Čilić: “Osjećam da mi je igra evoluirala, sada sam veća prijetnja onim najboljima”

Iza Marina Čilića najuspješnija je veljača u njegovoj karijeri. Na sva tri turnira na kojima je nastupio igrao je u finalu. U Zagrebu i Delray Beachu podigao je pobjednički trofej, dok ga je u Rotterdamu zaustavio Tomaš Berdych.

“Ovo mi je bilo prvo takvo iskustvo da sam igrao u dva uzastopna finala. Onda se u Delray Beachu dogodilo i treće. Svih prijašnjih godina moje titule i finala bili su u jednom tjednu. Nikada ih nisam mogao povezati u dva tjedna”, rekao je Čilić po dolasku u Los Angeles gdje se priprema za Indian Wells i Miami zajedno s trenerom Goran Ivaniševićem i kondicijskim trenerom Slavenom Hrvojem.

 

“Iskustvo je bilo vrlo zanimljivo. Pokušavao sam se što bolje oporaviti za iduće mečeve. Pronalazio sam rješenja čak i kada sam bio umoran da opet odigram dobro i ostanem koncentriran. Velika zasluga ide i mom kondicijskom treneru Slavenu i naravno Goranu jer smo napravili odlične pripreme. Ovo je pokazatelj i za Grand Slamove da mogu igrati na sjajnoj razini dva tjedna u nizu.”

Čilićeva “paklena” veljača stigla je u idealno vrijeme. Nakon razočaravajućeg poraza u 2. kolu Australian Opena od Gillesa Simona, Čilić je bio 37. tenisač svijeta. Prijetilo mu je ispadanje iz Topa 50 jer je u Zagrebu branio 250 bodova i još 90 s turnira u Memphisu. Uslijedio je sjajan niz od 14 pobjeda u 15 mečeva, a najistaknutija su slavlja nad Murrayem, Tsongom, Haasom i Isnerom. Ništa manje vrijedne, dapače, nisu ni one nad Dodigom te Andersonom u finalu Delray Beacha.

“Psihološka je razlika ogromna. Prije Zagreba sam imao puno bodova za braniti. Suočavao sam se s ispadanjem iz Topa 50 i to nije bilo lagodno. U Zagrebu sam još osjećao nesigurnost i oscilacije koje su me pratile i u Australiji”, priznao je Čilić i nastavio:

“Bilo mi je prijeko potrebno ovih par pobjeda u nizu. Sada kada gledam iz ove perspektive, u Rotterdamu i Delrayu sam bio mirniji, počeo sam dobivati lakše mečeve, držim servis puno duže i kad ostvarim prednost ne ispuštam je, osim eto u finalu Delraya.”

25-godišnji Međugorac, koji je nakon ovih sjajnih rezultata napredovao do 25. mjesta ATP ljestvice, osjeća napredak u svojoj igri.

“Osjećam da mi je igra evoluirala na neki način. Veća sam prijetnja najboljim tenisačima. Servis je dobio novu dimenziju, a i moje psihološko razmišljanje je drukčije.”

Prvi hrvatski “reket” prepun samopouzdanja čeka nadolazeće turnire iz serije Masters 1000, u Indian Wellsu i u Miamiju. Lani je Čilić u Indian Wellsu ispao u 3. kolu (Raonic), a u Miamiju u četvrtfinalu (Murray). Za braniti ima ukupno 225 bodova.

“Sada imam desetak dana za odmoriti se i još bolje pripremiti. Pogodili smo idealno što se tiče rasporeda s ova tri turnira i ovom malom pauzom prije Indian Wellsa kako bih bio potpuno svjež za ova dva velika turnira koja dolaze. S ovom formom mogu očekivati dobar rezultat. Uvjeti su tamo dosta nezgodni. Zna se igrati i po danu i po noći pa moram biti spreman na sve.”

Na kraju istaknimo kako je Čilić trenutno vodeći u broju pojedinačnih pobjeda na ATP Touru u 2014. godini (18).

 

hrsport.net

 

Odgovori