Razgovor s tajnikom Športskog saveza „Brotnjo“ Miloradom Prusinom

Za naš portal govori tajnik Saveza  Milorad Prusina. Gospodina Prusinu smo pitali da komentira rezultate naših sportaša, perspektivu razvoja športa u Brotnju te probleme s kojima se Savez svakodnevno susreće.

Kako komentirate uspjehe broćanskih sportaša?

To je plod uključivanja većeg broja djece u športske klubove koji imaju dužu tradiciju (karate, nogomet, košarka, rukomet) ili su se kasnije osnivali (tenis, atletika).Nadalje stvaranje optimalnih uvjeta za život i ostanak na području Brotnja,stvaranje optimalnih uvjeta što se tiče športske infrastrukture i općenito ulaganja u šport.Športskih talenata je bilo i prije ali presudno je ovo gore izloženo.

Koliko je razvijen sport u Brotnju?

Na području naše općine djeluje 17 športskih klubova kolji okupljaju oko 700 športaša svih uzrasnih kategorija.S obzirom na broj stanovnika i gledajući procentualno ima još prostora za uključivanje većeg broja poglavito djece početnika u športske aktivnosti. Nadamo se da će se to desiti sa pokretanjem vannastavnih školskih športskih aktivnosti,a što je u nadležnosti Ministarstva prosvjete HNŽ.

 

Posebno je dobro što imamo 11 grana športa (trenutačno optimalno) koje možemo ponuditi djeci ovisno o njihovoj želji i sklonostima. Trenutačno najviše uspješnih rezultata imaju mlađe uzrasne kategorije iz karatea i atletike što nas posebno raduje i nadamo se da to uskoro nastaviti i u seniorskoj kategoriji kao i njihovi prethodnici.

Svi momčadski klubovi igraju u svojim ligama sa seniorskim i mlađim kategorijama sa rezultatima ovisno o organiziranosti klubova na čemu ubuduće moramo još poraditi.

Moramo istaći i ostale segmente športa poglavito aktivnosti športske rekreacije kroz MNL MZ, kao i organizaciju klupskih turnira i športsko osposobljavanje i educiranje kadrova (treneri, suci)

Koji su objektivni problemi s kojima se susrećete?


Smatram da klubovi i ostali segmenti športa imaju adekvatnu potporu sukladno Javnim potrebama športa iz općinskog proračuna i uvjete koje im pruža Javna športska infrastruktura.

Istina proračunska sredstva su zadnje dvije godine umanjena iz objektivnih recesijskih razloga, ali se nadamo da je to prolazno i da ćemo se vratiti na optimalna sredstva od oko 4% od ukupnog proračuna. Svakako bih pohvalio aktivnosti članova većine klubova koji razumiju situaciju i ulažu dodatan napor u redovitim aktivnostima kluba.Gorući problem je organizacija klubova u smislu tijela upravljanja čiji broj članova treba povećati u svim klubovima jer samo tako možemo namaknuti nedovoljna financijska sredstva za normalno funkcioniranje kluba jer su proračunska sredstva općine većini poglavito momčadskih sportova nedovoljna.

Moram spomenuti i problem nedovoljnog broja stručnih i kvalificiranih trenera koji su neophodni za rad sa početnicima i mlađim uzrasnim kategorijama, a što nam nalaže i Zakon o športu.

 

Kako komentirate plasman Graca na završnici?

U momčadi Krehin Graca je vidljiva smjena generacija i mala doza zasićenosti pojedinih igrača jer već nekoliko godina igraju i postižu dobre rezultate.U toj sredini je uvijek bilo talenata i nadam se da će nastaviti sa dobrim rezultatima ubuduće.

 

Koncem godine očekuje nas izbor za sportaša godine.

 

To je manifestacija koja predstavlja pregled športskih rezultata naših športaša u protekloj godini. Nastojat ćemo poboljšati kriterije i način izbora i da svi športski rezultati budu adekvatno vrednovani jer ipak sve su to naša djeca.

 

 

 

Odgovori