori