Čilić: “Nakon breaka u trećem setu igra se posložila, a izbornik mi je davao prave savjete”

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić još je jednom postao junakom svoje reprezentacije. Na gostovanju u Poljskoj Čilić je osvojio oba boda u singlu, uključujući onaj pobjedonosni protiv Jerzyja Janowicza nakon zaostatka od 2-0 u setovima…

Pobjedom Marina Čilića nad Jerzyjem Janowiczem 3:6, 6:7 (5), 6:4, 6:1, 6:3 Hrvatska je protiv Poljske povela s nedostižnih 3-1 i izborila kvalifikacije za povratak u Svjetsku skupinu Davis Cupa. Nakon velikog preokreta prvi hrvatski “reket” bio je očekivano vrlo zadovoljan iako početak meča nije išao kako se nadao.

Ždrijeb kvalifikacija za Svjetsku skupinu

 

Od 12. do 14. rujna ove godine Hrvatska će igrati kvalifikacije za povratak u Svjetsku skupinu Davis Cupa. Protivnik će biti poznat nadolazećeg tjedna nakon izvlačenja parova, a kako sada stvari stoje, Hrvatska bi mogla biti prva reprezentacija “ispod crte” nositelja. Ako bude tako, potencijalni suparnici su Španjolska i Argentina kod kuće, Srbija, SAD, Australija i Belgija u gostima, dok bi se ždrijebom domaćinstvo odlučilo ako suparnici budu Kanada i Nizozemska.

Izbornik Željko Krajan otkrio je kako bi najviše volio igrati protiv Nizozemske ili Belgije.

“Janowicz je igrao fenomenalno od početka i bilo mi je teško ući u njegove reterne i pronaći pravi način za vratiti servis. U tom drugom setu propustio sam tih 5-1, ali zbilja mislim da nije bilo previše mojih pogrešaka. On je odigrao odlično. Uspio sam preokrenuti meč uz veliku podršku cijele ekipe i izbornika koji mi je puno pomogao u ključnim trenucima. Davao mi je prave savjete za servis i način igre.”

Usprkos gubitku drugog seta u kojemu je vodio 5-1 u tie breaku, Čilić se uspio sabrati i doći do preokreta uz osvajanje 14 od posljednjih 18 gemova nakon 4:4 u trećem setu.

“Nije bilo jednostavno. Uzeo sam odmah predah u svlačionici nakon gubitka drugog seta. Nisam bio presretan jer sam znao da je Janowicz prva dva seta igrao odlično. Bilo mi je potrebno dobiti drugi set da mu uđem u glavu i počne razmišljati mora li igrati bolje i više riskirati. Bio sam svjestan da je u petak igrao pet setova i znam da fizički nije spreman kao neki najbolji na svijetu. Trebalo mi se malo otvoriti i to sam napravio u tom briljantnom retern-gemu za treći set. Nakon toga se igra posložila i u tim je trenucima on bio raspadnut.”

Jedan od najvažnijih čimbenika Marinova preokreta bio je pronalazak prave formule na reternu. Pomoć u tom segmentu Čilić je zatražio i od Borne Ćorića, koji je u petak svladao Janowicza.

“Pričao sam s Bornom nakon gubitka drugog seta da čujem njegovo mišljenje i kako je on kontrolirao retern. Nekako sam na svoj način počeo više riskirati na reternima, počelo je ulaziti i držao sam se toga. U petom setu morao sam izvlačiti break lopte, servis me još jednom izvukao. Baš kao i u petak, servirao sam vrhunski”, smatra Čilić, koji je u subotnjem porazu Marina Draganje i Mate Pavića vidio samo pozitivne stvari.

“Znali smo da Poljaci imaju odličan par i odigrali su vrhunski. Ponosni smo na naš tim koji je prvi put igrao u Davis Cupu zajedno i koji je pokazao veliki talent i veliku budućnost. Definitivno smo bili sretni njihovom izvedbom. Žalili smo što nismo prošli dalje već u subotu, ali smo bili zadovoljni i pozitivni.”

Zadovoljan je bio i izbornik Željko Krajan. “Bilo je teško. Marin nije ništa loše napravio, možda je malo usporenije krenuo u meč, no Janowicz je igrao odlično. Bilo je za očekivati da će Janowicz dignuti nivo nakon petka. Bornu je možda malo neozbiljno shvatio, to mu je bila lekcija. U drugom je setu Marin počeo igrati bolje, pronašao je ritam na reternu i servisu. Nesretno je izgubio set, ali je ipak opet pokazao svoju mentalnu stabilnost i priveo meč kraju u svoju korist.”

hrsport.net

 

Odgovori