Četiri “tornja”: Ivica, Krešimir, Josip i Lovro pravo su blago

CIBONA JE JEDINSTVENA Nitko nema četvoricu tako talentiranih visokih igrača kao što ima Cibona. Klub na njima bazira svoju rezultatsku i financijsku budućnost

Prije nekoliko godina Cibona praktički nije imala juniorski pogon, a danas u njemu ima četvoricu centara između 15 i 17 godina kakvima se ne može pohvaliti niti jedan klub na svijetu.

– Najveća im je sličnost visina, ali po karakteristikama su potpuno različiti – kaže Danijel Lutz, šef Ciboninih mlađih kategorija.

 

 

24sata.hr

Ivica Zubac (17) je najstariji, ima 214 cm, 120 kg, stopala broj 55 i raspon ruku od 223 cm. On bi već iduće sezone mogao dobiti priliku u prvoj momčadi.

– Sad igram A1 ligu u Gorici, dobro mi ide – kaže Ivica, koji je bio atrakcija u 2. ekonomskoj školi, a zbog visine je uvijek sjedio u zadnjoj klupi.

Fizički na njega najviše podsjeća Josip Popić, 209 cm visoki i 130 kg teški 16-godišnjak iz Dervente, koji se tek prije dvije godine počeo baviti košarkom u Grazu. U Cibonu je došao proteklog ljeta.

– Još u vrtiću sam bio visok i jak, naviknuo sam se – kaže Popić, kojeg muči kupnja odjeće, ali kaže da mu je građa više prednost nego mana.

– Uvijek mogu pomoći niskima – nasmijao se.

Krešimir Nikić (15) ima 212 cm, ali još raste.

– Predviđaju mi da ću narasti i do 219 cm – otkrio je Nikić, koji će se približiti Bruni Šundovu, našem najvišem igraču dosad (221 cm).

Lovro Buljević (16 godina, 209 cm) jedini od njih igra poziciju krilnog centra.

– Najviši sam u školi, pa su me prvo gledali s čuđenjem, ali su me prihvatili – kaže Lovro, koji je lani, kao jedan od najvećih europskih talenata, upoznao Michaela Jordana.

– Rekao mi je da je Dražen Petrović najbolji europski igrač svih vremena.

•Ivica Zubac, 17 godina, 214 cm

•Josip Popić, 16 godina, 209 cm

•Krešimir Nikić, 15 godina, 212 cm

•Lovro Buljević, 16 godina, 209 cm

Podsjeća na Krešu ili Gasola

Aco Petrović Nikića je nedavno usporedio s Krešom Ćosićem.

– Zbog igračke inteligencije mene podsjeća na Paua Gasola – kaže Lutz.

Buljević je najbolji šuter među ovom četvoricom.

Kontrola tijela je najvažnija

Popić je čudo prirode, kako se kreće i kontrolira svojih 130 kg. Zubac je motorički sporiji, ali ima bolji šut. No zbog ozljeda je izgubio skoro dvije godine, kaže Lutz.

 

Odgovori