Predstavljamo legendu Brotnja Nikolu Ćorića – Nitolu

Davnih 70-ih godina prošlog stoljeća nogometni klub Brotnjo je igrao zonsku ligu Hercegovine. Jedan od igrača koji  je ponikao iz te generacije i uz Zdravka Ostojića Zelu među prvima ostvario internacionalnu karijeru bio je i golman Nikola Ćorić- Nitola.

Popularni Orao iz Brotnja kako su ga zvali, bio je član livanjskog Troglava i jedan od najzaslužnijih za povijesni uspjeh kluba u sezoni 1973./1974., plasman u Drugu ligu bivše države.

Karijeru je počeo u Brotnju ’64. godine i vrlo brzo prelazi u Slogu iz Ljubuškog. U godinu dana provedenih u Slogi  Nikola posebno ističe utakmicu u kojoj su iz Kupa izbacili Rudara iz Prijedora, kvalifkanta  za Prvu ligu bivše države.

Posebno mjesto u njegovoj karijeri ima nastup za livanjski Troglav s kojim je u sezoni 1973./74 došao do povijesnog rezultata, plasmana u Drugu saveznu ligu Jugoslavije. Jedan od najzaslužnijih za taj uspjeh bio je „Orao iz Brotnja“ na vratima Troglava koji je u cijelog sezoni primio samo 11 pogodaka, od čega šest iz kaznenih udaraca i dva autogola. Iako nema služenih statistika u svijetu nogometa, ovaj podatak možemo navesti kao jedan od najdojmljivijih učinaka nekoga vratara.

U razgovoru s legendarnim Nitolom saznali smo kako je inozemnu karijeru gradio i u nogometnom klubu Hrvat iz Chicaga a potom u Slavonskom Brodu.

Na pitanje kada se igrao bolji nogomet, Nitola nam je kazao:

Nekad se nogomet igrao iz ljubavi, radi publike, a danas je glavni motiv novac. Osobno mislim da je u moje vrijeme publika više uživala u majstorijama nego danas“, ističe Nitola koji nam je kao vrsni nogometni znalac kazao kako je za njega najbolji nogometaš u povijesti Brazilac Pele.

 

Odgovori