Predstavljena monografija ‘Na Olimpu Herceg-Bosne’

U Mostaru je u subotu predstavljena monografija hercegbosanskog sporta “Na Olimpu Herceg-Bosne” koja na više od 600 stranica teksta popraćenih fotografijama donosi podatke osvojenih priznanja hrvatskih klubova i pojedinaca u BiH na domaćim i stranim natjecanjima.

O monografiji su uz autore govorili glavna urednica monografije Slavica Karačić, prof. dr. sc. Marin Ćorluka i dr. Dragan Čović.

Na monografiji je radilo nekoliko sportskih novinara: Miljenko Karačić, Marko Knezović, Tanja Vučić-Tomić, Iljo Dominiković, Dušan Musa, Nikica Šiljeg, Vlado Marković, Albert Pehar, Matej Damjanović, Damir Suton i Josip Križanović.

– Godinu dana na monografiji su radili renomirani sportski novinari, a pripreme za nju su trajale preko 30 godina, tj., od kada bilježimo sve ove sportske uspjehe i od kada se skuplja građa za ovu temu – istaknula je glavna urednica monografije Slavica Karačić.

Po njezinim riječima, na više od 600 stranica teksta popraćeno fotografijama, zbrojeni su de facto uspjesi znanih i neznanih hrvatskih klubova i pojedinaca u BiH na domaćim i stranim natjecanjima.

– Svatko od autora se vodio svojim osobnim kriterijima koga da stavi i svatko je svojim osebujnim stilom pisao i birao koga će uvrstiti. Išlo se na to da unutra budu pobrojani oni koji imaju rezultate od međunarodnih do domaćih natjecanja – istaknula je urednica.

Dodala je da su u izradi knjige sudjelovali i brojni aktivni i bivši sportaši, treneri, sportski djelatnici u klubovima i sportskim savezima te razni kroničari u raznim sportskim područjima, kao i lektori, korektori, grafičari i drugi.

Urednica nije mogla izdvojiti koji je uspjeh po njoj najveći, ali da joj je svakako jedan od najzanimljivijih onaj gdje je nogometna reprezentacija Herceg-Bosne odigrala prijateljski susret s Paragvajem u Asuncionu.

Ideja za monografiju krenula je od sportske novinarke i jedne od autorica priloga objavljenih u ovoj knjizi Tanje Vučić-Tomić.

– Ponosna sam i sretna što je knjiga ‘Na Olimpu Herceg-Bosne’ ugledala svjetlo dana. Ona je najbolji pokazatelj snage i veličine Hrvata u ovoj državi. Malo se koje podneblje kao sto je Herceg Bosna mogu se podičiti fenomenalnim rezultatima i klupskim rekordima – naglasila je Vučić-Tomić.

Nabrojala je samo neke od predstavljenih ekipa i pojedinaca.

– U monografiji su rezultati naših košarkaša Viteza i Brotnja koji su 90-ih godina prvi stupili na europsku scenu, rekordera po broju osvojenih titula prvaka države i nacionalnih kupova, košarkaši Širokog, nogometaši Zrinjskog, rukometaši Izviđača i rukometašice Gruda, boćari Ljubuškog i Gruda, stolnotenisači Mostara, do brojnih eminentnih imena, svjetskih veličina kao što su: Zlatko Dalić, Domagoj Duvnjak, Ivan Dodig, Marin Čilić, Bojan Bogdanović, Filip Mihaljević, Zoran Planinić, Markica Dodig, Jelena Pehar, braća Anđelo i Ivan Kvesić, Igor Karačić, Marino Marić, Marin Šego i drugi. Ovom knjigom pokazali smo koliko smo jak i uporan narod kojeg ništa ne može slomiti i koji nikad neće nestati s ovih prostora – ocijenila je Tanja Vučić-Tomić.

Dr. Dragan Čović se osvrnuo na kronologiju razvoja sporta.

– Gledajući kroz kronologiju kako je rastao i razvijao se sport, vidimo kako je to nekad bilo i koliko se tu dosta izmijenilo. Dakle intenzivno se ulagalo i ulaže u sport, ali i prirodne ljepote koje imamo daju nam mogućnost da na tako malom prostoru razvijamo i druge sportove – istaknuo je Čović u osvrtu na monografiju.

Također je poručio kako sport treba njegovati kao svojevrsnu kulturu života.

Na predstavljanju monografije nazočili su brojni ugledni gosti iz sportskog, kulturnog i političkoga života.

Radiotelevizija Herceg – Bosne

Odgovori