Active Shooter seminar održan u Čitluku

Krav Maga Hercegovina po prvi puta u BiH organizirao je Active Shooter seminar. Active shooter je naziv za jednog ili više napadača s vatrenim oružjem koji za cilj imaju uzrokovanje što veće štete sa što većim brojem nasumično odabranih žrtava, što je sve češća pojava za koju je nemoguće predvidjeti mjesto odvijanja. Dakle, teško je predvidjeti kada će se i gdje te hoće li se uopće dogoditi izuzetno neugodna situacija da se morate suočiti s terorističkim napadom, no znanje čini razliku pa su stoga Krav Maga instruktori u zgradi Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića okupljene upoznali sa specifičnim tehnikama, taktičkim postupanjima i protokolima u slučaju terorističkog napada.

 

Seminar koji je održan u subotu organiziran je za 50 osoba različitih dobnih skupina i predznanja, ali instruktori Igor Rajić iz Krav Maga Hercegovina i direktorom Krav Maga Hrvatska Marijan Škiljić željeli su polaznike seminara kroz teorijski dio i dio sa simulacijama stvarnih događaja uvesti u temu oružanih napada i poučiti kako prepoznati active shootere, što učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji te kako pomoći ozlijeđenim osobama dok ne dođu pripadnici postrojbi obučenih za suočavanje s ovakvim situacijama i medicinsko osoblje.

– Osnovna pravila prilikom svakog napada, posebno terorističkog, su: pod jedan bijeg, pod dva skrivanje i pod tri neutralizacija, odnosno borba sa napadačem – kazao nam je Marijanom Škiljićem, direktorom Krav Maga Hrvatska i ekspertom iz oblasti sigurnosti i pojasnio:

– Bitna stvar je da se ispune neke okolnosti. Kod bijega izrazito je bitno da se moramo uvjeriti da je bijeg sigurna opcija, da nismo u neposrednoj blizini napadača kada krenemo bježati jer to nije dobra odluka, da imamo vizualni pregled ruta za bijeg, da smo zaklonjeni od pogleda napadača i da smo sigurni gdje ćemo stići. Kod skrivanja bitna stvar je da se zabarikadiramo u određenu prostoriju, da tu prostoriju zaključamo na bilo koji način, da li blokadom samih vrata ili ključem ako postoji, da koristimo namještaj kao dodatnu blokadu, da utišamo sebe i sve ostale u prostoriji, utišamo mobitele. Također, važno je da ukoliko prostorija ima prozore provjerimo mogućnost bijega i ukoliko smo na višim razinama provjerimo koja su nam pomagala potrebna za bijeg. Bitno je navući i zavjese da nismo vidljivi izvana i da eventualno obavijestimo interventne postrojbe gdje se nalazimo mi i gdje se nalaze napadači. Kada obavještavamo interventne postrojbe moramo reći tri osnovne stvari, a to su: broj napadača, naoružanje koje koriste, primjerice je li riječ o automatskom oružju ili eksplozivnim sredstvima, i lokaciju samih napadača. Posljednja faza je faza borbe ili neutralizacije gdje moramo neutralizirati napadača jer nemamo drugog izbora. To pokušavamo napraviti iz mrtvog kuta, tehnički i taktički ispravno i eventualno u grupi ako je ikako moguće jer to daje puno bolje rezultate.

Poseban naglasak na seminara stavljen je na takozvani protokol FPOS ili „first person on the scene” odnosno što treba raditi onaj tko se prvi zatekne na mjestu napada. U najkraćim crtama rečeno FPOS uči polaznike seminara postupiti u kriznim situacijama nakon napada kada je potrebno pružiti prvu medicinsku pomoć unesrećenima.

– Izrazito je bitna stvar da većina ljudi bude osposobljena za taj prvi kontakt gdje će moći odrediti prioritete pružanja prve pomoći, dakle gdje ćemo moći podijeliti osobe na preminule, teže ozlijeđene i lakše ozlijeđene, pružiti prvu pomoć po načelima pružanja borbene prve pomoći i samim time pomoći hitnim službama da obave svoj posao – izjavio je Škiljić i dodao kako je polaznike seminara važne educirati o pružanju prve pomoći kako ne bi imali veću štetu od koristi.

Zanimljiv dio seminara bile su i simulacije stvarnih situacija u kojima su polaznici seminara imali priliku primijeniti usvojena znanja bilo da je riječ o teorijskim znanjima ili pak o tehnikama Krav Mage koje su mogu uspješno primijeniti ako borbu nije moguće izbjeći.

 

citluk.ba

 

Odgovori