Čilić nakon velike pobjede: ‘Treći set možda i najbolji u karijeri’

Marin Čilić je nakon velike borbe i preokreta protiv Španjolca Roberta Bautiste Aguta stao pred novinare na konferenciji koja je počela pitanjem o tome koliko Marinu znači ova, teško izborena pobjeda.

“Prije svega, moram reći da mi je ovo bio jedan od možda i najtežih mečeva koje sam odigrao, čisto zbog visoke razine tenisa koji je Roberto odigrao od samog početka do kraja meča. Igrao je na nekoj svojoj konstantnoj razini bez uspona i padova te je zato bilo vrlo teško i fizički i psihički održati tu razinu kroz više sati. Zato sam vrlo zadovoljan i ponosan na ovu pobjedu. Puno mi znači pobijediti ovakav meč protiv igrača koji je u sjajnoj formi i igra izvrsno. Mislim da sam zaslužio svaki poen koji sam danas osvojio, a posebno dobro sam igrao u najvažnijim trenucima.”

Čilić je u drugom meču za redom odigrao pet setova, a na terenu je primao tretmane za leđa. No većih problema ne bi trebalo biti.

“Osjećam se dobro. U prošlom meču sam malo osjetio leđa jer je puhao vjetar pa me malo zatezalo na servisu, ali ništa pretjerano. Nije bio fizički lagan ovaj meč. Imali smo mnogo dugih izmjena i teških poena, i to jedan za drugim te je igrati tako četiri sata bio veliki ispit za mene. Sjajno je što sam se mentalno vratio nakon izgubljenog četvrtog seta. Bio sam malo umoran i nije bilo lako vratiti se, ali sam odigrao sjajan peti set te mislim da sam tada i najbolje servirao.”

Nakon što je gubio s 1:0 u setovima, Čilić je okrenuo meč u svoju korist sa 6:4 i 6:0 da bi potom izgubio četvrti set. Zato je svakako bila potrebna velika fizička, ali i mentalna snaga za povratak u pobjednički mentalitet.

“Nakon što sam odigrao taj treći set koji je možda i najbolji set moje karijere, osjećao sam se kao da sam u zoni i da me ide na svakom poenu, tako da sam imao pogođenu strategiju. No malo sam izašao iz tog ritma te sam počeo gubiti neke duže izmjene, a Roberto se prilagodio te me lakše napadao. Naravno, to znači da sam se morao vratiti svojoj strategiji, a mnogo mi je u tome pomogao servis. Zbog njega sam osvojio nekoliko laganih poena, a mnogo više slobode mi je dao taj rani break koji je ispao velika razlika za lakšu igru.”

Meč je na kraju ispao velika drama i teško izborena pobjeda, ali ga Marin nije mogao rangirati među ostalim najvećim pobjedama u svojoj bogatoj karijeri.

“Ne znam je li ovo bio najbolji tenis u mojoj karijeri. Iskreno, ne razmišljam o tome, imao sam ja dosta sjajnih mečeva na Grand Slamovima. No, da se ponovim, ovaj meč je bio fizički vrlo zahtjevan jer je Roberto igrač koji ti sam neće ponuditi ništa, on je uvijek na razini i čvrst, dobro napada i dobro vraća, a danas je i servirao dobro. Do polovice drugog seta sam mislio kako nemam šanse na njegovom servisu i bilo je jako teško.”

Nakon sjajne reprezentativne 2018. Čilić je odigrao slabiju 2019. godinu, ali ove sezone ponovo izgleda svjež i motiviran. Slabiju sezonu Marin je iskoristio za neke pouke i nova iskustva.

“Prošla sezona je u mnogočemu bila drukčija od mnogih prethodnih. Imao sam emotivno pražnjenje u Davis Cupu 2018. i nakon toga imaš dugu sezonu. Nije bilo lako opet odigrati dobru ATP sezonu jer je igranje Davis Cupa četiri puta u godinu dana vrlo zahtjevno i umarajuće za tijelo. I osjetio sam to, fizička i mentalna razina su mi malo pale i teško je bilo to održavati kroz cijelu sezonu. No i to je važno iskustvo, mnogo sam naučio. U ovu sezonu ulazim svježeg uma. Dobro sam se odmorio, dobro sam trenirao i dobro igram, uživam na terenu i borim se.”

Nakon dva meča s po pet setova i čak četiri sata igre sigurno je da je tijelo umorno i pati, ali Marin garantira da će biti spreman za osminu finala i meč protiv Miloša Raonića.

“Mislim da ću biti svjež i spreman do kraja turnira, za osminu finala svakako. Pomaže i to što je lijepo vrijeme tu u Melbourneu. Nije bilo onih prevrućih dana i lakše je tako igrati. Sutra ću imati lakši dan. Vjerojatno ću imati samo lagano raspucavanje na treningu, možda ni to. Vidjet ću sa svojim stožerom, ali ću sigurno biti spreman za idući meč.”

Odgovori