Čilić raspoloženiji u hrvatskom ogledu

Marin Čilić proslavio je pobjedu u hrvatskom polufinalu ATP turnira iz serije 500 u Pekingu. Čilić se probio u svoje treće ovogodišnje finale bez gubitka seta protiv iskusnijeg sunarodnjaka, koji je do ovog meča vodio s 2-0 u međusobnom omjeru…

Poslije zahtjevnog petka, u kojem su i jedan i drugi prošli četvrtfinale u tri seta, a Ivan Ljubičić pritom igrao gotovo tri sata, Marin Čilić bio je svježiji u hrvatskom polufinalnom dvoboju Pekinga, dohvativši svoje drugo finale ovog turnira. U prvom je bio prije dvije godine, kada ga je na posljednjoj prepreci pobijedio Novak Đoković, a novi napad na naslov osigurao je sa 6:4 i 6:3 protiv devet godina starijeg sunarodnjaka.

Ljubičić je za proboj u polufinale dobio vrlo zahtjevan meč protiv Mihaila Južnog, u kojem ne samo da je igrao dva sata i 52 minute, već se pritom i jako puno natrčao s obzirom da je kroz prva dva seta, prije nego je došao na svoje u trećem, uglavnom bio u defanzivi. Dan poslije, protiv također ne potpuno svježeg, ali ipak mlađeg i opasnog protivnika, Ljubo nije imao dovoljno “goriva” da učini ovaj meč još zanimljivijim, nakon što su stvari bile izjednačene u prvom i početkom drugog seta.

 

U prvoj dionici, Čilić je započeo puno agresivnije, gurajući Ljubičića u defanzivu u kakvoj je bio i u četvrtfinalu protiv Južnog, a s tavim receptom je dvaput ozbiljno zaprijetio breakom. Ljubo se u prvom gemu izvukao nakon 30:40, dok je kod 2:2 držao nakon još tri break-lopte, 30:40 i dvije Marinove prednosti.

Poslije dobrog početka, ali bez završnog koraka na servisu suparnika, ubrzo se i prvi hrvatski reket našao u problemima. U šestom gemu, kod zaostatka od 3:2, Čilić je držao nakon 15:40, a dva gema kasnije s još jednom spašenom break-loptom. Nakon što je to izvukao, Marin je dočekao svoju novu priliku, koju je i iskoristio, za break za 5:4 i izboreni servis za set. Završni korak u prvoj dionici nije mu bio problematičan.

S obzirom na četvrtfinalni maraton dan ranije, gubitak prvog seta ozbiljno je ugrozio Ljubičićeve izglede da će se probiti u nedjeljno finale. U ostatku hrvatskog dvoboja morao je pronaći dovoljno energije i borbe za još dva seta, a pokazalo se da je imao koliko je trebalo još samo za malo prijetnje rano u drugoj dionici, s po dvije break-lopte u drugom i četvrtom gemu. Čilić je držao za 1:1 nakon 30:40 i Ivanove prednosti, a za 2:2 nakon 15:40.

Ostatak meča bio je Marinov. Poslije breaka za vodstvo od 3:2, više nije bio ozbiljnije ugrožen, a dvoboj je priveo kraju još jednim breakom, u posljednjem gemu, dovršivši polufinalni posao nakon sata i 38 minuta na terenu. Poslije poraza 2008. u Indian Wellsu i ranije ove sezone u prvom kolu Wimbledona, ovo mu je bila prva pobjeda u međusobnim susretima s Ljubičićem.

Čilić će u nedjelju igrati svoje treće ovogodišnje finale, nakon Marseillea i Umaga, kada su jači bili Robin Söderling, odnosno Aleksandr Dolgopolov. Dosad je deset puta bio finalist na ATP turnirima, uz pet naslova, a za šesti će se boriti s boljim iz ogleda prvopostavljenog Jo-Wilfrieda Tsonge i trećeg nositelja Tomaša Berdycha, koji se sastaju u drugom pekinškom polufinalu.

 Ivor Krapac/ hrsport.net

Odgovori