Čilić: Osjećao sam da sam u igri dosta blizu tome da ga mogu slomiti

Prilika nije nedostajalo, ali Marin Čilić nije došao do pobjede u drugom meču na ATP Finalu u Londonu. Marin je i dalje praznih ruku u sveukupno pet mečeva na londonskoj završnici sezone, uključujući i nastup iz pretprošle godine, a za nastavak negativnog niza u srijedu se pobrinuo Stan Wawrinka, koji ga je u drugom kolu skupine Johna McEnroea nadjačao sa 7:6(3) i 7:6(3).

 

Bio je to Čilićev 11. poraz u 13 ogleda s 31-godišnjim Švicarcem, koji ga je na turniru u londonskoj O2 Areni svladao i preklani, tada sa 6:3, 4:6 i 6:3 u posljednjem meču u skupini. Marin ne zna za pobjedu nad Wawrinkom još od početka 2010., kada je u kratkom razdoblju slavio u Chennaiju i na Australian Openu, a iz novog dvoboja pamtit će i dobre stvari u vlastitoj igri. Sretniji rasplet meča nije bio daleko, s nekoliko poena razlike koji su prevagnuli na Wawrinkinu stranu.

– Kada se poen otvorio i kada bi se razvila igra bio sam jako dobar, stvarao sam pritisak na njega – osvrnuo se prvi hrvatski reket poslije poraza, dodajući da je za nešto više nedostajalo bolje vraćanje Švicarčeva servisa.

– Nisam pronašao pravi način na reternu da ga stavim pod veći pritisak, imao sam set-loptu u prvom setu, na njoj drugi servis, propustio sam tu priliku. U dva ‘tie-breaka’ imao sam i malo peha par puta, poeni koji su mogli otići na moju stranu otišli su na njegovu. Žalim za time, šteta je jer mislim da je igra bila u redu. Nisam daleko od sjajne forme, ali nažalost, protiv igrača koji su u vrhu male sitnice naprave dosta veliku razliku – istaknuo je Marin.

Tijekom meča bilo je i frustracije, poput bacanja reketa poslije jednog od nekoliko promašenih reterna na bekhend-strani, a sve što se zbivalo bio je pokušaj da Čilić iz sebe izvuče najviše što ima.

– Osjećao sam da sam u igri dosta blizu tome da ga mogu slomiti. Imao sam ‘break’ u drugom setu, igrao sam dosta dobro i bio sam malo i ljut na sebe zbog dosta propuštenih prilika, dosta promašenih reterna s kojima sam ga pustio da se vrati u igru. Pokušao sam se motivirati kroz pozitivne i negativne emocije da se malo probudim, da ne dopustim samom sebi da uđem u monotoniju. Šteta što nisam ušao u treći set, osjećao sam se jako dobro fizički i iz igre sam bio dosta dobar – opisao je vodeći hrvatski tenisač.

Marin Čilić

Problemi na reternu odnijeli priliku za nešto više (fotografija: Peter Figura, Canada)

Osim na reternu, bilo je problema i na servisu, s 45 posto ubačenih prvih na kraju meča i još slabijom situacijom u prvom i ranoj fazi drugog seta, kada se taj podatak kretao na manje od 40 posto. S takvim teretom nije bilo lako, ali Marin se unatoč tome držao u egalu.

– To je pokazatelj da sam igrao jako dobro, taktički pametno, osjećao sam se fenomenalno na terenu, od kretanja, forhenda i bekhenda. Početak poena me dosta koštao na kraju meča, imao sam dosta nizak postotak prvog servisa, a na kraju me koštalo i tih dosta promašenih reterna u ključnim trenucima kada sam mogao staviti pritisak na njega.

– Imam još jedan meč, nadam se da ću posložiti sve sitnice i odigrati super – zaključio je Čilić, kojeg u posljednjem nastupu u skupini i na ovogodišnjoj završnici u petak čeka Kei Nishikori.

 

Odgovori