Sud presudio: Republika Srpska dužna isplatiti 5 milijuna KM kompaniji “Premier sport”, šteta veća od 30 milijuna KM

Nakon što je banjalučki Okružni privredni sud presudio da je Republika Srpska kompaniji “Premier sport” dužna isplatiti više od pet milijuna KM na ime izgubljene dobiti, Republika Srpska podnijela je žalbu na tu presudu, ali i kompanija “Premier sport”, koja traži da joj se na ime izgubljene dobiti isplati 30 milijuna KM.

Naime, sve je počelo još u rujnu 2018. godine kada je “Premier”, po tada važećem Zakonu o igrama na sreću, podnio zahtjev za produženje licence za priređivanje elektronskih igara, odnosno igara bingo i trke pasa. Taj zahtjev Republička uprava za igre na sreću je odbila, uz obrazloženje da nije pravovremeno podnesen, međutim kasniji postupak je pokazao kako je zahtjev bio uredan, ali ni tada nije ispravljena greška, a obrazloženje je bilo da je u međuvremenu usvojen novi Zakon o igrama na sreću.

Po tom novom zakonu, “Premier” nije mogao dobiti licencu jer elektronske igre može priređivati samo “Lutrija Republike Srpske” (Kasnije “Lutrija Republike Srpske” u partnerstvu sa firmom “Casinos Austrija VLT AG” osniva zajedničko poduzeće “Elektronska video-lutrija” (EVL), pod čijim okriljem kao master diler i nezaobilazni posrednik u uspostavljanju i pokretanju elektronskih igara na sreću djeluje firma “Senet”, koja je u vlasništvu obitelji Mile Radišića, točnije njegovog sina Srećka).

S obzirom na to da je nakon žalbenih postupaka, pa čak i naloga Vrhovnog suda Republike Srpske, Ministarstvo financija Republike Srpske odbilo izdati licencu kompaniji “Premier”, pokrenut je još jedan sudski spor, a Okružni privredni sud u Banjaluci presudio je i praktično sam kompaniji “Premier” produžio licencu za elektronske igre na 10 godina i to od 2019. do 2029. godine.

Odgovori