Čilić se mučio sa servisom, ali ipak pobijedio Hurkacza i ušao u treće kolo Roland Garrosa

Iako je njegova igra varirala tijekom meča te se Marin Čilić dosta mučio s prvim servisom, na kraju su ipak prevladali kvaliteta i iskustvo te je hrvatski tenisač nakon četiri seta svladao Poljaka Huberta Hurkacza.

Iako je imao problema s prvim servisom, hrvatski tenisač prilično dobro odradio je posao u prvom setu. Igra na protivnikov servis bila je odlična i to mu je donijelo mirniju igru. Mučio se Čilić dugo sa servisom te je izgledalo kao da Hurkacz puno više problema zadaje hrvatskom tenisaču nego obrnuto.

Ipak, u šestom gemu konačno Čilić dolazi do breaka i prednosti od 4:2. U posljednjem gemu, još jednom hrvatski tenisač oduzima servis protivniku i sa 6:2 završava prvi set. U nastavku meča, servis je bio nešto bolji i to je bilo vidljivo. Lakše je disao Čilić, pritisak Hurkacza je izostao i rezultat je bio vidljiv.

U četvrtom gemu Čilić oduzima servis Poljaku te počinje igrati na najvišoj razini. U šestom gemu, ima 0:40 i priliku da potpuno zatvori set, no Hurkacz uspijeva obraniti čak četiri break lopte. Ipak, kao i u prvom setu, kod vodstva 5:2, Čilić još jednom dolazi do breaka i sa 6:2 slavi i u drugom setu.

Treći set nije počeo najbolje. U trećem gemu, prilikom Čilićeva servisa, Hurkacz dolazi do 15:40 i dvije prilike da prvi put u meču oduzme servis hrvatskom tenisaču. Ipak, Čilić se stabilizirao, smirio i uspio doći do gema. Nažalost, već u petom gemu, Čilić je popustio. Ponovno je Hurkacz došao do dvije break lopte koje je Čilić uspio obraniti, ali treću nije i Poljak je došao do prvog breaka.

Ipak, ono što je moglo razveseliti hrvatske navijače je način na koji se Čilić vratio. Već u sljedećem gemu prilično lako je došao do povratka izgubljenog breaka. Izgledao je odlučno u tim trenucima hrvatski tenisač, popravio se i prvi servis te je bilo vidljivo kako nastoji što prije doći do kraja meča.

Uz malo sreće, Čilić je u osmom gemu došao do dvije break prilike. Dugo je trajao taj gem, bilo je vidljivo kako je Hurkacz psihološki uzdrman nakon gubitka servisa, no hrvatski tenisač slabo je reagirao i s dvije neforsirane pogreške omogućio Poljaku da dođe do izjednačenja.

Čilić je i dalje pokazivao dvije strane svoje igre. Jednu rutinsku i kvalitetnu te onu drugu koju je obilježila dekoncentracija u ključnim trenucima i velika količina neforsiranih grešaka. Ponovno se to pokazalo i u posljednjem gemu prije tie-breaka. Imao je Čilić 30:40, meč loptu, drugi servis protivnika, no još jedna preduboka lopta, neforsirana greška i Hurkacz se ponovno izvukao i odveo set u 13. igru.

tie-breaku, Čilić je bio neprepoznatljiv. Poveo je Hurkacz s 5:2 i vrlo brzo sa 7:3 slavio u 13. igri trećeg seta. Iako se činilo krajem trećeg seta kako je hrvatski tenisač u velikoj psihološkoj prednosti te je pitanje kada će zaključiti meč, Poljak se uspio vratiti i izgledao je puno bolje od Čilića.

Ponovno, u trećem gemu Čilić ima tri break prilike, no još jednom Hurkacz uspijeva doći do gema. Meč se smirio, tenisači su držali svoje servise i sve do 11. gema, prilika nije bilo. Pri rezultatu 5:5, Čilić dolazi do 0:40 i činilo se kao da je sada stvarno došao trenutak kada hrvatski tenisač mora prelomiti. No, još jednom, nevjerojatno, Hurkacz spašava situaciju. Ipak, nakon još dvije break šanse, Čilić dolazi do breaka.

Ako ste pomislili da je drami bio kraj, varate se. Čilić je imao 6:5, servis i 30:0, no s tri nevjerojatne neforsirane pogreške dozvoljava poljskom tenisaču da dođe do break šanse. Ipak, Čilić uspijeva spasiti stvar i dobrim servisom dolazi do pobjede.

Nevjerojatno je koliko je dekoncentrirano djelovao na trenutke Čilić, a razlog dugačkog meča možemo vidjeti kroz nekoliko statističkih podataka. Čilićev postotak prvog servisa bio je slab (57%), postotak osvojenih break lopti loš (6/26), a ponajviše u oči bodi veliki broj neforsiranih greški (52).

U sljedećem kolu, Čilića očekuje Steve Johnson. Iako je hrvatski tenisač kvalitetniji od američkog tenisača, važno je napomenuti kako će morati popraviti svoju igru kako bi izbjegao moguća iznenađenja.

Roland Garros, drugo kolo (m):
Marin Čilić (Hrvatska, 3) – Hubert Hurkacz (Poljska) 6:2 6:2 (3)6:7 7:5

Odgovori