Zoran Planinić

Među brojnim eminentnim imenima Brotnja nalazi se i Zoran Planinić, igrač koji je s 21 godinom u ljeto 2003. godine „okusio” igranje u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, NBA ligi. “Već tada košarkaški stručnjaci su mu predvidjeli sjajnu košarkašku karijeru, i nisu pogriješili. Svi su se divili njegovoj upornosti i predanosti košarci. U nastupima za „Brotnjo” bio je vođa svoje generacije i uskoro član prve momčadi tada europski jakog Brotnja sredinom 90-ih godina proteklog stoljeća.

Karijeru započetu u matičnom Brotnju 1994. godine nastavio je u najjačem hrvatskom klubu, zagrebačkoj „Ciboni” 1998. godine s kojom je dva puta osvojio naslov državnog prvaka. Uz klupske uspjehe, Zoran je s mladom reprezentacijom Hrvatske 2001. godine osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Zadru.

San o velikoj košarkaškoj karijeri postao je stvarnost u ljeto 2003. godine kada je kao 22. igrač na NBA draftu izabran od New York Netsa.

Zoran će u hrvatskoj košarkaškoj antologiji ostati zapamćen kao prvi hrvatski košarkaš koji je izabran u prvome krugu NBA drafta.  Veliko priznanje Zoranu odala je i Svjetska košarkaška federacija FIBA koja ga je uvrstila među 12 najboljih košarkaša Europe u 2008. godini. Dvije sezone  igrao je za CSKA iz Moskve nakon čega je prešao u Khimki. Predvodio je reprezentaciju Hrvatske na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Zoran je u dresu Khimkija u sezoni 2011. – 2012. stigao do naslova pobjednika Eurocupa, te drugoga mjesta u ruskoj ligi, iza CSKA-a. Proglašen je MVP igračem lige u navedenoj sezoni. Izabran je u prvu petorku Eurolige a Zoki je  svoju momčad predvodio u asistencijama, ukradenim loptama, iznuđenim prekršajima i po valorizacijskom indeksu.

 

 

Odgovori