Blokada računa dijelu radnika jer Sindikat HT-a Mostar nije platio troškove

Čelništvo Sindikata Hrvatskog telekoma iz Mostara pozvalo je na prosvjede protiv uprave ove kompanije nakon što su pokrenute ovrhe prema članovima koji su tužili kompaniju i pravomoćno izgubili sporove, a pri tome su od svojih članova posve zatajili vlastitu odgovornost za situaciju u kojoj su se našli kolege, piše Večernji list BiH.

Dogovorena obustava

– Vjerujemo da ćete razumjeti da Sindikat nema odgovornosti za ovrhe i da je to jednostrana odluka Uprave, kako sutra s takvim ljudima sklapati sporazume ili kolektivne ugovore ako ne poštuju ni svoje odluke? Krajnji je trenutak da svi shvatimo ozbiljnost situacije, da budemo jedinstveni i da zajedničkim naporima osiguramo poštivanje prava radnika u HT Mostar – stoji u objavi sindikata HT Mostara. Predsjednik Sindikata Saša Živković izjavio je kako je s Upravom dogovoreno da se s ovrhama prestane. No, to po osobnim navodima nije urodilo plodom. Njegov donedavni zamjenik, diplomirani ekonomist Mitar Lugonjić kaže da su članovi Sindikata obmanuti te da je sudski spor izgubljen zbog dodatnih zahtjeva koji su navedeni u sudskome sporu.

– Protiv moje volje i znanja u tužbenom zahtjevu navedeno je da je predmet spora zahtjev tužitelja da tuženi kao poslodavac isplati razliku bruto plaće po bruto satnici u iznosu od 6,20 KM, na što nisam dao svoju suglasnost, odnosno pristanak. Navedena satnica nigdje nije bila propisana u navedenom iznosu. Da sam pravodobno bio upoznat s navedenim u postupku, odustao bih od tužbenog zahtjeva prije njegova podnošenja – kaže on. Objašnjava kako je upravo Živković odbio postupiti sukladno odlukama i pravilniku o pružanju pravne pomoći članovima Sindikata HT kojima je bilo definirano da troškove sudskog spora snosi Sindikat HT. Sukladno toj odluci “Sindikat Hrvatskih telekomunikacija Mostar obvezuje se da će uime i za račun radnika – člana sindikata platiti sve materijalne i druge troškove koji se pojave u tijeku i nakon okončanja sudskih postupaka, a koji troškovi su vezani za postupak u kojem je pravnu zaštitu na temelju ove odluke osiguravao sindikat”. Pri tome se precizira kako se to plaćanje odnosi na vještačenje u sudskom postupku, dolazak svjedoka na sud, zatim “troškove koji bi u slučaju gubitka spora radnik – član sindikata morao platiti suprotnoj strani (plaćaju se na temelju odluke suda)”. Upravo u tome i leži problem jer sindikat nije platio obveze za izgubljeni sudski postupak koji je pao na teret radnika, a ne ove organizacije koja ima godišnji proračun od milijun maraka. Lugonjić objašnjava kako je predsjednik Sindikata HT Mostara, koji je ponovno nedavno izabran na tu poziciju, mijenjao i stavljao izvan snage “dokumente koji su već u pravnom prometu”. Njega optužuje i da uopće nije informirao članstvo Sindikata o svim važnim činjenicama, a posebno se to odnosi na sam tijek sudskog postupka.

– Prvu informaciju o sudskom postupku dobio sam kada mi je dostavljena pravomoćna drugostupanjska presuda i zahtjev za plaćanje troškova sudskog postupka, što smatram krajnje nekorektnim – kaže Lugonjić. Vodstvo sindikata međutim nastavlja s najavama okupljanja i pritiscima na upravu HT Mostara očito kako bi prikrili i najveći dio vlastite odgovornosti.

“Ucjena radnika”

Upravo zbog ovrha dijelu radnika blokirani su računi te su zatražili pravnu pomoć kako bi izišli iz vrlo nezavidne situacije. U vodstvu Sindikata vjeruju da se iza pokretanja ovrha krije namjera uprave “za ustupcima, tj. ucjena radnika i sindikata”. Ranije je predsjednik uprave HT Mostara Vilim Primorac nudio sindikatima isplatu jedne plaće kako bi odustali od sudskog postupka. No, na to nisu pristali. Izgubili su i sada posljedice trpe radnici kojima su računi blokirani i pod ovrhom.

Večernji List

Odgovori